internetoplichting

Na onderzoek toch opgelicht op internet

Meneer Prehn uit Sittard wilde voor kerst graag zijn zoon en schoonzoon verrassen met een nieuwe Playstation 4. Ondanks voorzorgsmaatregelen kreeg hij helaas te maken met oplichters.

Meneer Prehn koopt regelmatig via internet, kent de risico’s en begint dus met goed onderzoek. Hij vindt een bedrijf genaamd Multi-phone.nl. Ze bieden het apparaat aan voor 375 euro. Die prijs is redelijk; normaal kost hij 395 euro. Dus geen aanbieding die te mooi is om waar te zijn. En… direct leverbaar! Meneer Prehn zoekt het bedrijf nog op in de database van mijnpolitie.nl. Daar is het bedrijf niet te vinden. Bovendien voert de site het logo van thuiswinkel.org: een belangenvereniging voor webwinkels in Nederland dat het keurmerk Thuiswinkel Waarborg uitgeeft. Dit is het kwaliteitskeurmerk voor webwinkels en consumenten: online kopen bij betrouwbare winkels. Ook op Google treft meneer Prehn geen negatieve berichten over dit bedrijf aan. Na al deze checks durft hij het aan om 2 losse bestellingen te plaatsen voor totaal 750 euro. Hij moet alles van tevoren betalen. Dat doet hij via iDEAL, ervan uitgaand dat het dan veilig is.

Site uit de lucht

Na al het goede onderzoek blijkt meneer Prehn toch met een oplichter te maken te hebben. De volgende dag is de site uit de lucht. Hij neemt contact op met thuiswinkel.org. Zij weten hem te vertellen dat dit bedrijf telkens opnieuw met een andere site in de lucht komt en daarbij hun logo misbruikt. Keer op keer doen ze hun uiterste best om direct de site uit de lucht te laten halen: 4 maal in oktober, 10 keer in november en een aantal malen in december.

Checklist

Wat had meneer Prehn nog meer moeten doen?
• De prijs was weliswaar niet te mooi om waar te zijn, maar de levertijd wel. Er was immers een groot probleem met de leverbaarheid van de Playstations 4.
• Meneer Prehn moest alles vooruit betalen en dat mag wettelijk gezien niet. Een bedrijf dat het thuiswinkellogo voert én 100 procent vooruit vraagt, klopt niet! Thuiswinkel.org ziet hier streng op toe.
• Meneer Prehn had na kunnen gaan of het logo rechtmatig werd gebruikt. Dat kan door het bedrijf op te zoeken in de deelnemerslijst op de website van thuiswinkel.org of een mail te sturen naar info@thuis-winkel.org.

Geen verzekering

Veel mensen denken dat banken of iDEAL een garantie bieden als zich problemen voordoen bij betaling. Dat is niet zo! Het zijn betalingssystemen zonder enige verzekering.

Tip

Bent u opgelicht, doe dan áltijd aangifte! Stuur die aangifte ook door aan uw bank en de bank die de oplichter gebruikt. Met die aangifte kunnen banken samen met de politie bekijken of er mogelijkheden zijn om het rekeningnummer op te zeggen. Meldt uw klacht ook bij Meldpunt internetoplichting.

Meer informatie

Deze zaak werd ook behandeld in de uitzending van Tijd voor MAX van maandag 6 januari 2014.

Geef een reactie