Missie Liefde

Geen mens kan zonder liefde. In een tijd waarin de wereld alsmaar lijkt te verharden, standpunten steeds feller worden verkondigd en respect voor afwijkende overtuigingen het onderspit lijkt te delven, dreigen we dat wel eens te vergeten. Juist in moeilijke omstandigheden is de liefde van gezins- en familieleden en vrienden onmisbaar. Nederlandse militairen in het buitenland zijn vaak maandenlang tot soms wel een jaar van huis. Vooral de feestdagen kunnen dan een moeilijke periode zijn, ook voor hen die achterbleven. Met ‘Missie MAX’ proberen we daarom al jaren samen met de thuisfrontcomités van Defensie rond kerst en Oud & Nieuw zowel uitgezonden militairen en politiefunctionarissen als hun achtergebleven geliefden, familie en vrienden een hart onder de riem te steken. De militairen en het politiepersoneel moeten onder moeilijke omstandigheden hun belangrijke werk voor vrede, veiligheid en welvaart in de missiegebieden verrichten. Deze op missie uitgezonden mannen en vrouwen moeten ook nog eens noodgedwongen allerlei belangrijke momenten uit het gezins- en familieleven aan zich voorbij laten gaan: verjaardagen, afzwemmen, diploma-uitreiking, sportwedstrijden, een begrafenis, trouwerij, Sinterklaas, noem maar op. Het zijn juist deze bijzondere momenten waarop het gemis van de dierbare in het verre buitenland extra wordt gevoeld. Vaak worden thuis op de kalender of in een dagboek de bijzonderheden bijgehouden om de militair na terugkomst weer helemaal te kunnen betrekken in het gezins- en familieleven. Op die kalender worden ook de dagen afgeteld tot de lang verwachte thuiskomst, die tot groot verdriet niet zelden moet worden uitgesteld.

Voor ‘Missie MAX’ hebben we 21 november in Hangar 2 van de vliegbasis in Valkenburg een gezellige dag georganiseerd voor meer dan duizend thuisblijvers vol optredens van bekende artiesten, waar jong en oud van hebben kunnen genieten. Zo was dit jaar zelfs de band DI-RECT van de partij! De kinderen konden deelnemen aan allerlei doe-activiteiten. Ook voor de jongste generatie is zo’n dag onder gelijkgestemden belangrijk en plezierig. De kinderen vinden er steun bij elkaar. Want niet ieder kind praat makkelijk over het gemis van vader of moeder of kan zijn gevoelens goed uiten. Daarom organiseert Defensie ook meerdere thuisfrontcontactdagen per jaar.

Net als vorig jaar traden de Missie MAX Stars op, een koor dat geheel bestaat uit kinderen van op dit moment uitgezonden militairen. Ze zongen samen met Xander de Buisonjé zijn bekende hit ‘Hou me vast’, maar dan met een speciaal door Xander voor deze gelegenheid bewerkte tekst. Ik mocht pas aan minister Hennis van Defensie de primeur van het clipje van de song laten zien en ik onthul geen staatsgeheim als ik vertel dat ze geëmotioneerd reageerde. Ook ik en het team dat Missie MAX maakt moeten soms een traantje wegpinken, zo ontroerend zijn vooral de hartenkreten van de kinderen en de reacties van pap of mam ver weg. De volledige songtekst kunt u hieronder op uw gemak lezen. U kunt het lied ook downloaden, de opbrengst gaat volledig naar Serious Request.

Gedurende de hele ‘Missie MAX’-dag, die bijgewoond werd door Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, hebben de thuisblijvers videoboodschappen ingesproken voor ‘hun’ militair in het buitenland, en vaak gebeurde dat op een heel ludieke manier. Complete toneelstukjes en liedjes zijn soms ingestudeerd. Enkele thuisblijvers konden via een beeldverbinding live iets zeggen. Dit jaar brachten we live-verbindingen tot stand met de missiegebieden Mali, Afghanistan, het Midden-Oosten en met het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland. De opnamen worden uitgebracht op een USB-stick, die de dierbare nog voor de feestdagen ontvangt. Op die USB staan ook de groeten van bekende Nederlanders: artiesten, ministers, fractievoorzitters en andere politici. Op eerste kerstdag, 25 december, om 12.10 uur kunt u bijna een uur lang genieten van de opnames die we van de ‘Missie MAX’-dag in Valkenburg hebben gemaakt. Op 2 januari zenden we om 17.05 uur op NPO1 een verslag uit van mijn reis naar Afghanistan waar ik persoonlijk de groeten (en een enkel persoonlijk souvenir) van de thuisblijvers overhandig aan de militairen op missie. In de afgelopen jaren heb ik diverse missiegebieden bezocht en telkens ben ik diep onder de indruk van de volharding en toewijding van ‘onze’ mannen en vrouwen, die ook voor onze vrede en veiligheid goed werk verrichten.

In de tussenliggende periode, van 25 december tot en met 31 december, worden om 01.20 uur in een zogenoemde ‘nachtcarrousel’ de Missie MAX Kerstgroeten uitgezonden. Niet alle opgenomen groeten passen namelijk in de samenvatting die overdag te zien is, maar die kunt u dan dus wel allemaal in die carrouseluitzending zien.

‘Missie MAX’ is voor onze omroep ieder jaar weer een geweldige uitdaging, waar heel wat productie-uren in worden gestoken, maar we doen het graag. Met liefde.

Ik hou je vast

Het leven nam je mee naar verre landen

Je werkt en strijdt en helpt voor vaderland

Ik wil je graag vertellen dat jij ons daarmee innig raakt

En voor iedereen onze wereld mooier maakt

 

Je zit daar met gevaar voor eigen leven

Het streven is een land in veiligheid

Het is niet te benijden, het wordt niet vaak genoeg gezegd

Het is geweldig hoe je voor een ander vecht

 

(ALLEMAAL)

Ik hou je vast, in mijn dromen en gedachten

Ik hou je vast, voel je armen om me heen

Ik hou je vast, met deze dagen wordt het eventjes te veel

En bij jou zijn is dan alles wat ik wil

 

Je bent ontzettend ver van me verwijderd

Maar ik draag je bij me, diep in mijn hart

Ik zie het nu al voor me, straks ren jij snel het vliegtuig uit

Ik kan al voelen, hoe jij me in jouw armen sluit

 

(ALLEMAAL)

Ik hou je vast, in mijn dromen en gedachten

Ik hou je vast, voel je armen om me heen

Ik hou je vast, met deze dagen wordt het eventjes te veel

En bij jou zijn is dan alles wat ik wil

 

(XANDER)

Lieve vader, moeder, oom

Tante, broer, zus, dochter, zoon

Opa, oma, we missen jullie zo.

Vriend of vriendin, man of vrouw

(ALLEMAAL)

We houden oneindig veel van jou

Hoor ons zingen, we missen jullie zo

 

(ALLEMAAL)

Ik hou je vast, in mijn dromen en gedachten

Ik hou je vast, voel je armen om me heen

Ik hou je vast, met deze dagen wordt het eventjes te veel

En bij jou zijn is dan alles wat ik wil

Geef een reactie

Reactie

 1. willem says:

  M A X: zie ik ik staan voor MAXIMUM.
  de M van Max betekent voor mij : Meer MAX
  de X van Max betekent voor mij : de X van eXtra.

  Met andere woorden:
  MAX raakt Meer Mensen die Meedoen, die Meedenken, die Meevoelen, die willen horen bij het MaxteaM, Die houden van Meer Mooi Moedig Mieters, Magnifiek, Machtig Mooi, , want wat Max Maakt telt Mee. Raakt Mij en Maakt mij blij. Wat Max wil en moet, doet Max Moedwillig Mooi Meegenomen.
  Ik wens alles MAXMENSEN een MAXIMAAL 2016 ! w.m.