bus

Loopfiets niet mee op reis

Meneer en mevrouw Drost reizen al jaren naar volle tevredenheid met Effeweg. Mevrouw Drost raakt echter slechter ter been en schaft daarom een loopfiets aan. Die kan ze meenemen op reis, waardoor haar man haar niet hoeft te duwen en ze zelf toch nog mobiel blijft.

Op 23 januari 2017 boeken ze via Effeweg.nl een busreisje naar Roemenië. Ze vermelden bij ‘bijzonderheden’ dat mevrouw Dorst een loopfiets meeneemt. Daarop ontvangen ze bericht dat ze dan niet mee op reis kunnen. De reisorganisatie hanteert de regel dat fietsen niet mee mogen. Mevrouw Drost houdt een pleidooi voor het meenemen van haar loopfiets. Ingeklapt is hij namelijk net zo klein en weegt hij net zo veel als een rolstoel of rollator die wél mee mogen! Effeweg blijft onvermurwbaar. Regels zijn regels. Ze kunnen niet mee op reis. Voor het in het vliegtuig meenemen van hulpmiddelen voor mensen met een beperking bestaat een Europese Verordening die stelt dat alle hulp en bijstand moet worden gegeven om mensen met een beperking mee te laten doen aan het
normale dagelijkse leven. Maar die bestaat niet op het gebied van busreizen.

Niet meer samen op vakantie

We vonden het gek dat Effeweg deze regel hanteert en namen contact op om meer te begrijpen van deze keuze. We snappen namelijk heel goed dat mevrouw  Drost niet afhankelijk wil zijn
van haar man. Meneer Drost is zelf ook op leeftijd en kan zijn vrouw niet de hele dag duwen op vakantie. Als haar loopfiets niet mee mag, dan kan familie Drost niet meer samen op vakantie.
Effeweg stelde dat ze diverse problemen hebben gehad met hulpmiddelen anders dan een rolstoel of een rollator. Vandaar dat ze daar de grens hebben gesteld. Wij gaven ze ter overweging om een afmeting of een gewicht als grens te nemen. Op die manier kunnen mensen zelf invulling geven aan welk hulpmiddel ze kunnen meenemen en daarmee zou Effeweg rekening houden met de wens tot zelfredzaamheid.

Beleid bijgesteld

Niet veel later ontvingen we bericht dat Effeweg blij is met de suggestie en dat we daarmee hebben bijgedragen aan het bijstellen van het beleid. Er zijn afmetingen en gewichten als grens bepaald, waardoor ze hopen dat ze hun service voor de consument hebben verbreed. Voortaan kunnen meneer en mevrouw Drost gewoon mee op reis. Mét hulpmiddel dit keer! Heeft u ook een probleem met mobiliteit op reis? Laat het ons vooral weten.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    Loopfiets says:

    Graag wil ik een reactie geven.
    Gisteren wilden we een busreis naar Oostenrijk boeken bij Bolderman.
    Een reisbureau deed de aanvraag, en hebben echt moeite gedaan.
    Maten en foto van opgeklapt loopfiets per mail verstuurd
    Ik heb een loopfiets van Van Raam die ik echt nodig heb. Maar mag niet mee.
    Bolderman geeft aan maximale lengte 90 cm. Loopfiets is precies 1 meter.
    Het gaat om 10 cm. En die 10 centimeter zit in de lengte van de stuurpen.
    Vandaag met Effeweg gebeld en daar mag ik zonder problemen met de loopfiets mee. Die hebben de maximale lengte op 1 meter staan.
    En dat is de maat van de loopfiets. Hed gisteravond gekeken op het internet en zag bij Effeweg de maten en voorwaarden duidelijk staan en daarom naar hun gebeld om vakantie te boeken.
    Nu ik het boven staande stuk lees met die mevrouw die niet mee mocht, begrijp ik nu waarom het zo gemakkelijk en soepel ging bij Effeweg.
    Hoop van harte dat Bolderman hun maten bijsteld.
    Ben al met Oad en Goed idee met de loopfiets mee geweest. Wel beide keren een dag wachten op antwoord of de loopfiets mee mocht. We zouden nu met de Jong Intratours mee. Die moesten ook overleggen. Maar na foto en maten gaven die ook toestemming. Deze reis gaat niet door omdat er te weinig deelnemers zijn.
    Wordt er heel moe van. Altijd weer spannend of de loopfiets mee mag als we een busreis boeken.