Let op: deze column is mogelijk veel geld waard!

In de kluizen van de pensioenfondsen liggen vele miljoenen aan vergeten pensioenen. Deze liggen te wachten op het moment dat de pensioengerechtigde zich meldt.

Vergeten pensioen

Vergeten pensioenen kunnen sinds 2002 niet meer verjaren: zolang de pensioengerechtigde nog leeft, kan deze het volledige vergeten pensioen alsnog ‘ophalen’. Het pensioen wordt dan met terugwerkende kracht alsnog uitgekeerd. Maar wat gebeurt er als de pensioengerechtigde overlijdt? Veel pensioenfondsen zijn van mening dat zij het vergeten pensioen dan zelf mogen houden. MAX Ombudsman denkt daar anders over: wij denken dat het pensioen in dat geval toekomt aan de erfgenaam, in de praktijk vaak de langstlevende partner. Deze kan het pensioen dan alsnog
binnen 5 jaar na overlijden ophalen. Anderhalf jaar geleden schreven we op deze plek een column over twee weduwes die door onze bemiddeling alsnog het vergeten pensioen van hun overleden echtgenoot hadden ontvangen. Het ging niet om enorme bedragen, maar het geld kwam eindelijk terecht op de plek waar het hoorde.

Opgebrand

Mevrouw Elfferich las die column. Haar man had tientallen jaren gewerkt als administrateur in de metalektro. Aan het einde van zijn carrière was hij opgebrand, zowel lichamelijk als geestelijk. Hij raakte aan de drank en trok zich steeds meer terug. Toen hij 65 jaar werd, kwam er geen pensioen. Dat merkte natuurlijk ook mevrouw Elfferich. Maar elk gesprek dat zij hierover aanging, eindigde in ruzie. Antwoorden kwamen niet. Toen haar man acht jaar later overleed, vond mevrouw Elfferich in de bureauladen allemaal pensioenpapieren. Wat bleek: pensioenfonds PME had haar man herhaaldelijk verzocht het pensioen op te halen, maar dit had hij nooit gedaan. Mevrouw Elfferich meldde zich alsnog bij PME. Het bleek dat haar man recht zou hebben gehad op ruim 22.000 euro pensioen per jaar. PME stelde dat haar man dit zelf had moeten ophalen. Toch keerde PME uit coulance de laatste 2 jaar vergeten pensioen alsnog aan haar uit.

Alsnog een ton

Mevrouw Elfferich liet het er bij, totdat zij onze column las. Ze belde naar ons spreekuur. Pas na vele vervolggesprekken durfde ze het tragische verhaal van de laatste jaren van haar man te vertellen. Waarschijnlijk was hij er geestelijk zo slecht aan toe geweest, dat hij niet meer in staat was het pensioen aan te vragen. Wij oordeelden dat deze geschiedenis, hoe akelig ook, zeer relevant was om te delen met PME. Toen we dit samen met mevrouw Elfferich alsnog deden, besloot PME ook het overige vergeten pensioen aan mevrouw Elfferich uit te keren. Ruim een ton. Naar ons  oordeel zeer netjes, maar ook terecht.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (11)

 1. RABE says:

  Mijn man overleed op 58 jarige leeftijd. Hij had een verzekering voor een aanvulling voor mij afgesloten tot aan mijn pensioenleeftijd. Toen nog 65 jaar. Maar inmiddels is de pensioenleeftijd verhoogd en kom ik in een gat van 16 maanden zonder aanvulling. Hierdoor kom ik onder bijstandsniveau. Dit vind ik zeer onrechtvaardig omdat ik weet dat mijn man dit zeker niet gewild heeft maar hij kon het ook niet voorzien.
  Bij de SVB heb ik bot gevangen en ook bij het pensioenfonds.

  Heeft iemand een tip voor mij??? Bij voorbaat dank.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste RABE, hartelijk dank voor uw bericht. Als u lid bent van MAX dan kunt u met vragen, problemen of klachten terecht op het telefonisch spreekuur van MAX Ombudsman. Op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

  2. RABE says:

   Als de tekst van MAX vandaag een reactie van de redactie is, dan wil ik nog een keer contact opnemen.
   Misschien is er inmiddels een oplossing voor mij maar ook voor anderen in dezelfde situatie, want ik zal zeker niet de enige zijn met dit probleem.

  3. MAX Vandaag says:

   Beste RABE, dit is inderdaad een reactie van de redactie van MAX Vandaag. Bij MAX Ombudsman kunnen zij u hier het beste mee helpen.

 2. Janvanidre says:

  Ik heb (had) twee polissen voor aanvulling pensioen bij NN. Ik kon daarvoor een pensioen inkopen voor ik 70 was. Heb nu uitbetaling gevraagd en kreeg als antwoord “Jammer voor u maar de ene polis hebben we om onbekende reden uitbetaald aan de pensioenstichting van uw oude werkgever. deze stichting is opgeheven. De andere polis was een papieren polis en is zoek geraakt waarschijnlijk bij opruimen archief. ” Wat doe je hier tegen Dit is een vergeten pensioen maar een zoekgeraakt pensioen. Ik had dit nooit gedacht van een verzekeringsmaatschappij als NN.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Janvanidre, hartelijk dank voor uw bericht. Als u lid bent van MAX dan kunt u met vragen, problemen of klachten terecht op het telefonisch spreekuur van MAX Ombudsman. Op werkdagen kunt u van 10.00 tot 12.00 uur bellen met het nummer 035-6775511 (lokaal tarief).

 3. oosterwijck says:

  Ik heb ook nog een schandaaltje te melden: Een van mijn vele werkgevers heeft voor mij een pensioenfonds uitgezocht, in de periode 1982-1983, met een opbouw zonder indicering (inflatiecorrectie). Hij was daarmee een paar tientjes per jaar goedkoper uit en of ik nu wel of niet een pensioen krijg, zal hem niet geboeid hebben. … Daarom is het opgebouwde pensioen, bij dat boevenfonds, nooit geindiceerd. Ik kreeg elke 5 jaar een overzicht, met een steeds gelijkblijvend pensioensaldo. Tot 10 jaar geleden, toen nam dat pensioenfonds niet eens meer de moeite om mij een overzicht toe te sturen. Toen op internet de pensioenoverzichten verschenen, stond dat pensioenfonds daar zelfs niet bij. Ze gaan er waarschijnlijk vanuit, dat ik niet meer de moeite neem om dat schijntje op te vragen (op te eisen).

 4. RABE says:

  Ik heb al contact gehad met MAX ombudsman maar er is niets aan te doen.
  Dus nu maar hard sparen in een ouwe sok, want anders moet ik weer extra belasting gaan betalen.
  Dan kom ik die maanden wel door, maar het blijft onrechtvaardig.
  Zo wordt je gestraft voor je harde werken.

  1. MAX Vandaag says:

   Wat vervelend RABE!

 5. RABE says:

  Maandag neem ik contact op met de redactie.
  Misschien is er toch nog iets voor me te regelen.

  1. RABE says:

   Ik heb contact gehad met de MAX ombudsman maar zij kunnen niets voor mij betekenen.
   Helaas.