Koninklijke tatoeages

Wonend in een oude havenbuurt kijken mijn hond en ik altijd geïntrigeerd in de etalages van de vele winkeltjes waar je een tatoeage kunt laten zetten. Was de tatoeage eeuwenlang voorbehouden aan zeelieden, in de huidige tijd komen die niet meer naar die oude wijk waar geen schip meer aanmeert. Wel zien mijn hond en ik veel buitenlandse toeristen die een blijvend aandenken aan hun stedentripje willen. Opvallend (maar ja, daar let ik dan weer op) is het koninklijke aspect van tal van tatoeages die in voorbeeldboeken in de etalages liggen uitgestald: kronen, gekroonde monogrammen en zelfs een portret van de Engelse koningin. Maar hoe zit het met de échte royals en hun tatoeages?

Koninklijke rage

Tatoeages zijn al enkele jaren in de mode. Maar velen huiveren er nog steeds voor er toe overgaan om een blijvende decoratie op een lichaamsdeel te laten aanbrengen. Toch deinzen velen er (nog) voor terug. Niet vanwege de kosten. Maar de angst dat de inkttekening op de huid er toch niet zo mooi uit gaat zien, of dat je vanwege een (zichtbare en al te uitgesproken) tatoeage benadeelt kan worden in een sollicitatieprocedure, is altijd aanwezig. Ook het idee dat het gaat om een rage, een gril van voorbijgaande aard, is een factor. Iedereen ziet dat ook jij over de streep bent gegaan. Een tatoeage heeft ook een ander element in zich: de historische zeemanstraditie werkt nog steeds door en is in zekere zin nog steeds sociaal bepaald. Toch zijn er vorstelijke families die zich niets aantrekken van conventies. Dat enkele Europese prinsessen een blik gunnen hun tatoeages komt soms door hun niet-vorstelijke achtergrond. In 2015 waren velen geschokt dat de bruidsjurk van Sofia Hellqvist, de bruid van de Zweedse prins Carl Philip, zo laag was uitgesneden, dat iedereen de getatoeëerde zon op haar rug kon zien.

Keizerin met een anker

Maar er zijn ook ‘geboren’ prinsessen die bewust voor een tatoeage kiezen. Prinses Stéphanie van Monaco bijvoorbeeld. Men kan veel lelijks over de Grimaldi’s zeggen, maar niet dat ze geen lef hebben. Geen laffe plakplaatjes uit de speelgoedwinkel of een henna-motiefje waarmee Kate, hertogin van Cambridge, weleens is gesignaleerd, maar het echte werk. Enkele telgen van de jongste generatie van de prinselijke familie van Monaco tonen de paparazzi trots hun tatoeages die vanwege de badkleding niet te verhullen zijn. Maar het is de ietwat recalcitrante prinses Stéphanie die de toon zette met haar opvallende draken-tattoo op de rug. Voor allen met een wat geringschattende mening  over de Monegaskische prinses: keizerin Elisabeth van Oostenrijk liet op 50-jarige leeftijd een anker op haar schouder aanbrengen. Kijk, dát zagen we dan weer niet in de bejubelde Sisi-films!

Of toch een traditie?

Ook de Deense kroonprins Frederik is van oude adel en ook hij koos, net als Sisi, voor een tatoeage. Meerdere zelfs, maar de sportieve prins is dan ook een echte ‘waterman’ met een degelijke opleiding bij de Deense marine. Misschien heeft hij daarom wel de voorstelling van een haai op zijn rechter onderbeen laten aanbrengen. Of gaat het hier om een familietraditie? De borst van zijn grootvader koning Frederik IX van Denemarken was praktisch bedekt door de vele draken- en vogeltatoeages! Hij heeft de in totaal 9 decoraties laten zetten toen hij bij de marine diende. Bij de Oranjes was het de eigenzinnige prins Bernhard die zich niet schuwde voor het laten aanbrengen van een tatoeage. De slang die zich om een stok wentelt, gezet op de linkerarm, is de esculaap, een symbool voor de genezing, omdat dit dier zijn huid kan afwerpen. En dat de prins verlangde naar genezing is niet verwonderlijk. Meer dan 50 keer onderging de prins, die 93 jaar oud mocht worden, tijdens zijn leven een operatie.

Een tatoeage laten zetten is niet iets vanzelfsprekends en velen deinzen er voor terug. Maar veel dames schijnen kort geleden de tatoeage te hebben ontdekt om verzekerd te zijn van blijvende schoonheid en charme, want het laten tatoeëren van de ontwapenden de sproetjes zoals Meghan Markle die van nature heeft,  schijnt momenteel in Engeland helemaal hot te zijn…

Geef een reactie