Kerstinkopen! Wat zijn uw rechten?

Ruilen is geen recht. Dit is de meest voorkomende verwarring bij consumenten. Maar we hebben toch het recht om binnen zeven dagen iets terug te brengen? Nee, helaas. Koop is koop! U ziet iets in de winkel, u rekent het af en neemt het mee naar huis. Vanaf dat moment is het van u en ‘kunt u niet meer terug’.

Tenzij? Ja, er is altijd een tenzij. De eerste: u heeft de service van de winkel gekregen om het artikel binnen zeven dagen, binnen veertien dagen of zelfs binnen een maand terug te brengen. Met bon weliswaar, maar dat is logisch. Tweede tenzij: het artikel is niet goed. Als een product niet goed is, heeft u recht op herstel of vervanging. Kan de winkel dat niet bieden, dan heeft u recht op een vergelijkbaar product. Hebben ze dat ook niet, dan moet u uw geld terugkrijgen.

Gekocht via internet: wat dan? Als u koopt via internet dan heeft u wél bedenktijd. U mag binnen veertien dagen kosteloos het artikel terugsturen. Er is een aantal uitzonderingen. Dat zijn bijvoorbeeld reisjes, loterijen, op maat gemaakte producten of producten onderhevig aan houdbaarheid. Informeert het bedrijf u niet goed over de bedenktijd en opzegmogelijkheden, dan heeft in bepaalde gevallen recht op langere bedenktijd.

Mag ik het wel openmaken? U mag het artikel bekijken zoals u dat ook in de winkel zou doen. U kunt dus niet zomaar alle instellingen op de tv veranderen, vervolgens een hele avond ‘Downton Abbey’ gaan kijken en dan bedenken dat de tv toch niet helemaal voldoet. Ook verzegelingen mogen niet los worden gehaald.

Steeds vaker bestellen mensen via internet: lekker makkelijk thuis laten bezorgen. Soms wordt van tevoren gevraagd of het pakketje bij de buren mag worden afgeleverd. En soms wordt dat niet gevraagd en doen ze het toch. En dan is opeens het pakketje zoek en zegt het bedrijf: we hebben het bij de buren afgeleverd! Denk eraan: zolang u geen handtekening heeft gezet voor ontvangst, heeft u geen pakketje ontvangen en heeft u dus nog niet geleverd gekregen! Houd dat standpunt vast.

Bron: MAX Magazine nr. 51-52

Geef een reactie