Kerstwens van de Oranjes

Josine Droogendijk: ’traditionele kerstwens van de Oranjes, William en Kate en andere koningshuizen’

Net als een boom met lichtjes en ballen, hoort ook een gezellige ansichtkaart er helemaal bij met kerst. Aan het hof denken ze daar gelukkig hetzelfde over, maar de manier waarop de kerstwens wordt overgebracht, kan nogal verschillen.

Einde aan een traditie

Aan het Nederlandse hof was er zo’n 50 jaar geleden sprake een rijke kersttraditie. Onder toeziend oog van de media zetten de Oranjes het paleispersoneel in het zonnetje. Kerststollen werden uitgedeeld, warme chocolademelk ingeschonken en een uitgebreide kerstdienst maakte het gezellige onderonsje helemaal compleet.

Juliana deelt stollen uit

In de tijd van koningin Beatrix kwam er een einde aan de traditie.  De nieuwe vorstin wilde wat meer afstand bewaren tot haar personeel, en een persoonlijke (foto)kaart met een aardigheidje volstond dan wel. De fans die een kerstwens stuurden naar het paleis, kregen een andere kaart. Vaak een van een goed doel en voorzien van een voorgedrukte tekst.

Kerstwens van de Oranjes

Zo rond 2010 werd het bemachtigen van de fotokaart voor intimi en personeel een heuse sport. Tijdschriften die hem wisten te bemachtigen, gingen er graag mee aan de haal. Soms ging dat zelfs gepaard met flinke copyright-boetes. Om daar vanaf te zijn, publiceren koning Willem-Alexander en koningin Máxima tegenwoordig hun kerstkaart op de website van het Koninklijk Huis. Vaak gaat het om een gezellig familiekiekje dat eerder dat jaar gemaakt is. Geen speciale poseersessie dus, met kerstbomen, fluweel en een knisperend haardvuur. De mooiste kerstwens van allemaal werd vrijgegeven in 2022. De koning in smoking, de dames in gala en het nieuwe familiehondje Mambo als stralende (en ondeugende) middelpunt.

Kerstkaart 2022Intimi en personeel krijgen nog altijd de papieren versie van de kerstkaart op de mat. Voor de fans die ook hopen op koninklijke post heb ik slecht nieuws. In de zomer van 2023 heeft koning Willem-Alexander namelijk besloten dat de verjaardags- en kerstwensen voortaan alleen nog maar via een algemeen, digitaal berichtje beantwoord worden. Het secretariaat heeft zo veel meer tijd, ruimte en budget over om de overige brieven wat uitgebreider te behandelen. In november dit jaar nodigde het koningspaar zelfs 10 brievenschrijvers uit op het paleis, om door te spreken over het onderwerp van hun brief of kaart.

Koekjes bakkende Zweedse koningshuis

Kerstwens Zweeds KoningshuisWie dol is op de kerstsfeer kan anno 2023 beter de Scandinavische hoven in de gaten houden. Toen prinses Estelle nog klein was, deelde het Zweedse hof schattige videobeelden van een ochtendje koekjes bakken. De rode schort van moeder Victoria, het keurige feestjurkje van Estelle, de kerstboom-koekvormpjes en de rode kerststerren op de achtergrond ademden allemaal de sfeer die hoort bij de knusse decembermaand.

Deense gezelligheid

Kerstwens Deens KoningshuisIn Denemarken zijn ze -net als in Zweden- erg van de gezellige styling. De kerstwens van Frederik en Mary moet huiselijkheid, gezelligheid en menselijkheid uitstralen. Geen peperduur maatpak dus, maar een behaaglijke trui. Geen bontgekleurd boeket met exotische bloemen, maar een gezellige kerstkrans. Dat er voor de kerstkaart speciaal een poseer moment moet worden geregeld, nemen ze gewoon voor lief.

Kerstwens uit Monaco

Kerstwens Palais MonacoMonaco is natuurlijk de glitterstaat van Europa. Kun je dat terugzien in de kaart van Albert, Charlène en de tweeling? O, absoluut! Kerstbomen, kerstkransen, kerstslingers, fluwelen galajurken, maatpakken voor vader en zoon, een knuffel van een rendier: alles wordt aangegrepen om de kerstsfeer over te brengen. Maar of het er heel gezellig uitziet? Dat mag u zelf bepalen.

William en Kate met gezin op de kerstkaart

Kerstwens prins William, prinses Kate en kinderenKoning Charles en koningin Camilla kozen dit jaar voor een fotokaart van de kroning. Logisch, dat zou ik ook doen voor zo’n historisch jaar. William en Catherine hesen hun kinderen in spijkerbroeken en witte blouses. Het plaatje is heel clean, heel steriel, maar ondanks de casual manier van kleden draagt prins Louis toch keurig een korte broek. Het prinsje is inmiddels 5 jaar. Nog een jaar of 3 en dan mag hij volgens de ongeschreven regels van de Britse upperclass ook een lange broek aan op de kerstfoto.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: Nationaal Archief, © RVD, © Kongehuset, Eric Mathon / Palais Princier, © Josh Shinner)

Geef een reactie