Koninklijke familie met Kerst 2022

Josine Droogendijk: ‘Kerst is het feest van blijdschap, warmte en gezelligheid. Ook op het paleis’

Als klein meisje vond ik het heerlijk om in december een rondje te gaan fietsen met mijn vader. Achterop het zitje, met mijn handen in zijn jaszakken, genoot ik met volle teugen van de kerstbomen, kransen en stalletjes. Dat ik geïnteresseerd ben in koninklijke kersttradities, zal u dan ook vast niet verbazen.

Britse royals vieren Kerst op Sandringham

En het zijn er nogal wat! Vooral bij de Britten, die steevast naar landgoed Sandringham afreizen voor een reuze chaotisch en gezellig familiefeest. Op 24 december begint de pret met het versieren van de kerstboom, het drinken van cocktails en het uitdelen van cadeautjes. Omdat de meesten toch wel alles hebben wat hun hart begeert, moeten de cadeautjes goedkoop en vooral heel erg gek zijn.

Naar verluidt kreeg de Queen enkele jaren geleden een badmuts van prins Harry, waar met grote letters de tekst Ain’t Life a Bitch op stond. Zou ze die ooit gebruikt hebben? Prins Charles kreeg op zijn beurt van prinses Anne een toiletbril van leer en er is ook weleens een badmat met luipaardenprint voorbij gekomen.

Eenmaal bekomen van alle drank en lachsalvo’s bezoeken de Britse royals op Eerste Kerstdag een kerkdienst. Na een uitgebreide ontmoeting met het aanwezige publiek wordt vervolgens de kalkoen opgediend.

Britse Royals tijdens kerstdienstKoekjes en elfjes in Denemarken

Margrethe van Denemarken is ook wel voor een feestje te porren. Als haar agenda het maar even toelaat reist ze ieder jaar naar Londen om inkopen te doen bij Harrods. Om een beetje mee te liften op de positieve sfeer van de feestdagen, worden er half december ook al volop video’s gedeeld van gezellige familietaferelen. Zo zien we de kinderen van Frederik en Mary koekjes bakken en kerstbomen versieren. Na een drukke periode vol voorbereidingen, neemt de koningin van 21 tot 30 december haar intrek op Marselisborg Slot in Aarhus. Dit jaar krijgt ze gezelschap van zus Benedikte en enkele vrienden.

Muzikale Kerst in België

In België kan het volk onder de klanken van koninklijke muziek de kalkoen aansnijden. Enkele dagen voor kerst worden er namelijk video-opnames gemaakt van een sfeervol paleisconcert. Natuurlijk is het hele gezin van koning Filip en koningin Mathilde daar ook bij aanwezig, gekleed in feestelijke galajurken en keurige maatpakken. De opnames worden op Eerste Kerstdag uitgezonden op verschillende Belgische zenders.

Belgisch koningshuisPrivémoment

De Oranjes zien Kerst meer als een privémoment. Geen gezellige familievideo’s dus en ook geen beelden van een ontmoeting met het volk. Gelukkig werd er gisteren wel een prachtige foto vrijgegeven van het gezin in galakleding.

Koninklijke familie met Kerst 2022

Dankzij eerdere openhartigheid weten we wel hoe een gemiddelde kerst op Paleis Huis ten Bosch eruit ziet. Op kerstavond wordt de boom opgetuigd. Verwacht geen kleurenexplosie, want in navolging van prins Bernhard gebruikt het koninklijk gezin alleen lange slierten zilverfolie. Zodra koning Willem-Alexander de kaarsjes in de boom eigenhandig aansteekt, lijkt het net alsof er een bevroren boom in de kamer staat.

Koning Willem-Alexander bij de kerstboom
Kerstshow

Natuurlijk wordt (o)ma Beatrix niet vergeten. “We eten uitgebreid en met alle neven en nichten maken we een kerstshow. Eigenlijk vinden we dat we nu te oud hiervoor zijn en onze ouders het moeten doen, dat is altijd een grappige discussie in de familie”, aldus gravin Eloise.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: ANP en RVD/ Jeroen van der Meyde)

Geef een reactie