Maud & Babs

Jan Slagter: nieuwe MAX-dramaserie ‘Maud & Babs’ gooit hoge ogen

Op 12 september 2021 is de 1ste aflevering uitgezonden van de gloednieuwe dramaserie Maud & Babs. Het is een licht humoristische serie over een familie die onder hoge druk komt te staan vanwege toenemende mantelzorg. Pers én kijkers reageerden erg enthousiast. Heeft u het gemist? Haak snel aan, het is prachtig!

Alle ballen in de lucht

In Nederland verlenen zo’n 5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder mantelzorg aan ouders, een familielid of iemand in hun naaste omgeving. Deze mantelzorgers vervullen hun taak met liefde. Toch valt het beslist niet altijd mee om alle ballen in de lucht te houden als je mantelzorger bent – en al helemaal niet als je daarnaast een baan en een gezinsleven hebt.

8 afleveringen

Dat komt heel duidelijk naar voren in de 8 afleveringen van Maud & Babs, waarin we Maud (gespeeld door Rifka Lodeizen) en haar gezin leren kennen. Maud is mantelzorger voor haar moeder Babs (een glansrol van Loes Luca), die begint te dementeren. Haar man Koen (Peter Paul Muller) vindt dat Maud te veel tijd besteedt aan de zorg. Het drama wordt nog groter als Mauds zus Juliette (Kim van Kooten) hele andere ideeën blijkt te hebben over wat zorg is. De oude rivaliteit tussen de zussen laait dan ook weer op. Naast mantelzorg voor haar moeder heeft Maud ook een verloskundigenpraktijk met Suus (Nadja Hüpscher) en een gezin met twee studerende kinderen draaiende te houden.

Positief en ontroerd

Mantelzorg is een urgent maatschappelijk onderwerp. In Nederland is 1 op de 3 volwassenen mantelzorger. Gewone mensen, die naast hun baan en gezin intensief voor iemand zorgen. De 1ste aflevering van Maud & Babs riep daarom al meteen veel emotie en herkenning op bij de kijkers. Op Twitter spreken zij zich positief en ontroerd uit.

‘Een pareltje’

Een greep uit de vele reacties: “Mooie serie. Ze geven het goed weer, maar niet op een zwaarbeladen manier.” “Dementie is een pijnlijk proces, niet alleen voor de mantelzorgers, dat laat Maud & Babs treffend zien. Maar ook een fase om elkaar opnieuw te leren kennen.” “Een lach en een traan bij het zien van Maud & Babs, herkenbare situatie, nu al fan!” “Echt mooi dat Omroep MAX deze serie gemaakt heeft!”

“Leuke serie met prachtrol van Loes Luca.” “Heb enorm moeten lachen om het uittrekken van badpak. Herkenbaar als je wat strammer bent. De oplossing: gewoon aanhouden en hup naar bed. Top.” “Ik kijk naar een bijzondere kopie van mijn leven ongeveer een jaar geleden.” “Fantastisch en aangrijpend acteerwerk van Loes Luca.” “Ik wil niet veel zeggen maar Omroep MAX heeft op het moment de beste programma’s. Nu dit pareltje weer.” Maar helaas schreef iemand ook: “Net met gemengde gevoelens gekeken naar Maud & Babs, leuke serie met goede actrices. Echter mijn mams heeft net de diagnose dementie gekregen.”

‘De moeite waard’

Voor de kijkers doen we het uiteindelijk, maar het is ook fijn als de pers zich positief uitlaat over dit televisiedrama. Ook wat dat betreft hebben we niet te klagen. Zo schrijft Het Parool over een “mantelzorgkomedie met topactrices” en verder: “Het scenario van Patty Stenger zet het drukke dagschema van Maud wat dik aan, net als de verwarring van Babs, maar beide actrices zorgen ervoor dat hun vertolkingen toch niet karikaturaal worden.” Superguide van Veronica meldt: “Na de successen van onder meer De zaak Menten en Het geheime dagboek van Hendrik Groen kan Omroep MAX opnieuw rekenen op heel wat lof. De tragikomedie Maud & Babs gooit namelijk nu al hoge ogen.” Angela de Jong in het AD: “Eindelijk werd de kijker beloond met iets wat wél de moeite waard is.” Die krant berichtte al eerder: “Omroep MAX heeft de opvolger van Het geheime dagboek van Hendrik Groen.”

Alledaagse realiteit

De Varagids gaf 4 van de 5 sterren: “Maud & Babs: ontroerend, geestig en herkenbaar.” Nouveau.nl heeft een uitgebreid interview gehad met de hoofdrolspelers en schrijft: “Het zou de titel kunnen zijn voor een luchtig tienermeidenboek, maar Maud en Babs is toch echt serieuze kost voor volwassenen. De nieuwe tv-serie van Omroep MAX draait om een actueel heet hangijzer: mantelzorg. Maud & Babs toont een werkelijkheid die zelden gezien wordt en vaak iets te makkelijk vergeten.”

Die laatste zin begrijp ik niet zo goed, want voor mantelzorgers is dit juist alledaagse realiteit. Het is zoals Rifka Lodeizen (die persoonlijk ervaring heeft met een dementerende vader) zelf zegt in MAX Magazine: “Ik herkende de situatie heel goed. Het ontkennen, de grapjes en de onthechting. Hoe belangrijk het is om mee te bewegen, iemand in zijn waarde te laten. Fijn dat er eindelijk eens een serie gemaakt is over een mantelzorger.”

Begrip en steun

In haar tv-column in Trouw zegt Maaike Bos: “Wie me 5 jaar geleden had gezegd dat ik zou glimlachen om een serie over mantelzorg – hoe niet-sexy – had ik voor gek verklaard. Inmiddels is het een situatie waar de kinderen van babyboomers in rollen. Maud & Babs laat zien hoe ondankbaar de mantelzorg voor een dementerende is, die eigenlijk weer een opstandig kind wordt. Als je al niet moet lachen, kijk je de serie om er begrip voor te hebben en er misschien wel (voor anderen of jezelf) steun aan te beleven.”

Kijk ook!

Naar de 1ste aflevering keken 819.000 en naar de 2e aflevering 926.000 mensen. Persoonlijk vind ik dat Maud & Babs een groter publiek verdient. En ik ben dus niet de enige, zoals u heeft kunnen lezen.

De serie Maud & Babs (onder de bezielende regie van Barbara Bredero) is op zondag om 22.20 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Geef een reactie

Reactie

  1. Sepha says:

    Een prachtige serie,
    ik heb met demente mensen gewerkt, mijn moeder was ook heel erg achterdochtig.