MAX voor Limburg

Jan Slagter: MAX komt in actie voor Limburg

Door de watersnoodramp in Limburg zijn duizenden huizen onbewoonbaar en zitten gezinnen zonder huisraad. Deze mensen hebben direct hulp nodig en dus komen we in actie. Op woensdag 18 augustus 2021 organiseert MAX een nationale inzamelingsactie.

Een ware nachtmerrie

De regen kwam met bakken uit de hemel. Zo veel water dat de rivier de Geul en de daaromheen liggende dorpen en stadjes in het Zuid-Limburgse heuvellandschap dat niet konden verwerken. Een kolkende watermassa sleurde bomen en auto’s mee en deed kades en een brug instorten. Vee in de weilanden, dat niet tijdig in veiligheid gebracht kon worden, verdronk. Een ware nachtmerrie voor de inwoners die letterlijk overal in hun veilig gewaande huizen het water zagen binnenstromen. Complete inboedels konden naar het grofvuil, tientallen auto’s raakten total loss en huizen stonden op instorten. Om nog maar te zwijgen van de tientallen horecazaken en winkels waar de schade tot in de miljoenen opliep.

Geen doden, een wonder

Ook in Slenaken zorgde de zeer snel stijgende Gulp voor paniek. Neem bijvoorbeeld Ger de Groen van restaurant De Boswachter. Hij had tranen in zijn ogen toen hij zag wat er gebeurd was. De hele keuken verruïneerd, alle serviesgoed kapot, uitgevallen licht en zelfs een 500 kilo zware werkbank in de kelder was door het water op zijn kop gezet. De stank was er niet te harden door het mengsel van vervuild slib en rioolwater. Het is een wonder dat in dit deel van het rampgebied geen slachtoffers gevallen zijn, zoals in België en Duitsland.

Een MAX-avond voor Limburg

Door de watersnoodramp in Limburg zijn duizenden woningen en (verpleeg)huizen onbewoonbaar en zitten gezinnen zonder huisraad. Deze mensen hebben direct hulp nodig en dus komen we in actie. Op woensdag 18 augustus organiseert MAX een nationale inzamelingsactie. In 3 speciale uitzendingen – die Dionne Stax en ik live presenteren vanuit het bijna verwoeste historische hart van Valkenburg – wordt geld ingezameld voor inwoners van Limburg, die grote schade hebben ondervonden door de hevige overstromingen. Het doel is om zo veel mogelijk gedupeerden te kunnen helpen. Ook in Op1 om 22.25 uur op NPO 1 wordt door Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen aandacht aan de actie besteed.

Steun in de rug

Op het Theodoor Dorrenplein komen getroffen burgers uitgebreid aan het woord. Denk aan mensen waarvan het huis (deels) onbewoonbaar is geworden, ouderen die noodgedwongen hun verpleeghuis moesten verlaten en ondernemers die op zakelijk gebied negatieve gevolgen ondervinden. Ook de burgemeester van Gemeente Valkenburg aan de Geul, Daan Prevoo, schuift aan. Hij zet zich volop in om de inwoners van zijn gemeente te ondersteunen en vindt het initiatief van Omroep MAX voor de mensen die door deze ramp materieel en sociaal tussen wal en schip dreigen te vallen, een geweldige steun in de rug.

Bekende Limburgers

Verder mogen bekende Limburgers niet ontbreken. André Rieu is aanwezig, Rowwen Hèze en Beppie Kraft verzorgen een muzikale omlijsting. En er zijn bijdragen van Huub Stapel, Lilianne Ploumen en André van Duin.

Handen in het haar

Het is schrijnend om te zien hoeveel mensen zijn getroffen door deze overstromingen. Ze zitten met de handen in het haar en hebben dringend hulp nodig. MAX draagt graag zijn steentje bij, in de vorm van deze nationale inzamelingsactie. Ik roep iedereen op, inclusief bedrijven, om woensdag 18 augustus te doneren. Indien mogelijk natuurlijk. Dat mag een groot of klein bedrag zijn. Immers, alle kleine beetjes helpen.

Beurzen open, dijken dicht

De ouderen onder u kunnen zich misschien nog wel het radioprogramma Beurzen open, dijken dicht herinneren. Dat was bedoeld om was geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnood in Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden in 1953. Dat werd een geweldig succes. Laten we dat van deze nationale inzamelingsactie MAX voor Limburg ook maken! Laat de hartelijke, gastvrije Limburgers niet in de steek en geef gul!

Geef een antwoord

Reacties (7)

  Joy2018 says:

  Is deze actie ook alleen voor Valkenburg en omgeving. Overal vergeet men dat op 29 juni al een flinke overstroming in Eygelshoven en Landgraaf was. Dit is maar heel even in het nieuws geweest. En daar zijn ook veel gezinnen en bedrijven alles kwijtgeraakt. Deze gezinnen zitten al vanaf 29 juni in de ellende. Maar ja Valkenburg is natuurlijk bekender.

   Krasovec says:

   Helemaal mee eens Joyce! Ik hoop dat ze de Limburgse gemeenten Eygelshoven en Landgraaf die op 29 juni in deze nachtmerrie belanden ook niet vergeten!!

  Julos says:

  Ik stelde al een woning van mij ter beschikking op de site entre aide logement van het Waals Gewest. Bestaat er in Nederland een dergelijke site om een verblijf aan te bieden voor mensen die dakloos werden door de overstroming?
  Ik heb nog een verdieping van een huis in Hasselt (B Limburg), gemeubeld, direct bruikbaar voor een echtpaar.
  Ligt op 300m van het busstation met verbinding naar Maastricht (Mestreeeech, ge zijt er voor ge het weeeet)

  Krasovec says:

  Helemaal mee eens Joyce! Ik hoop dat ze de Limburgse gemeenten Eygelshoven en Landgraaf die op 29 juni in deze nachtmerrie belanden ook niet vergeten!!

  Krasovec says:

  Een ware nachtmerrie….
  De regen kwam met bakken uit de hemel. Zo veel water dat de beken en rioleringen in de Zuid-Limburgse dorpen Eygelshoven en Landgraaf dat niet konden verwerken! Ook hier liepen woonhuizen en bedrijven vol water. Alleen gebeurde dit 29 juni en kwam toen ook in het nieuws. Maar na de wateroverlast in Valkenburg en omgeving word hier geen woord meer over gerept. Het zou zeer triest zijn als deze dorpen/gedupeerden niet op jullie hulp mogen rekenen. Wij vertrouwen er dan ook op dat deze gemeenten ook nog in dit verhaal meegenomen worden🙏
  Foto’s en beeldmateriaal kunnen indien nodig zo aangeleverd worden.

  Marijke47 says:

  Ik vind het een prima actie om een televisieprogramma te gebruiken om geld te doneren voor alle getroffenen van de watersnood in Limburg!
  Ik wil best doneren maar wat ik niet fijn vind is dat ik alleen kan doneren via een invulformulier op de MAX-website waarbij ik mijn (prive)gegevens moet invullen voor een (doorlopende) incassomachtiging. Waarom niet gewoon het gironummer-nummer vermelden zodat ikzelf kan bepalen wat en hoevaak ik iets overmaak? Nu heb ik (nog) niets gedoneerd….

   MAX Vandaag says:

   Beste Marijke47, bedankt voor uw reactie. Het is ook mogelijk eenmalig te doneren en een eigen bedrag te kiezen.