Jan Slagter

Jan Slagter: “En nu blik vooruit”

Ik wil u een heel mooi Nieuwjaar toewensen, een jaar waarin we weer alles kunnen wat we willen. Ik hoop dat het snel zo ver is. U kunt op ons blijven rekenen, ook in het nieuwe jaar!

Een jaar om gauw te vergeten

Wie ik er in mijn omgeving ook op aanspreek, iedereen gebruikt bijna dezelfde woorden als ik ze vraag hoe zij 2020 hebben ervaren: “Het was een raar jaar.” En ze voegen daar vaak nog aan toe: “Laten we het maar gauw vergeten.” De verleiding is inderdaad groot om op de drempel van het nieuwe jaar niet meer terug te kijken en de blik hoopvol te richten op de toekomst, waarin het – zo lijkt het althans – toch echt niet slechter kan lopen dan in de afgelopen 12 maanden.

“Het was een raar jaar.”

Respect en dank

Maar 2020 kende wel degelijk een aantal aspecten die het verdienen even bij stil te staan. In de allereerste plaats wil ik de slachtoffers van Covid-19 gedenken en de nabestaanden condoleren met het verlies van hun dierbare. De mensen die ten prooi zijn gevallen aan het coronavirus en nog steeds kampen met de zware lichamelijke en niet te vergeten geestelijke gevolgen daarvan wil ik veel sterkte wensen en een spoedig herstel. Een diepe buiging maak ik voor de zorgmedewerkers die vaak met gevaar voor de eigen gezondheid dag en nacht hulp hebben geboden aan de ernstig zieke patiënten.

Afscheid van Caroline

U zult ook afscheid hebben moeten nemen van mensen die niet aan de gevolgen van corona zijn overleden. Zo deden wij dat van Caroline Kaart, de befaamde operazangeres die ooit voor volle zalen optrad, maar berooid en zonder familie was achtergebleven. De medewerkers van MAX Maakt Mogelijk hebben zich over haar ontfermd en haar nog mooie momenten weten te bezorgen. Rust zacht, Caroline. Met MAX Maakt Mogelijk hebben we met uw steun ook weer ouderen in erbarmelijke leefsituaties kunnen helpen en wensen kunnen vervullen. Dank daarvoor!

Samen tegen eenzaamheid

De bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen en alleenstaande ouderen hebben het gedurende de lockdown erg zwaar gehad. Door gebrek aan sociale contacten als gevolg van de coronamaatregelen lag vereenzaming op de loer. Gelukkig zijn de beperkingen inmiddels minder streng en is bezoek mogelijk. Wat niet wil zeggen dat iedereen dit ook krijgt. Dus ik wil u oproepen om goed om u heen te kijken en – met inachtneming van de anderhalve meter – eens aan te kloppen bij die ene meneer of mevrouw in de straat die in deze donkere dagen wat aandacht kan gebruiken.

Aandacht voor elkaar

MAX sloeg de handen ineen met De Luisterlijn (0900-0767), waar iedereen die daar behoefte aan heeft dag en nacht een luisterend oor vindt. In ons programma Aandacht voor elkaar vroegen we aandacht voor de gelijknamige landelijke campagne waarin wordt stilgestaan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid als gevolg van de coronacrisis en waarin mooie initiatieven worden getoond, die zijn opgezet om deze winter voor jong en oud wat aangenamer te maken. Ook MAX draagt zijn steentje bij en verspreidt in de decembermaand via MAX Magazine en op verschillende plekken in het land 900.000 gratis kerstkaarten.

Veiligheid voorop

Al snel na de uitbraak van de pandemie zagen we prachtige acties ontstaan: boodschappenhulp, optredens in de tuin van verzorgingshuizen, noem maar op. Nederland liet zien dat we er al improviserend voor elkaar zijn als het eropaan komt. Improviseren en zich snel aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden moesten ook de MAX-medewerkers. Al toen de eerste berichten over de virusuitbraak mij bereikten, heb ik intern optimale hygiënemaatregelen laten nemen en thuiswerken als norm ingevoerd. Studio-opnamen moesten zonder publiek en in verbouwde decors plaatsvinden. Maar het is ons gelukt om corona buiten de deur te houden!

Juist in deze tijd

Een compliment aan de MAX-collega’s die onder deze lastige omstandigheden extra hun best hebben gedaan om de televisiekijkers, radioluisteraars, sitebezoekers en magazinelezers juist in deze tijd goed geïnformeerd en geamuseerd te houden. Met ons succesvolle vertrouwde programma’s, maar ook met het speciaal op deze periode afgestemde MAX Ouderenjournaal en filmklassiekers. Voor mij persoonlijk was een hoogtepunt het exclusieve kijkje achter de schermen van het Koninklijk Paleis Amsterdam (en u kon meekijken).

Mooie mijlpalen

En u heeft dit gewaardeerd. U stemde massaal af op onze tv- en radioprogramma’s en bezocht in groten getale MAXVandaag.nl, dat in een heel nieuw jasje werd gestoken. Vermeldenswaard is ook de lancering van MAXMeetingPoint.nl, waar u mensen met gelijke interesses kunt ontmoeten. Twee kersen op de taart waren het bereiken van een betaalde oplage van 200.000 exemplaren door MAX Magazine en het doorbreken van de grens van 400.000 leden voor Omroep MAX. En dat in een jaar waarin we geen uitjes, ledendagen en andere activiteiten voor de leden konden organiseren! Goed nieuws was ook het aannemen door de Eerste Kamer van de Mediawet. Voor het eerst in de 15 jaar dat MAX in het bestel zit, hebben we in Arie Slob eindelijk een minister die het belang en het bestaansrecht van omroepverenigingen en een sterke NPO inziet.

Heerlijk vooruitzicht

Het was een raar jaar, ook ik kan het niet ontkennen. Het jaar waarin we 75 jaar Bevrijding vierden, maar ons tegelijkertijd sterk in onze vrijheden beperkt voelden. Het jaar waarin Groot-Brittannië de EU definitief de rug toekeerde, maar bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen toenadering het won van haat. Maar toch vooral het jaar waarin we ons niet klein lieten krijgen door het coronavirus en vaccins zijn ontwikkeld die ons perspectief bieden op een angstvrije toekomst. We mogen en kunnen ernaar uitkijken dat we onze kinderen en kleinkinderen weer kunnen omhelzen en knuffelen. Wat een heerlijk vooruitzicht is dat! Nog even volhouden en blijf gezond.

Veel moois in petto

MAX heeft voor 2021 weer een hoop moois voor u in petto; van onze vertrouwde dagelijkse programmering tot een nieuwe dramaserie en nieuwe seizoenen van bekende programma’s zoals Heel Holland Bakt, Bed & Breakfast en Sterren op het Doek. We houden u op de hoogte via MAXVadaag.nl en MAX Magazine. U kunt op ons blijven rekenen, ook in het nieuwe jaar!

Geef een reactie