internetsnelheden

Internetsnelheden

De Europese Commissie heeft eind juni laten weten dat ze de internetmarkt beter wil laten functioneren door aanbieders duidelijker te laten communiceren over de echte snelheden. De aanbieders in Nederland hebben hier vorig jaar al afspraken over gemaakt die zijn vastgelegd in de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden. Uw provider moet u infomeren over welke snelheid technisch haalbaar is en wat u in de praktijk aan snelheid zult ontvangen. De Gedragscode is vanaf 1 januari 2013 actief, maar niet alle providers van vast internet lijken zich hier aan te houden. Reden voor de MAX Ombudsman om dit eens te onderzoeken.

Hoe zit het nu precies met die internetsnelheid?

Allereerst is het belangrijk om te weten van welke techniek u gebruikt maakt. Heeft u internet via de kabel (coax), de telefoonlijn (koper) of via glasvezel? Indien u gebruikt maakt van internet via de telefoonlijn (ADSL of VDSL), dan is de afstand van uw huis tot de wijkcentrale van groot belang. Hoe dichterbij u woont, hoe hoger de snelheid is. Voor kabel en glasvezel maakt de afstand niet uit. Vervolgens kunt u nagaan welke maximale downloadsnelheid uw provider u heeft beloofd. De door uw provider weergegeven snelheid is de maximale snelheid bij ideale omstandigheden. In de praktijk kan deze snelheid lager liggen. Naast de gebruikte techniek zijn het gelijktijdig gebruiken van andere diensten over dezelfde aansluiting, leeftijd en kwaliteit van uw computer en de kwaliteit van de bekabeling van invloed.

Er zijn twee soorten snelheden

Uploadsnelheid: dit is de snelheid waarmee u data vanaf uw computer naar het internet stuurt, zoals bij het versturen van e-mails.
Downloadsnelheid: dit is de snelheid waarmee data vanaf het internet naar u toekomen, zoals bij het surfen op internet en e-mail ophalen.

Geef een reactie