Hoop, licht en liefde

Gelukkig ben ik dit jaar eindelijk eens op tijd klaar met mijn tekeningen voor de agenda’s van volgend jaar, dit keer 2017 al. Voor december schilderde ik witte lelies. Alle tijd dus nu voor die heerlijke decembermaand. In de tuin is immers ook niet meer zo veel te doen. Als het niet vriest kunnen we nog wel wat bomen en struiken snoeien of bollen poten. Bladverliezende planten zijn nog wel te verplaatsen. En uiteraard beschermen we de niet winterharde planten zodra het begint te vriezen met vliesdoek of stro. Het is zo feestelijk om je tuintafel en het terras of balkon sprookjesachtig te versieren met kleine kerstboompjes en lantaarns. Dat is fijn om naar te kijken vanuit je huis en je gasten kunnen er ook van genieten.

Wij krijgen thuis eerst nog Sint Nicolaas op bezoek voor alle kinderen en kleinkinderen. Boerenkool na en dan eindeloos aan de spelletjes. Zodra de Sint weg is komt de kerstboom, zodat we daar lang plezier van kunnen hebben. Er is ook een baby-kerstboompje bij met elk jaar meer vogeltjes, beertjes, kerstmannetjes, huisjes, poppetjes en lekkernijen erin.

Kerstavond met z’n allen naar de eeuwenoude Pieterskerk middenin de Leidse binnenstad. Rond het podium voor de kansel zitten de kindertjes opeengepakt om het kerstspel goed te kunnen volgen. Ook de ouderen laten zich weer onderdompelen in het oude verhaal van hoop, licht en liefde ondanks allerlei narigheid die ook dit jaar weer passeert.

Eerste Kerstdag hebben we traditiegetrouw met het hele gezin een lange lunch, maar helaas zal mijn vader er dit jaar niet meer bij zijn. Ik mis hem nog elke dag. De nieuwe generatie bestaat uit stevige eters. Het is zo oergezellig om ze een paar dagen om je heen te hebben. Die jonge gezinnen hebben het zo druk en juist nu is er tijd voor elkaar. Allerlei eigen hoogte- en dieptepunten passeren de tafel.

In een bonte mengeling van eenzaamheid, ellende en onrust in de wereld zoeken we samen toch naar wat kan bijdragen aan vrede en geborgenheid. En intussen mogen we in familieverband het leven vieren. Zo’n mix van goede wensen, hoop en verlangen in een strik van geluk wens ik u graag toe, ondanks de werkelijkheid die helaas vaak helemaal niet zo mooi is.

Geef een reactie

Reactie

    peter61j says:

    je tekeningen zijn erg leuk en goed mevr brinkman
    compliment