wegenbelasting

Hoogte wegenbelasting

In maart 2011 heb ik een camper gekocht, waarmee ik ’s zomers op vakantie ga. Vorig jaar vertelde een kennis mij dat ik voor een camper slechts een kwart van de normale wegenbelasting hoef te betalen. Maar ik betaal de volle pond. Hoe kan dit? Kan ik de te veel betaalde belasting nog terug krijgen?

Wat uw kennis heeft verteld, klopt: voor een kampeerauto die u alleen privé gebruikt, hoeft u maar een kwart te betalen van de wegenbelasting die geldt voor personenauto’s. Deze korting kunt u aanvragen bij de belastingdienst. Tot 2013 moest na elke wijziging in de tenaamstelling van auto’s opnieuw een aanvraag worden ingediend. Toen u in 2011 de camper kocht, heeft u dat niet gedaan. Vandaar dat de korting tot nu toe niet is doorgerekend. U kunt dus het beste zo snel mogelijk alsnog een kortingsverzoek indienen bij de belastingdienst.

Toch voordeel

Helaas zal de belastingdienst de te veel betaalde wegenbelasting niet terugbetalen. Toch kunt u nog een financieel voordeel behalen. U kunt uw camper door de RDW laten schorsen voor de periode dat u hem niet gebruikt. In uw geval dus de wintermaanden. U hoeft over die periode dan geen wegenbelasting te betalen. Uw verplichte verzekering kunt u in overleg met uw verzekeraar voor dezelfde periode opschorten. Bij elkaar scheelt dit u al gauw een paar honderd euro per jaar.

Tips

  • Wilt u in aanmerking komen voor het kampeerautotarief? U kunt voor meer informatie contact opnemen met de BelastingTelefoon Auto (telefoonnummer: 0800-0749). Dit gratis nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur. U kunt ook gebruik maken van een aanvraagformulier.
  • Wilt u uw camper laten schorsen? Zie voor de voorwaarden en aanvullende informatie de RDW (telefoonnummer: 0900-0739, 0,10 euro per minuut).
  • Wilt u uw motorrijtuigenbelasting berekenen? De Belastingdienst heeft hiervoor een rekenprogramma ontwikkeld.

Geef een antwoord