laminaatvloer

Hoe sterk moet een laminaatvloer zijn?

De heer en mevrouw Argyriadis waren na 18 jaar toe aan een nieuwe laminaatvloer. Ze hadden er hard voor gespaard en wilden graag een andere kleur en een nog betere kwaliteit.  Vol energie gingen ze naar de Praxis en lieten zij zich voorlichten. Een zware kwaliteit was belangrijk aangezien zij een meervoudig gehandicapte zoon hebben die niet zonder rolstoel kan. De ontsteltenis was dan ook groot toen zij constateerden dat er 2 bandenafdrukken achterbleven, nadat hun zoon slechts één maal met zijn rolstoel over de vloer had gereden!

‘Niks mis met kwaliteit’

Volgens de Praxis lag het niet aan de kwaliteit van de vloer.  Daar was niets mis mee. Ook de expert kwam tot dit oordeel: “Als de rolstoel op de rem staat en de zoon veel beweegt, ontstaat er wrijving op de wielen. In de wielen zitten weekmakers en door de wrijving kunnen de wielen een chemische reactie geven met de toplaag, waardoor er een afdruk ontstaat.” Uit coulance werd de familie 75 procent korting aangeboden op een nieuwe vloer. Volledig ontdaan schakelden meneer en mevrouw Argyriadis de Max Ombudsman in.

Consument heeft onderzoeksplicht

Al vrij snel werd duidelijk dat er verwarring was ontstaan bij de aankoop van het product. De familie Argyriadis heeft vooraf duidelijk aangegeven waar de vloer aan moest voldoen. Als consument hebben zij een onderzoeksplicht. Dit betekent dat u aan de verkoper moet vragen of het product geschikt is voor wat u ermee wilt doen. De verkoper heeft dan een informatieplicht. Hij moet u vertellen wat hij weet van het product. De familie Argyriadis mocht ervan uitgaan dat de laminaatvloer geschikt zou zijn voor het gebruik met een rolstoel, maar de vloer bleek dit niet te zijn.

Vloer toch vergoed

Contact met de Praxis maakte duidelijk dat zij achter het oordeel van de expert bleven staan. In hoeverre de kwestie tijdens het verkoopgesprek was besproken kon niet meer achterhaald worden. Ondanks dit formele standpunt betreurde de Praxis de klacht en de situatie en zegde na bemiddeling van de Max Ombudsman de familie Argyriadis een volledig nieuwe vloer toe, inclusief plinten en een cadeaukaart van 250 euro.

Tip

De grens tussen de onderzoeksplicht van de consument en de inlichtingenplicht van de verkoper is soms lastig te vinden. Heeft u een product nodig voor een bepaald doel, laat dit dan vastleggen op de aankoopbon. Dit voorkomt discussies achteraf.

Geef een reactie

Lees ook

Meer