Hebt u als oudere recht op een lift?

Mevrouw Broesder uit Wageningen schakelde MAX Ombudsman in. Ze woont in een flatgebouw in Wageningen waar 24 appartementen in gevestigd zijn. De flat heeft geen lift en aangezien veel mensen er al lang wonen krijgen de bewoners daar meer behoefte aan.

Intentieverklaring

Vorig jaar vroeg een klein comité aan de woningstichting of ze een lift konden krijgen. De woningstichting stond er niet onwelwillend tegenover, maar voordat ze een beslissing namen, wilden ze van 70% van de bewoners getekende intentieverklaringen hebben dat ze bereid waren om hier een huurverhoging van maximaal 65 euro voor te betalen. Die 70% haalden de bewoners op!

Toch zei de woningstichting, na wikken en wegen, dat ze het niet zouden doen. Ze stelden zich op het standpunt dat er voldoende appartementen mét lift beschikbaar zijn om naartoe te verhuizen. Zodoende zouden deze betreffende appartementen beschikbaar blijven voor mensen met een kleinere beurs. De woningstichting biedt haar excuses aan voor het wekken van verkeerde verwachtingen.

De teleurstelling bij de bewoners is groot. Ze hoopten in deze woningen oud te kunnen worden. Het is niet alleen hun huis, maar ook hun thuis. Ze kennen elkaar allemaal en zijn in veel gevallen elkaars mantelzorgers. We snappen dat ze niet weg willen en her en der verspreid willen gaan wonen tussen allemaal vreemden.

Aan de andere kant hebben we ook te maken met het vorig jaar ingevoerde ‘passend wonen’. Mensen moeten ‘passend’ met hun huishoudinkomen wonen in een woning met een huurprijs die daar bij past. Lage huren bij lage inkomsten, hogere huren bij hogere inkomsten. Daarvoor moeten natuurlijk wel woningen met een lage huur beschikbaar zijn.

Krappe woningmarkt

In ons land heerst een extreem krappe woningmarkt. De overheid wil dat we langer thuis blijven wonen, maar ondertussen kan dat dus niet.

Wij zoeken uw ervaringen. En dan vooral de volgende 3 aspecten:

  1. U wilt aanpassingen aan uw huis laten doen om langer te kunnen blijven wonen, maar de woningbouw wil dat niet doen en daardoor moet u verhuizen.
  2. U moet verhuizen omdat de woning niet meer geschikt voor u is maar er is geen passende woning voor u beschikbaar.
  3. Er is wel (misschien) een woning beschikbaar, maar dan moet u veel meer huur gaan betalen.

U kunt ons uiteraard weer bereiken in ons spreekuur! Op werkdagen kunt u van 10.00 – 12.00 uur bellen met het nummer 035-677 55 11 (lokaal tarief).

Geef een reactie