Harmen Siezen

Harmen Siezen was een nieuwslezer en een hele beste ook. Hij begon bij Veronica en er is een foto uit 1964 waarop je hem uitbundig te midden van Joost den Draaijer en andere zeerovers op eens chip ziet staan met een sigaret in de mond. Harmen was populair en bleef dat. Toen hij trouwde kwamen de fans massaal naar het stadhuis in Hilversum. Maar hij bleef een bescheiden mens, en is geen roker meer.

In zijn vrije tijd was hij wielrenner en toen hij op ons verzoek tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles met mij samen ontbijttelevisie ging presenteren, liet hij een foto zien waarop hij een racefiets bereed. Dat had hij niet moeten doen…

Gedurende de volgende 17 uitzendingen introduceerde ik hem steevast met een grapje over zijn coureursleven. Een voorbeeld? Dan zei ik: “Dan krijgt u nu het nieuws van Harmen Siezen, die als wielrenner op de baan uit gewoonte bij elke bocht zijn hand uitstak.” Zelfs de cameramannen lachten en dat wil wat zeggen ’s morgens om zeven uur. Die grapjes werden overigens verzonnen door Ad van Liempt.

De samenwerking verliep overigens voortreffelijk. Erwin Krol debuteerde als weerman en Tom Egberts als bureauredacteur, een verlegen ventje. Een Amerikaanse kok prepareerde het ontbijt. En wij maakten vrolijke sportjournalistiek zoals dat meestal zou moeten, maar helaas lijkt het tegenwoordig weleens op een kerkdienst.

Harmen en ik, om vaak aan terug te denken. Het jaar was 1984. In 1988 zouden we de zomer (Seoul) en de winter (Calgary) weer samen presenteren. De toenmalige voorzitter van de NOS, de heer Van der Reyden, kwam in alle vroegte weleens bij ons kijken. Dan riep hij dat wij tweeën de toekomstige ontbijttelevisie verder zouden vormgeven. Daarna hebben wij niets meer van hem vernomen over dat plan.

Maar mooie tijden waren het met Harmen, de Froome van zijn tijd!

Geef een reactie

Reactie

 1. Jan D says:

  Ontbijttelevisie Olympische Spelen Los Angeles.
  FanTAStisch programma!
  Genoten van Koos en Harmen en de wielergrapjes.
  Ik heb er nog 1 onthouden:

  “Dan volgt nu het nieuws gelezen door Harmen Siezen, de man die ooit een wielerwedstrijd verloor omdat hij tijdens de surplace uit gewoonte zijn fiets op slot zette.”