Fake news

Fake news

Het is erg in de mode: fake news. Groot gemaakt door Trump, maar van alle tijden. Over vaccinaties bijvoorbeeld werd al vanaf de ontdekking gevaarlijke onzin beweerd. Met cartoons met door inenting afgevallen armen. Die weerstand tegen vaccinaties bestaat nog steeds, al zijn de wapens nu de social media. Niet zelden zit daar een businessmodel achter: er wordt grof geld verdiend met de verkoop van onzinnige supplementen en therapietjes die de gesuggereerde bijwerkingen van vaccinatie weer zouden kunnen neutraliseren.

Pokken

Edward Jenner heeft het vaccineren ontdekt. In 1796 gaf hij een pokkenvaccinatie aan zijn zoon en dat bleek een gouden greep. Vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een ‘pokkenbriefje’, een door een arts ondertekende akte van vaccinatie, kunnen presenteren. Mijn oudste zoon werd in 1974 geboren en hoefde toen net niet meer tegen pokken ingeënt te worden. In 1980 werd de hele wereld pokkenvrij verklaard. Polio is ook bijna de wereld uit, maar door de strijd tegen de vaccinatie in sommige landen is dat nog niet gelukt is.

Mazelen

Antivaxxers zijn zo gevaarlijk, omdat het niet-vaccineren niet alleen henzelf en hun kinderen treft, maar ook de omgeving. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Mazelen is de meest besmettelijke kinderziekte. Overal in Europa gaan stemmen op om vaccineren tegen mazelen te gaan verplichten, net als destijds de pokkenvaccinatie. Niets nieuws onder de zon dus.

#ikvaccineer

De discussie over vaccinatie moet breed gevoerd worden en zorgprofessionals zouden daarin het voortouw moeten nemen. De overheid wordt minder vertrouwd, net als het RIVM. Dat is ten onrechte, want het RIVM is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Maar het vertrouwen in de eigen dokter is vaak groter en dokters vervullen een voorbeeldfunctie. Steeds vaker tonen dokters en verpleegkundigen zich op Twitter voorstander van vaccinaties en sluiten berichten daarover af met #ikvaccineer.

Facebook

De media hebben een eigen verantwoordelijkheid. Te vaak nog krijgen voor- en tegenstanders van vaccineren evenveel zendtijd onder het mom van hoor en tegen hoor. Alsof de wereld van wetenschap achter het vaccineren even zwaar zou wegen als de argumenten van een enkele tegenstander. Facebook heeft daar intussen wat op gevonden. Als iemand gevaarlijke onzin op de social media post, is het mogelijk om zo’n bewering op waarheid te laten controleren (factchecken). Blijkt het onzin, dan plaatst Facebook die berichten helemaal onderaan en krijgen nog weinig volgers het onder ogen.

Vasten

Niet alleen over vaccinaties gaat fake news rond. Onlangs gebeurde iets vergelijkbaars met het nieuws over vasten. Dat is een manier van dieet houden, waar sommige mensen wat van afvallen. De suggestie dat kanker en reuma ervan genezen was echt gevaarlijke onzin. Het is goed dat een aantal dokters een klacht heeft ingediend over deze valse berichten. Het zou de makers sieren als ze zich daarvoor zouden excuseren.

Geef een reactie

Reactie

    Rilian says:

    Beste meneer Van Essen,

    Ik heb met belangstelling uw bovenstaande artikel gelezen en reageer daar op.

    Ik probeer al langere tijd om mij een mening te vormen over de vraag wel of niet vaccineren tegen de mazelen. Daartoe zoek ik zo veel mogelijk goede en betrouwbare informatie. Die krijg ik in de meeste publicaties niet. Men veegt mensen veelal op één hoop: de antivaxxers en dat zijn “lieden die zich door “angstwekkende verhalen op internet, complottheorieën en you tube filmpjes” laten misleiden” (citaat uit een krantenartikel in Dagblad van het Noordenvan april 2019.)

    Ik weiger me door dit soort publicaties in die hoek te laten drukken. Ik ben geen “antivaxxer”. Zo ben ik overtuigd op basis van gedegen informatievergaring, van nut en noodzaak van het inenten tegen polio met het vaccin dat tegenwoordig in Nederland wordt toegepast. Mijn keuze kort gemotiveerd: het risico van niet inenten is bij polio veel groter dan het risico van wel inenten.

    Bij de mazelen ligt dat anders. Een besmetting met het mazelenvirus brengt inderdaad vervelende dingen met zich mee zoals uitslag en koorts. Dat is ook bij andere (kinder)ziektes het geval. Het vermelden van overlijden als gevolg van een besmetting is welbewust paniek zaaien “Je zal als ouder maar welbewust je kind een vaccinatie hebben onthouden en het dan verliezen aan mazelen” (citaat uit eerder genoemd krantenartikel) 

    Bij de uitbraken van mazelenbesmetting in de afgelopen jaren in Nederland wordt één overlijden toegeschreven aan de complicaties na besmetting met het mazelenvirus zoals ook in het artikel in DvhN vermeld. Wat daar niet bij staat is dat het gaat om een geval uit 2013 waarbij het slachtoffer overleed door longontsteking (een mogelijke complicatie bij mazelenbesmetting). Een meisje van 17 jaar dat al sinds haar jeugd ziek was, in een rolstoel zat, longproblemen had als gevolg van haar ziekte en daarbovenop uit geloofsovertuiging zelf inenting had geweigerd. (Wat schreef men ook al weer over onvolledige informatie en het rondstrooien van angstverhalen?)  

    Dat is dus één bron van informatie die nuttig is bij de zoektocht naar nut en noodzaak van inenting tegen de mazelen: er is mogelijk een risico voor mensen met een zeer zwakke gezondheid.

    Nu de zoektocht naar het risico van wel inenten. Geen you tube filmpjes of duistere complottheorieën, maar wetenschappelijke artikelen. Ik heb er hier één uitgelicht uit de tientallen, omdat dat gaat over o.a. longinfectie na inenting met het mazelenvaccin, ter vergelijk met het aangehaalde geval uit 2013. Er zijn veel meer en ook recentere vergelijkbare wetenschappelijke casusbeschrijvingen.

    Een studie uit 1967 toonde aan dat het gebruik van het gedode mazelenvaccin longontsteking en buikpijn kan veroorzaken, evenals encefalopatie (ontsteking van de hersenen). Deze zware bijwerkingen waren “onvoorzien”.

    “Longontsteking is een consistent en prominent resultaat. Koorts is ernstig en aanhoudend en de mate van hoofdpijn, indien aanwezig, wijst erop dat het centraal zenuwstelsel aangedaan is. Er werd inderdaad bij een patiënt bewijs aangetroffen van verstoorde elektrische activiteit in de hersenen tijdens een onderzoek via een EEG, welke wees op encefalopatie … Deze ongewenste resultaten van inactieve mazelenvirus immunisatie waren onvoorzien.” 1.

    1.Vincent A. Fulginiti, MD; Jerry J. Eller, MD; Allan W. Downie, MD; and C. Henry Kempe, MD, “Altered Reactivity to Measles Virus: Atypical Measles in Children Previously Immunized with Inactivated Measles Virus Vaccines,” Journal of the American Medical Association, vol. 202, no. 12, December 18, 1967, p. 1080. 

    Ter afsluiting dit.

    Ik ben er niet op uit om mensen te overtuigen van mijn gelijk. Als u voor die keuze staat, beslis dan vooral zelf of u of uw kinderen wilt laten inenten tegen mazelen, maar laat dan ook aan anderen die vrije keuze.

    Met vriendelijke groet

    Ed van de Beek
    Zeegse