Fake news

Het is erg in de mode: fake news. Groot gemaakt door Trump, maar van alle tijden. Over vaccinaties bijvoorbeeld werd al vanaf de ontdekking gevaarlijke onzin beweerd. Met cartoons met door inenting afgevallen armen. Die weerstand tegen vaccinaties bestaat nog steeds, al zijn de wapens nu de social media. Niet zelden zit daar een businessmodel achter: er wordt grof geld verdiend met de verkoop van onzinnige supplementen en therapietjes die de gesuggereerde bijwerkingen van vaccinatie weer zouden kunnen neutraliseren.

Pokken

Edward Jenner heeft het vaccineren ontdekt. In 1796 gaf hij een pokkenvaccinatie aan zijn zoon en dat bleek een gouden greep. Vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een ‘pokkenbriefje’, een door een arts ondertekende akte van vaccinatie, kunnen presenteren. Mijn oudste zoon werd in 1974 geboren en hoefde toen net niet meer tegen pokken ingeënt te worden. In 1980 werd de hele wereld pokkenvrij verklaard. Polio is ook bijna de wereld uit, maar door de strijd tegen de vaccinatie in sommige landen is dat nog niet gelukt is.

Mazelen

Antivaxxers zijn zo gevaarlijk, omdat het niet-vaccineren niet alleen henzelf en hun kinderen treft, maar ook de omgeving. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Mazelen is de meest besmettelijke kinderziekte. Overal in Europa gaan stemmen op om vaccineren tegen mazelen te gaan verplichten, net als destijds de pokkenvaccinatie. Niets nieuws onder de zon dus.

#ikvaccineer

De discussie over vaccinatie moet breed gevoerd worden en zorgprofessionals zouden daarin het voortouw moeten nemen. De overheid wordt minder vertrouwd, net als het RIVM. Dat is ten onrechte, want het RIVM is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Maar het vertrouwen in de eigen dokter is vaak groter en dokters vervullen een voorbeeldfunctie. Steeds vaker tonen dokters en verpleegkundigen zich op Twitter voorstander van vaccinaties en sluiten berichten daarover af met #ikvaccineer.

Facebook

De media hebben een eigen verantwoordelijkheid. Te vaak nog krijgen voor- en tegenstanders van vaccineren evenveel zendtijd onder het mom van hoor en tegen hoor. Alsof de wereld van wetenschap achter het vaccineren even zwaar zou wegen als de argumenten van een enkele tegenstander. Facebook heeft daar intussen wat op gevonden. Als iemand gevaarlijke onzin op de social media post, is het mogelijk om zo’n bewering op waarheid te laten controleren (factchecken). Blijkt het onzin, dan plaatst Facebook die berichten helemaal onderaan en krijgen nog weinig volgers het onder ogen.

Vasten

Niet alleen over vaccinaties gaat fake news rond. Onlangs gebeurde iets vergelijkbaars met het nieuws over vasten. Dat is een manier van dieet houden, waar sommige mensen wat van afvallen. De suggestie dat kanker en reuma ervan genezen was echt gevaarlijke onzin. Het is goed dat een aantal dokters een klacht heeft ingediend over deze valse berichten. Het zou de makers sieren als ze zich daarvoor zouden excuseren.

Geef een reactie