mail

Elles de Bruin: in tranen door een mail

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles is in tranen door een e-mail uit de Meldpunt-mailbox.

In tranen door e-mail

Wij krijgen veel mails bij Meldpunt, maar deze week las ik er 1 waar de tranen van in mijn ogen sprongen. Het was een noodkreet van een vrouw die mantelzorg verleent aan haar ouders en dat bijna niet meer volhoudt. Ze vertelt over de combinatie tussen haar werk, het oppassen op de kleinkinderen (“Mijn kinderen en hun partners werken beiden full-time omdat ze anders de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen”) en de zorg voor haar nog steeds thuiswonende, hoogbejaarde ouders.

Keerzijde

Kwetsbare ouderen kunnen niet meer naar de wegbezuinigde verzorgingshuizen. Veel van hen redden dat met wat thuishulp. Maar er is ook een deel dat eenzaam wegkwijnt in huis, ziet deze vrouw. Want met alleen AOW kun je je geen dure serviceflat permitteren, schrijft ze. En ze slaat de spijker op de kop. De overheid vindt dat we allemaal langer thuis moeten blijven wonen. Dat willen ook veel mensen, maar er is te weinig aandacht voor de keerzijde van deze keuze. Overbelaste mantelzorgers die het niet meer lukt om te doen waar de overheid om vraagt.

In de MAX-podcast We hebben ruzie spreken we mensen die vertellen over de familieconflicten die dit tegenwoordig vaak oplevert. Deze podcast is hier te beluisteren.
Meldpunt komt hierop terug.

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie