Een paradijsje

Eindelijk de kou voorbij. Op 1 mei, de dag van de arbeid, zitten we in de zon niks te doen. Onze tuin is een paradijsje met honderden witte klokjes, tulpen, keizerskroon en nog veel meer. In Museum De Zwarte Tulp in Lisse is intussen nog steeds een tentoonstelling van bloeiende bollen te zien, geschilderd door leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland. Eind mei maken de voorjaarsbollen in aquarel en tekening, daar plaats voor de bloeiende zomerbollen, zoals de herfsttijloos en nerine, de gladiolen, dahlia’s, lelies en camassia’s.

Onze drie oudste kleindochters waren in de meivakantie te logeren. Voor hen en mij een feest! Schilderen, spelletjes doen en knutselen op het heerlijk lichte atelier van oma. Daarna hapjes klaarmaken voor bij de borrel, kaas netjes in blokjes snijden, net als paprika, dille en mayo op de zalm en garnalen. En dan heerlijk oppeuzelen met een sapje erbij. Een kaartje leggen en dan hup, weer aan het werk. Eieren breken en klutsen, net als altijd veel eieren voor de pannenkoeken. Klontjes uit het beslag halen en proeven of het beslag wel lekker genoeg is. De priegelvingertjes gaan van het beslag naar de aardbeien die over de toet moeten. Morgen naar de film maar vanavond vroeg (…?) naar bed. “Oma, eerst nog voorlezen, mogen we morgen naar de klimboom in het park en daar picknicken? En gaan we ook nog naar het speelparadijs? Samen boodschapjes doen in de stad? Ze lijken maar niet moe te worden en ik tap blij hun energie af, totdat ik naar boven roep: “En nu slapen, hoor. SSTTT!”

Buiten kijk ik naar hen terwijl ze door het park rennen. Ik geniet ervan dat dit goede seizoen nu eindelijk weer is gekomen met zijn explosies van bloesem en kleur. Dit voorspelt allemaal een heerlijke en lange zomer. ’s Morgens vroeg kwetteren de vogels dat het een lieve lust is en verliefde paartjes luisteren er al vroeg naar, geheel in elkaar verstrengeld, op een bankje bij water. Seringen komen van nature nu ook uit maar mei is toch vooral de maand van de pioenen. Prachtig in boeketten en een heerlijke schildersbloem. Uitgerekend vandaag merkte ik dat onze oude wit-rose Paeonia suffriticosa (boompioen) de winter helaas niet heeft overleefd. Voor volgend jaar ga ik direct een gele en perzikkleurige bestellen. Langzamerhand is er weer veel in de tuin te doen. Bemesten, lichtjes snoeien van de buxus – niet als de zon schijnt maar liefst bij vochtig weer. Kuipplantjes poten in potten en bakken. Vergeet niet de sierui (Allium), hosta en vrouwenmantel te planten. Die staan zo leuk tussen akeleien en het Zeeuws knoopje. Zo valt er de hele zomer van die bloeiers te genieten. Poot ze echt op tijd zodat ze de hele zomer kunnen wortelen. Ja, vandaag op de Dag van dit soort Arbeid is het heerlijke zomerseizoen echt begonnen!

Laat gaan we vanavond aan tafel met verse asperges, een klein visje, verse spinazie met hardgekookte plakjes ei, gekruimelde geitenkaas en geroosterde, gehakte walnoten of amandelen en dressing er over heen. Lekker en gezond! (En wijn naar smaak toevoegen… Ook niet ongezond, zo zeggen steeds meer voedingsdeskundigen, toch?!). Ik soes door in de late avondzon, want de kleindochters vragen of ze nog even buiten mogen blijven spelen.

Geef een reactie