Witte Anjer

De Witte Anjer: symbool van onze dappere veteranen

Op zaterdag 29 juni 2019 bedankt Nederland 110.000 Nederlandse veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede. Deze mannen en vrouwen hebben gestreden voor onze vrijheid en die van anderen, tijdens vredes- en oorlogsmissies in Europa en daarbuiten. De Witte Anjer is hét symbool van erkenning en waardering voor alle Nederlandse veteranen. Uit respect voor onze dappere veteranen draag ik ook dit jaar weer een Witte Anjer in de week voorafgaand aan de alweer 15de Nederlandse Veteranendag. En uiteraard draag ik ‘m ook op de dag zelf, zaterdag 29 juni.

Bent u abonnee van MAX Magazine? Net als voorgaande jaren is ook nu weer een gratis Witte Anjer bijgesloten in de editie die vanaf 18 juni bij de abonnees op de deurmat valt. De Witte Anjer draagt u links op de borst.

Historische betekenis

De Witte Anjer heeft een diepe, historische betekenis en gaat terug naar de eerste verzetsdaad van de Nederlanders tijdens de Duitse bezetting.

Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van die bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het koninklijk huis, die van prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep spontaan deze gelegenheid aan om haar onvrede over de bezetting te uiten en te tonen dat hun hart bij de koninklijke familie lag. Overal in het land stak men de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven. Als reactie kwamen de Duitsers direct met drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd, het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen, portretten van de koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het koninklijk huis werden vervangen. Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis.

Programma Veteranendag

Den Haag is 29 juni het centrum van ons eerbetoon aan de Nederlandse veteranen. Vanaf 10.00 is er voor genodigden een bijeenkomst in de Ridderzaal en vindt op het Binnenhof een medaille-uitreiking plaats. Vanaf 12.00 uur stroomt het Malieveld langzaam vol met veteranen en belangstellenden uit heel Nederland. Ook Z.M. koning Willem-Alexander is aanwezig: hij zal het defilé afnemen dat om 13.00 uur begint aan de Kneuterdijk. Het wordt een feestelijk en onvergetelijk défilé met laag overvliegende historische vliegtuigen, duizenden veteranen en spectaculair rollend materieel. Van ongeveer 14.30 tot 17.00 uur is het genieten van muziek op podium Malieveld en is op het terrein zelf voor jong en oud genoeg ruimte om te ontspannen. Het belooft weer een geweldige dag te worden!

Ook op televisie en op MAX radio!

En als u niet in de gelegenheid bent om op 29 juni naar Den Haag te reizen, kunt u er thuis toch bij zijn. ’s Middags kunt u bij de publieke omroep kijken naar een live verslag van onder andere het Nationaal Defilé in de binnenstad van Den Haag, de parade van legervoertuigen en de vliegshow. Voor MAX Radio zal Jan Rietman vanuit Den Haag rechtstreeks verslag doen tijdens zijn programma Wekker-Wakker-Weekend! op NPO Radio 5. Kijk voor de precieze uitzendinformatie in MAX Magazine editie 26.

(Foto: ANP: Koning Willem-Alexander praat met veteranen na de medailleceremonie tijdens Veteranendag 2018) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Papua says:

    Wat vele niet of soms wel weten is dat mn prins Bernhard tijdens de Nieuw-Guinea crisis niet als een Nederlandse medestander heeft gehandeld !! Het gevolg is o.a. dat al vele jaren na 1962 en nu nog Papua’s onderdrukt én behandeld worden als 3e rang burgers in hun eigen land !! daarbij komt bij dat er duizenden Papua’s zijn opgepakt en vele vermoord !!
    En Nederland ?? doet niets !! wel dat tijdens het Haagse Defilé zins een paar jaar geleden de Morgenster [Papua vlag] niet meer mee gedragen mag worden ! onder druk van Indonesische ? Vele Nieuw-Guinea veteranen ervaren dit als een schending van hun inzet in het toenmalig Nieuw-Guinea !

    oosterwijck says:

    De witte anjer is het symbool van Prins Bernard. Schande dat een symbool van een dergelijk onbetrouwbaar figuur nu misbruikt wordt voor de veteranen. Alleen maar om een wit voetje te halen bij de oranje familie.