De blauwe envelop moet blijven!

Op deze digitale plek wil ik het deze keer hebben over iets ouderwets: papier. Om preciezer te zijn: de blauwe (en roze en witte) enveloppen van de Belastingdienst. Die blauwe envelop is langzaam maar zeker aan het verdwijnen; in 2018 krijgt niemand meer papieren post van de Belastingdienst; alles gaat dan digitaal.

U hebt daar natuurlijk geen last van. Want als u dit bericht kunt lezen, hebt u geen papier meer nodig. Toch?

Nee, toch niet. Dat blijkt uit de reacties die ik krijg op een (papieren) artikel dat ik anderhalve week geleden schreef in MAX Magazine, over het verdwijnen van de blauwe envelop. Ik riep iedereen die de blauwe envelop wil houden op om naar ons spreekuur te bellen. Sindsdien staan de telefoons bij ons roodgloeiend. We hebben extra mensen moeten inschakelen om de toeloop nog enigszins aan te kunnen.

Op dit moment zijn we druk bezig met de nog steeds binnenkomende telefoontjes aan te nemen, én ondertussen de resultaten van de vele honderden afgehandelde telefoontjes te verwerken. Een greep uit de voorlopige cijfers geeft al een aardig beeld van het belang van de blauwe envelop.

 • 91% van de bellers is 70 jaar of ouder.
 • 43% heeft toegang tot het internet en gebruikt dit regelmatig, 57% zelden of nooit.
 • 8% heeft de berichtenbox op mijnoverheid.nl al geactiveerd, 13% weet het niet en 79% heeft hem nog niet geactiveerd.
 • 94% bewaart de belastingzaken op papier en wil dit ook blijven doen.
 • 67% verwacht het overzicht te verliezen als alles alleen nog digitaal gaat.
 • 33% vreest voor de eigen zelfstandigheid als er geen blauwe enveloppen meer komen.

Van degenen die één of meer toeslagen ontvangen, geeft een derde aan op dit moment geen inzicht te hebben in de omvang hiervan.

Deze voorlopige score laat zien dat digitalisering niet afhankelijk is van het internetgebruik alleen. Veel mensen die regelmatig internet gebruiken, willen hun belastingzaken wel graag op papier blijven ontvangen. Zelf uitprinten gaat in de meeste gevallen ook niet, aangezien de weg naar de berichtenbox nog maar zelden wordt gevonden.

Daarnaast wordt duidelijk dat het wachten is op problemen, als de blauwe envelop helemaal verdwijnt. Veel mensen weten nu al niet meer of ze nog iets moeten betalen aan de Belastingdienst.

Belasting betalen is een plicht die de overheid oplegt aan alle burgers (het staatshoofd niet meegerekend). Daartegenover zou een plicht van de overheid moeten staan om met ál die burgers te blijven communiceren. Wij moeten zelf kunnen kiezen op welke wijze hij met de overheid communiceren. Ik pleit voor het recht op digivrije communicatie met de overheid.

Bent u het met mij eens? Belt u dan naar het spreekuur van MAX Ombudsman: 035 – 6775511. Ma-vr 10.00 – 12.00 uur.

Geef een reactie

Reacties (19)

 1. joziena says:

  Ik ben het helemaal met u eens. Digitaal is prima voor zaken waar je het zelf opzet, maar voor zaken met de overheid wil ik dat echt op papier hebben.

 2. Kobi Helmus-dol says:

  Het is te gek voor woorden dat de blauwe enveloppe gaat verdwijnen.iedereen is niet in staat om via internet de belastingsaangifte te regelen.en natuurlijk zijn juist de ouderen hier weer de dupe van

 3. WoBo says:

  Naar mijn mening hebben de overheid, en ook particuliere partijen (zoals mijn ziektekostenverzekering) een brengplicht voor facturen. Dus een rekening kan alleen per post of e-mail worden aangeboden. Het ophalen van een rekening ten kantore (dat is ook “op de internetsite”) van de aanbieder kan voor zover mij bekend niet worden beschouwd als aanbieden van een factuur of andere formele mededeling. De handelwijze van de belastingdienst en van mijn ziektenkostenbverzekeraar is m.i. in strijd met de wet. Misschien iets voor MAX om juridisch uit te zoeken?

  1. memsje says:

   Bij mijn zorgverzekering is dat hetzelfde. Ik zie ook liever de rekening, dan dat ik moet inloggen om te kijken waarvoor ik weer een “eigen bijdrage” moet betalen.

 4. rouwendalc says:

  Natuurlijk moet die blauwe envelop blijven, wij zijn met nog velen die niet alles per mail willen ontvangen, dus gewoon doorgaan voor een jaar of 20.

 5. Pieterhar44 says:

  De overheid beslist .de blauwe envelop moet nog minstens 10jaar blijven .Ze houden toch geen rekening met de oude mensen .maar we kunnen er in 2017 wat aan doen (stemmen)

 6. memsje says:

  Ik wil ook graag de “blauwe envelop” ook al doe ik de aangifte al (min of meer gedwongen door de overheid/belastingdienst) digitaal. Het is veel duidelijker.

 7. Hans Bijl says:

  Ben het helemaal eens met uw stelling.

 8. Clemens says:

  De blauwe envelop moet blijven!

  Ik zal deze envelop ,als ik die ziet liggen in mijn brievenbus, en altijd goed is voor een verhoogde bloeddruk, toch wel missen. Ik ben een persoon van papier en ordners, dus een geordend persoon, zodat iets nakijken voor mij altijd makkelijk en overzichtelijk is.

  De mensheid is duizenden jaren geleden al begonnen met kleitabletten om elkaar mededelingen te doen. Dus iets tastbaars en niet iets ongrijpbaars zoals digitale informatie.

  Houden dus!

 9. J S Koolschijn says:

  Het wordt tijd dat de overheid zich realiseert wat het woord “minister” betekent. Het betekent dienaar.
  Ik merk er weinig van. De overheid is er ten dienste van de burger, niet andersom.
  De overheid behoort mij mededelingen, nota’s, invulformulieren e.d. realiter, d.w.z. tastbaar, aan te bieden.
  Wat de Belastingdienst doet is ook al fout, de bedoeling daarvan is alleen maar om (dure) arbeidsplaatsen uit te sparen.
  De dienstbaarheid van de overheid aan de burger (dus ook de blauwe envelop) moet blijven.
  Misschien zelfs inderdaad volgens de wet.

 10. wmteunis says:

  Ik kan mij voorstellen dat ouderen hier een probleem mee krijgen als je internet niet of nauwelijks gebruikt. In die gevallen moet de blauwe envelop kunnen blijven bestaan, zeker voor de komende 10 jaar denk ik.

  Handig hierbij kan het zijn om kinderen of een andere vertrouwenspersoon in te schakelen om deze dingen te regelen maar dan ook inzicht te geven en kopieën te maken zodat dit toch op papier aanwezig is bij degene voor wie je dit invult.

  1. Tineke Van Deursen-van Der Velde says:

   Met de eerste alinea ben ik het eens. Maar de “kinderen” hebben al genoeg aan hun hoofd om hun eigen zaakjes te regelen, doen al wat ze kunnen om te helpen met mantelzorg, klusjes en zo. En voor een vertrouwenspersoon dien je toch zelf eerst alle gegevens te verzamelen en te overleggen? Veel ouderen zouden nog best zelf aangifte en zo kunnen doen. Alleen alles digitaal is voor heb het probleem!

 11. Tineke Van Deursen-van Der Velde says:

  Wie schrijft, blijft! En die blauwe envelop moet voor een grote groep mensen ook blijven vind ik.
  Van af 1960 ga ik al met computers om. Had één van de eerste home computers. Maar kan onderhand die constante ontwikkeling haast niet meer volgen. Heb er ook schoon genoeg van om telkens nieuwe hardware, besturingssystemen enzovoort aan te schaffen. Dat kan bruintje niet meer trekken! Overheid, geef mensen een keus! Verplicht mij niet om mijn zelfstandigheid te verliezen. Mag ik de rekening van apparatuur vervangen bij u indienen of aftrekken? Mijn pc werkt nog prima, maar voor de overheid is het verouderd…Met de app kan ik niets wijzigen…en dan al die storingen, om moedeloos van te worden.

 12. Jan-DWS-71 says:

  Volgens mij wil de belasting iets van mij weten dus moeten zij mij in kennis kunnen dat ik aangifte moet doen. Zij moeten dus laten weten wanneer ik dat moet doen. Maar de belasting draait het om Ik moet dus werken voor de belasting en dat is niet de bedoeling. Maar ze verplichten je als je geen PC en Printer heeft dan moet je bij je kinderen zijn of de bibliotheek.
  Wat verbeeld Pinokio zich zijn neus wordt steeds langer als hij met nieuwe voorstellen komt dus het wordt tijd dat er iets tegen gedaan wordt. Op naar de blauwe brief in de voor de ouderen

 13. T.Pakvis-Vos says:

  Voor mijn zwager en schoonzus doe ik bepaalde dingen voor hun administratie zoals de blauwe brieven. Ik ben nu 75 jaar en weet niet hoelang ik dit nog kan doen. Alles via internet voor een ander geeft mij ook teveel stress. Dus gewoon met een blauwe envelop werkt voor mij veel beter.
  Zelf hebben ze geen computer en kunnen er zeker niet mee omgaan. Leuk dat de belasting alles bij de mensen wil neerleggen. Maar wordt de belasting hierdoor ook goedkoper?
  Met vriendelijke groet.

 14. lienmattijs says:

  Makkelijker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker !!!!
  Dit geldt zeker als de blauwe envelop eruit gaat. Wat een besparing !!!! Hier geloof er niks van.
  Wij krijgen soms op 1 dag : 4 blauwe enveloppen binnen, hier kan de Belastingdienst al op besparen.
  Gewoon even nadenken, of is dit te moeilijk voor een ambtenaar ?
  Niet de Ouderen op kosten jagen voor de aanschaf van een computer, internet en/of computer-cursus ed.
  Laten de ambtenaren zelf eens meer denken en doen.

 15. fer says:

  een verkeerde regering neemt verkeerde besluiten.

  1. oosterwijck says:

   Regering, betekend volksvertegenwoordiging. Minister betekend, dienaar. Tot wat is dat zootje in De Haag verworden? … Een stelletje aasgieren, die een hele batterij loonslaven (ambtenaren) heeft ingezet, om het volk zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Elk jaar wijzigen de voorschriften en de gebruiksaanwijzingen en elk jaar wordt het meer onoverzichtelijk, voor de gewone sterveling en moeilijker te begrijpen. Er komen steeds nieuwe wetten en voorschriften bij en bestaande wetten en voorschriften wijzigen elk jaar. Met als enige doel, … de gewone sterveling zand in de ogen te strooien. En elk jaar heeft de gewone sterveling minder te besteden. … Het wordt tijd, dat we onze vertegenwoordigers en onze dienaren (die we riant betalen van onze “Tweede” Penning, het was ooit “Tiende”penning) op grove wijze op straat flikkeren. … Het wordt tijd dat iedereen zich bewust wordt, dat, dat tuig in Den Haag, er voor ons is en niet andersom. De blauwe envelop moet blijven en het ziekenfonds moet terug. Ze moeten van onze pensioenkas (achterstallig loon) afblijven. Het enige wat we moeten invoeren, is een controle apparaat voor frauderende lamzakken in de politiek. En wie zich niet inzet voor het volk, onmiddellijk castreren en met pek en veren tentoon stellen op het Binnenhofplein.

 16. aheins says:

  De blauwe envelop moet zeker blijven!