gehoorapparaat

De allrisk-behalve-dan-die-dure-accu-verzekering

Mevrouw Duinkerken hoorde bijna niets meer met haar rechteroor. Daarom heeft ze nu een ingenieus gehoorapparaat, dat met een onderhuids magneetje aan haar hoofd kan worden ‘geklikt’. Dure apparatuur, verstandig dus om goed te verzekeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Het afsluiten van een verzekering was een karweitje voor meneer Duinkerken. Hij belde met zijn tussenpersoon Meeùs en legde uit wat de bedoeling was: een verzekering zonder gezeur. Daar had Meeùs wel wat voor, namelijk een allrisk-verzekering voor gehoorapparaten. Als er eens iets met het gehoortoestel mocht gebeuren, dan zou de schade gewoon vergoed worden. Dat klonk de heer Duinkerken prima in de oren, en hij sloot de verzekering af. Een paar maanden later was het helaas zover: het gehoorapparaat viel op de grond. Accu stuk, schade: 170 euro. De heer Duinkerken meldde dit bij Meeùs. Tot zijn verbazing en irritatie was de boodschap van Meeùs: de schade wordt niet vergoed, want de accu is uitgesloten van dekking. Dat staat in de voorwaarden. Tóch gezeur dus. De heer Duinkerken was boos, maar hij kwam geen stap verder bij Meeùs. Daarop nam hij contact op met MAX Ombudsman. Wij beoordeelden de zaak.

De kleine lettertjes

In de voorwaarden bij deze verzekering stond inderdaad een uitsluiting van schade aan de accu. Dit terwijl de accu een kostbaar en noodzakelijk onderdeel van het gehoorapparaat was. Maar er bleek meer aan de hand. De verzekering was telefonisch afgesloten. De voorwaarden waren niet besproken, de heer Duinkerken had ze niet gezien en Meeùs had er niet naar verwezen. Dat betekende dat de voorwaarden geen deel uitmaakten van de overeenkomst. Wat overbleef was een allrisk-verzekering. Uit die benaming mocht de heer Duinkerken in redelijkheid afleiden dat de accu meeverzekerd was. We legden onze beoordeling voor aan Meeùs. Meeùs luisterde het telefoongesprek met de heer Duinkerken terug en kwam tot de conclusie dat de kleine lettertjes inderdaad niet waren besproken. De schade aan de accu werd alsnog vergoed.

Tip

Een verzekering tegen alles bestaat niet. Normaal gesproken zijn er voorwaarden van toepassing. Daarin staat wat u als verzekerde moet doen en laten, en wat er wel en niet gedekt wordt. Lees de voorwaarden voordat u uw handtekening zet en niet pas als u de verzekering nodig hebt.

Tip voor verzekeraars

U wilt transparant zijn, toch? Noemt u het beestje dan bij de naam. Dus als u dure onderdelen van het verzekerde product wilt uitsluiten van de dekking, noemt u het voortaan niet allrisk, maar de allrisk-behalve-de-dure-onderdelen-want-die-betaalt-de-verzekerde-lekker-zelf-verzekering.

Geef een reactie