veteranen bedankt

Dank je wel, veteranen!

Omroep MAX draagt de veteranen een warm hart toe en werkt ieder jaar met liefde mee aan de Nederlandse Veteranendag. Helaas ziet de Veteranendag er door corona dit jaar heel anders uit.

Inzet voor de vrede

Op zaterdag 27 juni 2020 dankt de Nederlandse bevolking de ruim 100.000 veteranen die ons land rijk is, voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Zonder deze inzet bij vredes- en oorlogsmissies zouden wij dit jaar geen 75 Jaar Vrijheid kunnen vieren. En dat is iets om bij stil te staan en te herdenken.

Ze verdienen het

Net als voorgaande jaren draagt Omroep MAX een steentje aan dit nationale ‘dankjewel’ door in de gehele oplage van MAX Magazine deze week van maar liefst 203.000 exemplaren een gratis witte anjer bij te sluiten. Wij verzoeken de lezers de witte anjer in de week van de Veteranendag en uiteraard op zaterdag 27 juni te dragen (links op de borst) als zichtbare uiting van hun persoonlijke waardering. Onze veteranen verdienen het.

Kijkt u ook?

Ik zal ook een radioboodschap inspreken, waarin ik alle luisteraars oproep hun waardering te tonen voor onze veteranen door deze anjer te dragen en te kijken naar het tv-programma over de Nederlandse Veteranendag op 27 juni live vanaf 12.45 uur op NPO 1 en vanaf 19.15 op NPO 2.

Aangepast programma

Door de coronamaatregelen wordt Veteranendag dit jaar in aangepaste vorm georganiseerd; geen grootschalig evenement en defilé in Den Haag, maar een bescheiden programma van 45 minuten in de Ridderzaal met een kleine groep gasten, onder wie minister van Defensie Ank Bijleveld, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Hun aanwezigheid onderstreept de betrokkenheid van de krijgsmacht bij de veteranen. Minister-president Mark Rutte zal het programma afsluiten met een persoonlijke videoboodschap. In het met veel muziek gelardeerde programma (zo treedt Di-Rect op met het bekende nummer Soldier On) staan de verhalen van 4 veteranen centraal: Maaike, Dennis, Rick en Hendrik.

‘Zuinig op onze vrijheid’

Maaike (38) verleende medische zorg tijdens uitzendingen naar onder meer Afghanistan en was ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis. Dennis (41) is Bosnië-, Irak- en Afghanistan-veteraan en werkte tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis. Rick (35) raakte in Afghanistan een oog kwijt; hij is nu lid van het Nederlandse Invictus Team. Hendrik (95) werd indertijd 5 jaar lang ingezet in Nederlands-Indië: “Na de oorlog was er helemaal niks. Alles was kapot. Dus moeten we heel zuinig zijn op de vrijheid die we hebben bevochten.” Maaike en Dennis komen ook uitgebreid aan het woord in het ‘anjernummer’ van MAX Magazine, waarin ze op indrukwekkende wijze over hun ervaringen vertellen. Zo zegt Maaike: “Het zien, het ruiken, iemand om hulp horen roepen… daar kun je je niet op voorbereiden, dat kun je niet trainen.” Dennis vond troost in de muziek en zal ook een nummer zingen in de Ridderzaal.

Onze jongens in Suriname

Naast de uitzendingen in het kader van de Veteranendag vraag ik ook uw aandacht voor de bijzondere MAX-documentaire: Onze Jongens in de Jungle. Daarin wordt het verhaal verteld van de Nederlandse soldaten, dienstplichtigen en beroepsmilitairen, die in Suriname hebben gediend. Met uniek 8-mm filmmateriaal dat ze destijds zelf filmden. Te zien op zondag 21 juni om 19.40 uur bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

  Hansd says:

  Dag Jan,
  Ja , er is veel te doen betreffende onze vrijheid waar onze (voor) ouders en anderen zo hard voor hebben gevochten .
  Nu tijdens de Corona worden veel van onze grondwettelijke vrijheden ingeperkt en dreigde zelfs wetgeving te worden .
  Over de Corona bestaan heel veel verschillende meningen en dan druk ik mij zachtjes uit . Zelfs een hoogleraar staatsrecht vind de noodmaatregelen onwetmatig en tegen de grondwet gaande . Er zijn ook genoeg wetenschappers , professoren , hoogleraren die heel anders denken dan de blijkbaar als schaduw kabinet opererende RIVM . Hiddema vroeg dhr van Dissel naar zijn mening dat de drukte gedurende de Pinksterdagen en vele demonstraties niet tot een hoger ziekte cijfer heeft geleid , het zeer wetenschappelijke antwoord van van Dissel dat we gewoon veel geluk hebben doet de geloofwaardigheid niet echt toenemen evenals zijn vervolg dat bij de indianen in de Azoren ook besmettingen in de buitenlucht zijn waargenomen …..
  Via de mainstream media wordt er weinig of niet kritisch gereageerd op deze situatie , kritische vragen worden niet gesteld . Ondertussen verpieteren onze ouderen , opgesloten terwijl ze niets misdaan hebben , ontstaat er tweespalt tussen de bevolking , angst regeert . Wordt het geen tijd voor Max om ook eens kritisch te worden en de andere kant cq meningen te laten horen want ook dat is de rol van de media . Ik ben lid van Max omdat MAX een onderscheidende rol (wil) spelen in medialand , laat dat nu zien aub.

  Ik zie dat graag tegemoet,
  met vr gr
  Hans Dokman Zoetermeer