Cisca Dresselhuys: ‘Zorgen rondom het kerstpakket’
Publicatiedatum: 8 december 2024
Je kon er op wachten, nu Sinterklaas achter de rug is, volgt het gedoe over het kerstpakket. Wat mag er wél en wat beslist niet in dat jaarlijkse cadeautje van de baas voor zijn personeel.
Ruilen
Eerlijk gezegd dacht ik dat het kerstpakket niet meer bestond, maar dat blijkt volstrekt niet waar. Het floreert als nooit tevoren, zelfs nu de keuze van de inhoud heel wat meer voeten in aarde heeft dan vroeger. Met een blikje kalfsragout met bijbehorende pasteibakjes, een fles wijn en een rookworst kwam je als baas anno 1970/1980 een heel eind. Na uitdeling van de pakketten kon het grote ruilen beginnen. ‘Ik drink geen alcohol, wil jij mijn fles wijn?’, was de vraag en dan kreeg je daar een rookworst voor terug.
Kerstpakket dat voldoet aan alle wensen
Tegenwoordig zijn vleesartikelen in het kerstpakket verboden (vegetariërs), net zoals alcohol (moslims). Toch gaan de meeste werkgevers niet over op een gemakkelijke cadeaubon, want dat vindt men te onpersoonlijk. En in tijden van grote personeelsschaarste is de baas er alles aan gelegen zijn mensen tevreden en gelukkig te houden. Dus het liefst een kerstpakket dat voldoet aan de speciale wensen van de dames en heren- werknemers. Aan die wensen komen de bedrijven, die kerstpakketten aanbieden, graag tegemoet.
Ik sprak de baas van een van de grootste kerstpakketten-leveranciers van ons land. Zij vertelde dat er bij haar bedrijf jaarlijks zo’n 300.000 pakketten de deur uit gaan. Met de samenstelling ervan is ze eigenlijk het hele jaar door bezig. Er zijn pakketten in elke prijsklasse, het gemiddelde kost ongeveer 50 euro. Ze heeft klanten die er duizenden tegelijk afnemen (ziekenhuizen en universiteiten), een bank, die er jaarlijks 24.000 nodig heeft, maar ook heel veel kleinere bedrijven. Blikken en blikjes met etenswaar zitten überhaupt niet meer in het pakket, net zomin als een rookworst of een standaard fles wijn. Er zijn nog wel pakketten met alcoholische inhoud, maar daar wordt dan speciaal om gevraagd. Op aanvraag kan eigenlijk alles, hoor ik.
Producten om ons warm te houden doen het goed
Wat het erg goed doet in deze tijden van hoge energierekeningen, zijn producten die met warmte te maken hebben, zoals warmtekussens en fleecedekens. Ook geliefd zijn producten uit de eigen streek: kaas, honing, kaarsen, noten en bonbons. Duurzame goederen van gerecycled glas, katoen of plastic zijn ook erg in trek. Verder zijn er speciale dames- en herenpakketten met verzorgings- en schoonheidsproducten uit biologische winkels.
Geef eens een boek
Op mijn vraag of er wel eens een boek in de kerstpakketten zit, viel opeens een diepe stilte. Na diep nadenken kwamen het vegetarische kookboek van Jamie Oliver en de reisboeken Verliefd op Nederland en 80 duurzame reizen bij de kerstpakketten-mevrouw naar boven.
Dat moet anders in deze tijd van ontlezing. Als je de moeite neemt uit te zoeken of je personeel van Chardonnay, Chablis of Prosecco houdt, kan dat ook met boeken. Dan kun je te weten komen of ze thrillerfan zijn of van literaire romans of non-fictie houden. Of er dus boeken van Nicci French, Lucinda Riley, Rob van Essen, Adriaan van Dis of Herman Pleij in het pakket moeten. Werk aan de winkel voor de boekenbranch, stel een paar mooie leespakketten samen.
Cisca Dresselhuys: Cisca Dresselhuys begint haar journalistieke carrière bij het dagblad Trouw. Van 1981 tot 2008, als zij met pensioen gaat, is Cisca hoofdredacteur van het maandblad Opzij. Ze ontvangt diverse onderscheidingen waaronder de Mercur d’Or/LOF Prijs voor haar verdienste voor het tijdschriftenvak. Ook schrijft Cisca verschillende boeken, waaronder Drukker dan ooit Werken na je 65ste. Want van stilzitten na haar pensioen is geen spraken. Samen met Jan Slagter is zij te horen in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys en ze schrijft columns hier op MAX Vandaag.
(Foto: Shutterstock)