Biostabil omhangen

Cisca Dresselhuys: ‘De Biostabil werkt en hoe’

Onlangs was er opeens weer opwinding over de Biostabil, de magnetische halsketting, die 20 jaar geleden in ons land op de markt kwam en waarvan de uitvinder beweerde dat hij genezende en beschermende krachten had. De zogenaamde wonderhanger werd aangeprezen door mensen als zangeres Imca Marina, alternatief arts Roy Martina en presentatrice Vivian Boelen.

Maar het meest bekende menselijke uithangbord van de Biostabil was radio-presentatrice Tineke de Nooij. Het tv -programma Radar maakte indertijd een aantal kritische reportages over dit product, waardoor het jarenlang verwikkeld raakte in rechtszaken, die de uitvinder van de ketting, de in Nederland wonende Italiaan Bruno Santanera, tegen Radar aanspande.

De ketting van Santanera

Aanleiding voor de hernieuwde belangstelling is de podcast De ketting van Santanera van 2 RTL-journalisten, die de zaak nog eens opnieuw onderzocht hadden. Toen zij onlangs te gast waren bij  de talkshow Op1, was Tineke de Nooij (82) daar ook. Ze bleek ze de Biostabil nog steeds te dragen en er geen kwaad woord over te willen horen. Van Radar wilde niemand meer commentaar geven, daar hadden ze de buik vol van de Biostabil. Overigens hadden ze alle rechtszaken over de kwestie gewonnen.

Lucratief

Volgens de RTL-journalisten moest Tineke de Nooij wel zo’n 6 ton verdiend hebben aan de verkoop van de ketting via Tell Sell, een verkoopprogramma op tv. De ketting was er in verschillende prijsklassen, van 75 tot 180 euro. Per verkocht exemplaar zou Tineke 5 euro hebben gekregen en er werden, volgens de podcastmakers, zo’n 126.000 stuks verkocht. Tineke wilde dit bedrag niet beamen, ze zei alleen dat ze een aantal jaren ‘prettig had kunnen leven’ van de verkoop van de Biostabil. Of hij werkte, was de vraag van de Op1 presentatoren. ‘Als je gelooft dat het werkt, dan werkt het’, zei ze. Maar met kanker moest je toch maar liever naar de dokter gaan, voegde ze eraan toe.

Apparaten ontregeld door magnetische werking

Een jaar of 15 geleden interviewde ik Tineke de Nooij. Het was een leuk gesprek, totdat mijn 2 opname-apparaten het tegelijkertijd begaven. Opeens vertoonden ze alle twee een rood knipperlicht, waarna ze stopten. Paniek in de tent. Althans bij mij. Voor alle zekerheid werkte ik al jaren met 2 voice-recorders, om er zeker van te zijn dat ik in ieder geval op een ervan een volledige opname van mijn interviews zou hebben. Dat ze alle twee tegelijk dienst weigerden, was me nog nooit overkomen. Tineke bood me een rustgevend kopje thee aan. Maar dat werkte niet. Omdat ik de apparaten niet meer aan de praat kreeg, reisde ik verslagen af naar huis. De technisch goed onderlegde echtgenoot van mijn tekst-uittikster, vroeg of Tineke tijdens het gesprek haar Biostabil om had. Ja, dat wist ik zeker, want we hadden het er nog over gehad. ‘Dan is die de oorzaak van de crash’, wist hij met zekerheid te vertellen. Op internet had hij gevonden hoe allerlei apparaten ontregeld raakten door de magnetische werking van de ketting.

Tineke vond het maar een raar verhaal, maar ze was niet te beroerd om me voor een 2e keer te ontvangen. Zonder ketting ditmaal. Het nieuwe gesprek verliep zonder een centje pijn. Dus : de Biostabil werkt. En hoe.

Cisca Dresselhuys: Cisca Dresselhuys begint haar journalistieke carrière bij het dagblad Trouw. Van 1981 tot 2008, als zij met pensioen gaat, is Cisca hoofdredacteur van het maandblad Opzij. Ze ontvangt diverse onderscheidingen waaronder de Mercur d’Or/LOF Prijs voor haar verdienste voor het tijdschriftenvak. Ook schrijft Cisca verschillende boeken waaronder Drukker dan ooit Werken na je 65ste. Want van stilzitten na haar pensioen is geen spraken. Samen met Jan Slagter is zij te horen in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys en sze schrijft columns hier op MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Fietser Op Posbank says:

    Dat de ketting magnetisme afgeeft kan ook eenvoudig gemeten worden met een magnetometer (zie Wikipedia). En dat dat invloed kan hebben op andere elektronische apparaten, dat is niet vreemd. Maar of het magnetisme van die ketting een heilzame of geneeskrachtige werking op jou lichaam heeft, dat is een heel andere vraag. Wat is er anders dan het magnetisme van de aarde waar we de hele dag al in rondlopen? Of het magnetisme van een sterke luidspreker, van zware machines of een hoogspanningskabel?