Post in de brievenbus

Cisca Dresselhuys: ‘Als je op zondag jarig bent, heb je tegenwoordig pech met de post’

Dit jaar was ik op een zondag jarig. Dat was een probleem voor vrienden en kennissen, die van de generatie zijn dat ze bij die gelegenheid een briefje of een verjaardagskaart sturen. De bezorging van post op zondag is al afgeschaft in 1940, sinds een paar jaar die op maandag ook, dus er moet gekozen worden. De kaart komt of vóór de verjaardag of, op z’n best, 2 dagen erna.

Pech op zondag

‘Als je op zondag jarig bent, heb je tegenwoordig pech. Een kaart op zaterdag is de huid verkopen voordat de beer geschoten is, op maandag kan dus niet en op dinsdag ben je echt te laat. Dus daarom moet je het dit jaar met een mail doen, misschien ook wel zo betrouwbaar’, schreef een oud-collega, die me andere jaren altijd verraste met een volgeschreven kaart. Die precies op de juiste dag bezorgd werd.

Nu woont zij in het gebied, waar onlangs een postbezorger betrapt was op het niet bestellen (weggooien?) van alle brieven, kaarten en andere poststukken. En dat een half jaar lang. Haar vertrouwen in PostNL was daardoor tot een dieptepunt gedaald.

Minder post bezorgd

Wat de postbezorging betreft, daarover kunnen wij een aardig klaagzang aanheffen. Gezien mijn leeftijd heb ik de tijd van 2 postbestellingen per dag nog meegemaakt. Dat was namelijk het geval in de jaren 50 en 60. Eind jaren 60 werd de bestelling tot eenmaal per dag beperkt.

Op het ogenblik gaan er geluiden op om de frequentie tot eenmaal per week terug te brengen. ‘Gezien de dalende aantallen brieven en andere poststukken, is dat gerechtvaardigd’, wordt gezegd. Hier hebben we te maken met een zeer duidelijk geval van de kip of het ei. Want: zijn er niet genoeg poststukken meer of versturen de mensen niets meer uit de angst dat hun brief nooit of te laat aankomt? Zoals gezegd: de kip of het ei, wie of wat was er eerder?

Inmiddels staat er op de brieven, die ik af en toe krijg, een stempel ‘Duurzaam bezorgd’. Wat daarmee bedoeld wordt ? Door een postbode op gezondheidssandalen met daarin geitenharen sokken ? Nee, de persdienst van PostNL wist me te vertellen, dat hiermee bedoeld wordt dat de post, heel klimaatvriendelijk, te voet of per fiets bezorgd wordt. Zoals al honderd jaar gebeurt, dus niets nieuws onder de zon.

Toch verjaardagspost op zondag

Na lang piekeren heb ik een manier bedacht om mijn verjaardagspost op precies de juiste dag (afgezien van de zondag) bezorgd te krijgen. Bestel een mooie kaart bij Bol.com, laat die er een door jou opgegeven tekst op zetten, laat de kaart mooi inpakken en laat hem dan op de juiste dag bij de jarige bezorgen. Bol.com weet pakjes namelijk altijd een dag na bestelling te bezorgen. Opvallend genoeg door PostNL. Dus het kan wel. Toegegeven, het kost allemaal wat meer en is minder klimaatvriendelijk, maar je felicitatie komt precies op tijd bij de jarige. En voor alle zekerheid kun je natuurlijk altijd nog een mailtje sturen. Of opbellen.

Cisca Dresselhuys: Cisca Dresselhuys begint haar journalistieke carrière bij het dagblad Trouw. Van 1981 tot 2008, als zij met pensioen gaat, is Cisca hoofdredacteur van het maandblad Opzij. Ze ontvangt diverse onderscheidingen waaronder de Mercur d’Or/LOF Prijs voor haar verdienste voor het tijdschriftenvak. Ook schrijft Cisca verschillende boeken waaronder Drukker dan ooit Werken na je 65ste. Want van stilzitten na haar pensioen is geen spraken. Samen met Jan Slagter is zij te horen in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys en ze schrijft columns hier op MAX Vandaag

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Maryse says:

  Wat een gezeur over niks!
  Mijn verjaardagspost komt uit het buitenland en is vaak een paar dagen te vroeg,
  Gewoon laten liggen en openmaken op je verjaardag.

   Fan van Max says:

   Helemaal gelijk Maryse, waar gaat dit over? Wat een wereldprobleem van een volwassene.

   keesje39 says:

   Voor kinderen is dit minder leuk.