aangifte

Alsnog aangifte doen?

De meimaand is begonnen. Dat betekent dat iedereen die aangifte moest doen, dat inmiddels heeft gedaan. Toch moeten we het nog even over die belastingaangifte hebben. Er is namelijk een grote groep die geen belastingaangifte heeft hoeven doen. Maar die doet er misschien toch goed aan om het alsnog te doen! Dat zit zo.

De Belastingdienst weet steeds meer van ons. En aan de hand van wat er al over ons bekend is, kan de Belastingdienst vooraf al concluderen dat er geen extra belasting betaald hoeft te worden. En dat er dus ook geen aangifte hoeft te worden gedaan. De mensen die dit betreft, hebben een brief van de Belastingdienst ontvangen met de volgende tekst: “Volgens onze gegevens is uw situatie in 2016 niet gewijzigd. Uhoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen over 2016. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.”

3 op de 5 krijgen geld terug

Dit jaar zijn er 750.000 van deze brieven verzonden. Er zijn dus 750.000 mensen van wie de Belastingdienst verwacht dat er niets te halen valt. Maar laten we het eens omdraaien. In de brief
staat niet of er misschien nog wat bij de Belastingdienst te halen valt. Let wel: zestig procent van alle mensen die belastingaangifte doen, hoeft niet bij te betalen, maar krijgt juist geld terug! De heer Witteveen is hiervan een voorbeeld. Hij hoefde van de Belastingdienst geen aangifte te doen. De heer Witteveen ontvangt een klein pensioen en hij heeft een fiscale partner met een hoger inkomen. Hierdoor komt hij in aanmerking voor een heffingskorting. Wél aangifte doen, levert de heer Witteveen een belastingvoordeel op van 458 euro.

Heeft u aftrekposten?

Vooral mensen die een of meer aftrekposten kunnen opvoeren, maken kans om geld terug te krijgen. Die posten vult de Belastingdienst namelijk niet van tevoren in. Denkt u aan hypotheekrenteaftrek, zorgkosten of giften. Als u van de Belastingdienst geen aangifte hoefde te doen, is ons advies om in ieder geval even te controleren of het interessant is om tóch aangifte te doen. Dit kunt u doen, of laten doen, op de website van de Belastingdienst. U kunt daar het aangifteprogramma invullen. Als blijkt dat u geld terug kunt krijgen, drukt u op ‘verzenden’. En als na
het invullen blijkt dat het u niets oplevert, laat u het erbij. U doet dan geen aangifte.

U bent nog niet te laat!

Het leuke is: u bent nog niet te laat. Want iedereen die géén aangifte hoefde te doen, zit niet vast aan de termijn tot 1 mei. U kunt nog aangifte doen tot 5 jaar na afloop van het betreffende belastingjaar.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie