vrijmarkt

Aankoop vrijmarkt kapot

U gaat op Koningsdag lekker naar de vrijmarkt om te winkelen. Wat zijn uw rechten bij dergelijke aankopen? En hoe zit het met de speciale aanbiedingen die u in de winkel koopt? En mag u het gekochte product altijd terugbrengen als u toch spijt heeft?

Vrijmarkt

Als u op de vrijmarkt producten koopt, zit hier geen garantie op. Een aankoop tussen consumenten onderling is geen consumentenkoop in de zin van de wet. Dus let goed op dat die elektrische grasmaaier, lamp of blender het ook echt doet! Als u thuiskomt en het product is kapot, dan heeft u pech!

Aanbiedingen

In de winkels zijn ook veel aanbiedingen tijdens deze Oranjedagen. Heeft u garantie op afgeprijsde artikelen? Ja, u koopt namelijk bij een winkel en heeft recht op garantie ook al is een artikel afgeprijsd. U mag verwachten van het product dat het werkt zoals het u is voorgespiegeld. Doet het dat niet, dan kunt u terug naar de winkel.

Ruilen of geld terug?

U heeft zich in het feestgedruis laten verleiden tot het kopen van een veel te duur product. U komt thuis, de oranjebitter raakt uitgewerkt en u heeft spijt, wat dan? Koop = koop, dat is de basisregel. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel winkels die u de mogelijkheid geven om te ruilen of zelfs om het artikel terug te brengen. Maar vergeet niet dat dat geen recht is! Is een artikel gewoon goed, dan mag de winkel zeggen dat ze het niet terugnemen. Ze mogen u dan een tegoedbon geven. Een tegoedbon hoeft u overigens niet te accepteren als een product ondeugdelijk is. Is het product stuk, dan heeft u recht op herstel of vervanging. Lukt dat niet, dan het u recht op uw geld terug.

Fout geprijsd

Fout geprijsde artikelen komen vaak voor. In feite geldt de prijs die op het artikel staat, of van het vak waar het artikel in ligt. Tenzij u had moeten verwachten dat de prijs niet klopt, bijvoorbeeld een laptop voor 100 euro die normaal 1.000 euro kost. In de praktijk is het echter niet lastig om uw recht te halen. Bedrijven kunnen star reageren en het artikel niet voor de aangegeven prijs willen geven. U kunt besluiten om het product onder protest te accepteren: schrijf op de bon ‘onder protest’ en laat hiervoor tekenen. U moet dan later het resterende bedrag verhalen op het bedrijf.

Geef een reactie