Aangifte doen helpt

Misschien gaat u de kerstvakantie gebruiken om uw zomervakantie te boeken. Ter inspiratie en voorkoming van problemen bieden wij u onderstaand verhaal.

Honderden gedupeerden Zonfly, 200 aangiftes

In juli 2015 ontvingen we, via u en andere wegen, vragen en klachten over Zonfly. Een bedrijf dat vliegtickets voor een mooie prijs aanbood via internet. Consumenten meldden ons dat ze geen contact meer kregen met het bedrijf en enkelen stonden zelfs op Schiphol en bleken niet op de passagierslijst te staan. We besteedden aandacht aan dit onderwerp in augustus in Groeten van MAX. Het bleek te gaan om honderden gedupeerden. Allen hadden ze flinke bedragen overgemaakt, maar konden niet op reis. Mensen zijn opgeroepen om aangifte te doen. En dat hebben ze ook gedaan. De politie heeft recent laten weten dat er ruim 200 aangiftes gedaan.

Mogelijke daders opgepakt

De recherche startte een onderzoek waarin uiteindelijk twee verdachten naar voren kwamen. Dit betreft een 47-jarige man uit Zaandam en een 44-jarige man uit Hilversum. De twee werden eerder in 2016 aangehouden en verhoord. Inmiddels heeft de recherche het onderzoek afgerond. Het Openbaar Ministerie zal het dossier bestuderen en een vervolgingsbeslissing nemen.

Aangifte doen helpt

Soms zetten wij vraagtekens bij het doen van aangifte. Uiteraard is het belangrijk om aangifte te doen. Daarentegen zien we ook regelmatig dat er geen gevolg aan wordt gegeven door de politie omdat ze, afhankelijk van het soort en het aantal klachten, geen prioriteit aan de betreffende zaak stellen. Doordat u zo massaal aangifte hebt gedaan is er in deze zaak wél voor gekozen om er prioriteit aan te geven. En dat stemt ons hoopvol.

Tips voor het veilig boeken van een vakantie

Hoe dit allemaal kon gebeuren blijft natuurlijk de vraag. In vakantietijd staan de afgelopen jaren steeds meer oplichters op. En elk jaar worden ze meer gewiekst.

Enkele tips:

  • Maak alleen geld over aan een bedrijf als u de betrouwbaarheid heeft gecheckt. Dat begint vaak met de naam van het bedrijf in Google in te typen met het woord ‘klacht’ erbij.
  • Let ook op het wel of niet aanwezig zijn van een brancheorganisatie zoals de ANVR en een garantiefonds zoals de SGR. Nu ging het hier om losse tickets en daar bestaat op dit moment geen keurmerk van.
  • Kijk of u rechtstreeks bij een vliegtuigmaatschappij kunt boeken in plaats van via een tussenpersoon. Dat biedt méér zekerheid en daar kunt u in veel gevallen een verzekering tegen faillissement afsluiten.
  • Betaal een dergelijke uitgave liefst met een creditcard of via paypal. Zij bieden bepaalde garanties aan een consument als er sprake is van oplichting.
  • En doe dus aangifte. Samen staan we sterk. Niet zozeer om voor u rechtstreeks alsnog het geld terug te krijgen. We verwachten niet dat dat gaat gebeuren. Maar uiteindelijk worden de bedriegers dus wél gestraft.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Probeert de politie ons nu wijs te maken, dat aangifte doen zin heeft? … Meneer/mevrouw de politieagent maak uw zelf niet belachelijk. Iedereen weet drommels goed dat aangifte doen alleen helpt als er een cameraploeg bij staat. Zonder cameraploeg, doet de politie niets, helemaal niets. Nederland is niet voor niets een land waar Europese criminelen op werkvakantie gaan. De pakkans is nihil en als ze al gepakt worden (omdat burgers criminelen in de kraag grijpen), staan ze met een standje eerder op straat als dat de benadeelde aangifte heeft gedaan.