pensioenafkoop

3 miljoen aan pensioengeld gaat terug naar de rechtmatige eigenaren

We hebben op deze plek al een aantal keer aandacht besteed aan staatssecretaris Klijnsma en het gedoe rond de kleine pensioenen.

Hoe zat het ook alweer?

Echtparen die in 2013 en 2014 een AOW-partnertoeslag ontvingen en daarnaast eenmalig een afkoop van een klein pensioen, werden door de SVB gekort op hun partnertoeslag. Mensen die daartegen in bezwaar gingen bij de SVB, werden consequent in het ongelijk gesteld. Tot eind 2014. Want toen oordeelde de hoogste rechter dat de SVB al die tijd fout had gezeten. Maar in plaats dat de SVB iedereen netjes terugbetaalde, kregen alleen de mensen die op dat moment nog een procedure hierover hadden lopen, hun geld terug. Iedereen die al was uitgeprocedeerd of het erbij had laten zitten, kon dus naar zijn geld fluiten. Zij waren ten onrechte honderden euro’s armer.

Pootje gelicht door de Svb

Honderden gedupeerden meldden zich bij ons. Hun verhalen maakten één ding pijnlijk duidelijk: ze waren pootje gelicht door de SVB. De SVB ontmoedigde mensen namelijk actief om in bezwaar te gaan tegen de beslissing. SVB-medewerkers vertelden hen over de telefoon dat bezwaar maken geen enkele zin had, omdat de SVB niets te verwijten viel. En wat blijkt: juist de mensen die niet in bezwaar waren gegaan, kregen hun geld niet terug.

In een stroomversnelling

Herhaalde Kamervragen hierover van Pieter Omtzigt hadden geen resultaat. Maar toen we aankondigden om met dit verhaal naar de Nationale Ombudsman te stappen, kwam er in december een telefoontje van de staatssecretaris met een verzoek om een persoonlijk gesprek. Daar gingen we natuurlijk meteen op in. Dat gesprek bracht de zaak in een stroomversnelling.

Tot de bodem uitgezocht

De SVB kreeg de opdracht om tot de bodem uit te zoeken wat er allemaal was gebeurd. Daar hebben we ze een handje mee geholpen. En nu is er het resultaat. Iedereen die in 2013 of 2014 is gekort op de partnertoeslag of Anw-uitkering vanwege een pensioenafkoop, krijgt alsnog zijn geld terug. In totaal gaat het om 6.500 huishoudens, die gezamenlijk 3 miljoen euro terugkrijgen. Inmiddels krijgen we al veel vragen binnen over deze beslissing: wat gaat er wanneer gebeuren en wat moeten mensen zelf doen? Heeft u hier ook vragen over? Belt u dan met ons spreekuur. Wij blijven deze zaak volgen totdat alles netjes is terugbetaald.

Geef een reactie