toilet

Onderweg een toilet nodig? Door coronavirus veel minder openbare wc’s beschikbaar

Qua openbare toiletten is het in gewone tijden al niet zo florissant gesteld in Nederland. In coronatijd is het nu helemaal merkbaar, waarschuwt de Maag, Lever Darm Stichting. Veel winkels en horeca zijn gesloten, maar ook openbare wc’s van gemeenten zijn vaker dicht door bijvoorbeeld sluiting van parken. Wat als u dan toch onderweg een toilet nodig heeft? 

Schaarsheid beschikbare toiletten

Voor veel mensen leidt een nog grotere schaarsheid aan beschikbare toiletten tot grote zorgen en vervelende situaties. De HogeNood-app is momenteel minder betrouwbaar en iets simpels als boodschappen doen kan een beproeving worden. De Maag, Lever Darm Stichting zet zich daarom onder andere in voor meer zelfreinigende, openbare toiletten naast opengestelde toiletten en geeft tips voor als u toch boodschappen moet doen.

HogeNood-app momenteel niet betrouwbaar

In de app HogeNood zijn een kleine 6.000 openbare en opengestelde toiletten te vinden. Zoals ook bijvoorbeeld in vestigingen van Albert Heijn, Jumbo en Plus. Op dit moment is de informatie in de app echter niet betrouwbaar. Niet alleen de horeca is vanwege het coronavirus gesloten, maar ook vaak openbare toiletten van gemeenten, doordat onder andere parken gesloten zijn. Bij supermarkten zijn wc’s daarnaast vaak niet meer opengesteld om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Toiletten bij tankstations en gemeentehuizen zijn vaak nog wel open.

Openbare, zelfreinigende toiletten gewenst

De Maag, Lever Darm Stichting vraagt met de Toiletalliantie aandacht voor openbare, zelfreinigende, gratis, rolstoel-toegankelijke toiletunits. In bijvoorbeeld Parijs zijn die al heel gangbaar. Er zijn er daar maar liefst 435 van geplaatst. In Nederland is dit nog niet aan de orde. Alleen de gemeente Rotterdam is serieus bezig deze te installeren. U wordt daarom gevraagd ook zelf mee te helpen, door bij uw gemeente het probleem aan te kaarten. U kunt daar eventueel een gratis toolkit voor downloaden, met daarin richtlijnen en nuttige informatie voor gemeenten.

Wat als u boodschappen moet doen zonder toilet in de buurt?

De Maag, Lever Darm Stichting heeft veel vragen over de sluiting van toiletten ontvangen van mensen met een spijsverteringsziekte. Voor degenen die zich afvragen hoe zij nu boodschappen kunnen doen heeft de Stichting de volgende tips:

  • Als het voor u mogelijk is, bestel uw boodschappen dan online. Het nadeel is wel dat deze bezorgdiensten momenteel wachttijden hebben en dat u dus langer van tevoren moet plannen. Of u moet overgaan op een abonnement, met vaste bezorgdata.
  • Misschien is dit de tijd om buren of andere bekenden in vertrouwen te nemen over uw buik- of blaasprobleem en hen te vragen de boodschappen voor u te doen.
  • Als u liever geen bekende om hulp vraagt, dan kunt u wellicht gebruik maken van websites als nlvoorelkaar.nl/coronahulp/ of nietalleen.nl om iemand te vragen boodschappen voor u te doen.

Lees ook: nooit meer lang zoeken naar een openbaar toilet met de HogeNood-app.
Dit is waarom u vaker naar het toilet moet als u nerveus bent.

(Bron: Maag Lever Darm Stichting, waarkaniknaardewc.nl)

Geef een reactie