hartige vlaai

Hartige vlaai van Robèrt van Beckhoven

De Tijd voor MAX-caravaan is neergestreken in Limburgse Sittard. En wie aan Limburg denkt, denkt aan vlaai. Robèrt van Beckhoven maakt niet zomaar een vlaai, maar een hartige vlaai. Hij ziet er precies als een traditionele vlaai uit, maar dan hartig.

Ingrediënten voor 1 grote vlaai:

  • 250 gram bladerdeeg
  • bloem om te bestrooien
  • (belegen) kaas, geraspt
  • losgeklopt ei om te bestrijken

Vulling: optie 1

  • 400-500 gram hachee (huisgemaakt of van de slager) of aangemaakt gehakt

Vulling: optie 2

  • 100 gram eidooiers
  • 100 milliliter slagroom
  • zout en peper
  • 100 gram ui, gesnipperd
  • 100 gram champignons, in kleine stukjes
  • 100 gram prei, in kleine stukjes
  • 100 gram paprika, in kleine stukjes
  • 100 gram ham (of salami of spekjes), in kleine stukjes

Extra nodig:

  • deegroller
  • vlaaipan, ingevet
  • vork
  • bakpapier
  • blinde bakvulling (bijv. keramische of gedroogde bonen)
  • vlaaistans

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.

Rol het deeg op een bebloemde werkbank uit op circa 2 mm dikte. Bekleed de vlaaipan met het bladerdeeg; snijd het resterende deeg af en houd apart. Prik met een vork of deegprikker heel veel gaatjes in het deeg.

Leg een stuk bakpapier op het deeg in de vlaaipan (TIP: wanneer u het papier van tevoren verfrommelt, heeft u minder last van grote plooien). Voeg de blinde bakvulling toe en bak de vlaaibodem blind in de oven, zeker 20 minuten. Het bladerdeeg moet al bijna helemaal gaar en iets goudbruin zijn. Haal de vlaaibodem uit de oven en verwijder de blinde vulling. Laat de oven aan staan.

Vulling: optie 1
Vul de vlaaibodem royaal met hachee of aangemaakt gehakt.

Vulling: optie 2
Meng de eidooiers en de slagroom door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Dit is de appareil. Snijd de ui, champignons, prei, paprika en ham op een gelijke manier fijn en meng goed door elkaar. Roer nu de droge ingrediënten door de appareil, meng goed door elkaar en vul de vlaaivorm met het mengsel.

Afwerking

Rol het resterende bladerdeeg uit op 2 mm dikte en maak er met behulp van de vlaaistans een rastervorm van. Dek de vlaai af met het deegraster. Bestrijk met losgeklopt ei, bestrooi naar smaak met geraspte kaas – zorg wel dat de rastervorm zichtbaar blijft – en bak de vlaai nog eens ca. 20 minuten op 180 ⁰C, of tot de vulling gaar en het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Decoreer de hartige vlaai naar eigen inzicht met tomaat en/of rucola en serveer.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reactie

    Carmen Wijngaarde says:

    Ik krijg mijn deegbodem niet gaar moet ik het eerst voorbakken ,in combimagnetron.180 gr.