Meerdere bolussen op een rij op een glazen schaal.

Gevulde bolussen van Robèrt van Beckhoven

Een bolus op zichzelf is al lekker, maar een gevulde bolus is nóg lekkerder. Robèrt van Beckhoven maakt ze in Tijd voor MAX. Met het onderstaande recept kunt u zowel de gewone bolussen maken, als de gevulde. Maar net waar u zin in in heeft. 

De moeilijkheid van het maken van een bolus zit niet in het deeg, maar in de suiker. Robèrt legt hieronder precies uit hoe u dit moet doen. Hij geeft er zijn persoonlijke touch aan door de bolussen te vullen met banketbakkersroom.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Ingrediënten

Bolussen

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram ei
  • 10 gram zout
  • 25 gram boter
  • 25 gram margarine
  • 15 gram basterdsuiker
  • 30 gram gist
  • 280 milliliter melk

Bolussuiker

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram kaneel

Banketbakkersroom

Bereidingswijze bolussen

Maak eerst het deeg voor de bolussen. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in stukjes van 60 gram. Bol deze op en laat 10 minuten rusten.

Maak de bolussuiker door alle soorten suiker en het kaneel te mengen. Leg een vochtige theedoek op de werkbank en strooi hierop de bolussuiker.

Maak rollen van de deegbolletjes. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die u op de uiteinden van de rol legt. Door uw handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen wordt de rol langer. Rol het deeg, terwijl u dit doet, steeds door de suiker. Maak de rolletjes in etappes: eerst rolletjes van 10 tot 15 centimeter, daarna steeds 5 centimeter erbij tot de rolletjes 25 centimeter lang zijn.

Leg alle deegrolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker overheen, zodat ze als het ware verdwijnen in een berg van suiker. Na een minuut of 10 gaat het deeg een beetje ‘zweten’. Hussel de deegrollen nogmaals door de suiker.

Breng de rollen in het door u gewenste model, bijvoorbeeld een krakeling, een knoop of een spiraal. Stop de uiteinden van de deegrollen onder het deeg. Leg de bolussen op de bakplaat en laat ze 50 minuten narijzen.

Bak de bolussen op 240 graden, voor 7 tot 8 minuten.

Trek het bakpapier met bolussen en al direct na het bakken van de bakplaat en laat afkoelen. Wilt u ze gevuld hebben? Snijd ze dan open en vul royaal met banketbakkersroom.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 15 september 2025.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie