Mother's little helper

Mother’s little helper

De Rolling Stones zongen er al over in 1966 Mother’s little helper: rustgevende tabletten voor overbelaste huisvrouwen. 

And if you take more of those, you will get an overdose
No more running for the shelter of a mother’s little helper
They just helped you on your way, through your busy dying day.

De Amerikaanse nascholingssite Medscape maakte een lijst met 11 pillen waar dokters beter mee kunnen stoppen. Sommige, zoals multivitamines, zijn gewoon bij de drogist te koop, maar voor andere, zoals zuurremmers en tranquilizers kan de dokter een recept uitschrijven.

Multivitaminen

Typisch Amerikaans is het advies om maar eens op te houden met multivitaminen. Ook in Nederland worden die wel gebruikt, maar Amerikanen nemen dagelijks handenvol. In Nederland wordt eigenlijk alleen vitamine D aangeraden, vooral voor kinderen en ouderen. Ook foliumzuur is een zinvol vitamine, voor vrouwen die zwanger willen worden of al zijn. Multivitaminen zijn onzin en zelfs gevaarlijk omdat je van sommige vitamines ook teveel kan krijgen.

Zuurremmers

Een tweede voorbeeld zijn de zuurremmers. In Nederland gebruiken 2 miljoen mensen die regelmatig, terwijl dat bij zeker de helft onnodig is. Als je ermee stopt, krijg je een tijdje extra last van zuurklachten. Dat leidt tot weer starten met die pillen. Chronisch gebruik is alleen nodig om maagbloeding te voorkomen bij het gebruik van pijnstillers en bij een maagzweer of aanhoudend maagzuur. Je kunt er op den duur allerlei bijwerkingen van krijgen. Je kunt die zuurremmers ook bij de drogist kopen, maar het merendeel wordt door dokters voorgeschreven. En die kunnen daar dus ook mee ophouden.

Pammetjes

In 1963 kwam diazepam, een rustgevend middel met de merknaam Valium, op de markt. Een paar jaar later bezongen de Rolling Stones al het misbruik ervan. In 1978 werden er in Amerika 2 miljard tabletten van verkocht. Ook bij ons schreven psychiaters in de jaren 70 veel Valium en Librium voor. Intussen worden wat nieuwere versies ervan gebruikt: oxazepam, tegen spanning, en temazepam, als slaaptablet.

Sommige soorten zijn echt nodig, bij epilepsie of als narcosemiddel. Maar het gros kunnen we missen. Dokters noemen die stoffen benzodiazepines, maar onder misbruikers worden ze liefkozend ‘pammetjes’ genoemd. Intussen weten we dat ze verslavend zijn en nooit langer dan een paar dagen achter elkaar moeten worden gebruikt.

Dokters hebben patiënten verslaafd gemaakt aan dat soort middelen. Laten we die pammetjes voortaan maar met het Engelse woord ‘drugs’ aanduiden. En dokters moeten geen dealers willen zijn.

Geef een reactie