Zuurremmers: neem er minder!

Mijn vader had een maagzweer. In de jaren 60 kuurde hij regelmatig 6 weken thuis met zelfgemaakte custard vla (met vel) als enige voeding. Een paar keer per dag dronk hij opgeloste Roter-tabletten als zuurbinder. De dokter zei dat het van zijn drukke baan kwam. Een operatie om de maag weg te nemen is hem net bespaard gebleven.

Maar de medische wetenschap ging vooruit. Er kwamen nieuwe zuurremmers. De oorzaak van een maagzweer bleek een bacterie die met antibiotica kon worden bestreden. Je kreeg het dus niet van stress en die maagresectie werd niet meer uitgevoerd.

Begin jaren 90 kwam het medicijn omeprazol op de markt. Die legde de maagzuurproductie volledig stil. Inmiddels zijn er talloze varianten van die goed werken en nu goedkoop zijn. Maagpijn en zuurbranden worden daarmee goed bestreden. Bij medicijnen die slecht voor de maag zijn, zoals veel pijnstillers, beschermen ze tegen maagbloedingen.

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland slikken zo’n zuurremmer. Volgens deskundigen is bij de helft van die gebruikers geen diagnose gesteld die het gebruik ervan rechtvaardigt. Maar als je stopt komen de zuurklachten tijdelijk terug en dat leidt vaak tot opnieuw innemen.

Die zuurremmers blijken wel wat bijwerkingen te hebben. Bij circa 5% van de gebruikers veroorzaken ze juist darmklachten. Heel soms leiden ze tot luchtweginfecties, nierfunctiestoornissen, vitamine B12 gebrek, botontkalking en misschien ook dementie. Kortom, zoals alle medicijnen hebben ze ook nadelen.

Als zuurremmers echt nodig zijn, wegen de voordelen op tegen de nadelen. Maar als de aandoening niet meer aanwezig is, zou je beter kunnen stoppen. Het is daarom nuttig om regelmatig met de huisarts de gebruikte medicijnen te bespreken. Ook de pillen die je bij de drogist kunt kopen, want die zuurremmers zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Soms blijkt bij zo’n medicatiecheck dat je juist maagbeschermers moet gaan nemen. Bijvoorbeeld in combinatie met het gebruik van bepaalde pijnstillers of bloedverdunners of andere medicijnen op oudere leeftijd. Maar vaker blijken minder zuurremmers nodig te zijn of alleen bij klachten.

Volgens experts kan een derde tot de helft van de chronische gebruikers de zuurremmers staken of minderen, zo schreven zij deze zomer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dat is goed nieuws. Maar overleg altijd met de huisarts of apotheker of dat wel kan.

Geef een reactie

Reacties (20)

 1. Geertje Otten Klinkenberg says:

  Bij een breukje in het middenrif moet ik dan blijven gebruiken?

  1. DokterTed says:

   Waarschijnlijk is het bij u van belang om door te gebruiken. Maar het kan geen kwaad om het te overleggen met uw dokter.
   Ted van Essen, huisarts

 2. Maria-Helena says:

  Heb ook jaren Omeprazol geslikt, werd regelmatig misselijk en op advies van cardioloog gestopt.
  Bevalt me veel beter.

  1. DokterTed says:

   Dan bent u een van die 5% met darmklachten door de omeprazol. Fijn dat het gelukt is om te stoppen.
   Ted van Essen, huisarts

 3. Mies Glimmerveen says:

  Hallo, ik heb spierreuma en gebruik nog 1 prednisolon.
  iedere dag 40mg 1 tablet omeprazol.
  wat denkt U daarvan ?Al 4 a 5jaar.
  Gr

  1. DokterTed says:

   Dat hangt van de rest van uw conditie af. Goed om een keer te bespreken met uw huisarts.
   Ted van Essen, huisarts

 4. Jan150747 says:

  Als ik moet lachen krijg ik een forse hoestbuien ,
  S,Morgens vroeg moet ik altijd veel sputum spuwen groen ben al bij huisarts geweest ,
  Men heeft mij een bloedproef gedaan wat aangeeft onsteking aanwezig in bloed???
  Dat was er niet men vond niet nodig om kuur te verschrijven Ciprofloxacine 500mg,
  Voorheen hiermee wel goede kuur geweest,
  Waarom men mij geen kuur geeft vind ik vreemd?????
  Wat is voor mij de oplossing voor deze lastige klacht,

  1. DokterTed says:

   Dat kan ik helaas niet beoordelen op afstand. Misschien dat uw huisarts het u kan uitleggen.
   Ted van Essen, huisarts

 5. Sjors says:

  Ik heb Omeprazol voorgeschreven gekregen nadat 7 jaar geleden COPD werd ontdekt.
  Had ook last van maagzuur wat soms verschrikkelijk pijn deed.
  Slik in principe 1 capsule van 20mg per dag.

  1. DokterTed says:

   Voor de pijn van maagzuur helpt omeprazol prima, maar de vraag is of u dat nog steeds nodig heeft. COPD komt zelden door maagzuur, dus daarvoor is omeprazol niet perse nodig.
   Ted van Essen, huisarts

 6. oosterwijck says:

  Dure medicijnen! … Een pil tegen Hepatitis C is in een jaar tijd 140x zo duur geworden. Ja je leest het goed, het is geen typefoutje. Het medicijn Solvaldi van de pillendraaier, Gilead in Amerika, vraagt $84.000 voor een kuur, wat neerkomt op $ 1000 per dag. Voor Europa strijkt Gilead over het hart en vraagt maar €600 per dag voor een kuur. Het is onbegrijpelijk dat de prijs onderhandelbaar is, dat betekend dat er een ruime winstmarge wordt gecalculeerd. Maar een medicijnkuur die $84.000 kost, is pure speculatie. Het wordt tijd dat er een Nut systeem komt (zonder winstoogmerk) voor de farmacie industrie. Gezondheid mag geen speculatieve handel zijn van geldwolven. De prijs van een Solvaldi kuur kost evenveel als een dure Apple Iphone, elke dag weer. Stel je eens voor, dat je elke dag een brood koopt bij de Aldi voor €1 en dat je van de ene op de andere dag moet er voor een brood €140 betaald worden. Dan wordt je toch gek. … Maar niet de ziektekostenverzekeraar, die betalen gewoon 140x zo veel zonder morren. Waarom worden die niet gek? … Ze berekenen de meerprijs gewoon door aan Jou en mij. Daarom stijgen de ziektekosten exorbitant, niet omdat wij veel zieker worden, maar de pillendraaiers meer hebberig worden. Dit is gewoon crimineel gedrag.

 7. verontrust says:

  gebruik die al meer dan 15 jaar. om de 2 a 3 jaar een maagonderzoek met de bekende slang(met roesje)

  er is alleen soms lichtrode plekken te zien de laatste keer.

  heb van de internist een ander middel voorgeschreven gekregen. ipv omeprazol.

  had ook af en toe met name snachts last van bloed in de mond dat uit de maag komt?

  inderdaad krijg je darmklachten bij veel en langdurig gebruik.

  in de familie komt het veel voor. broer heeft zelfs keelkanker aan overgehouden. daarom durf ik niet te stoppen.

  ook luchtweg infectie klopt, momenteel ruik en proef ik al 5 weken lang niets. ben van te voren erg verkouden geweest,soort bronchitis. tip is rauwe aardappel in stukjes in warm water oplossen en in de koelkast. elke keer flinke slok nemen.

 8. memsje says:

  Ook ik heb een breukje in het middenrif en heb advies gekregen om het hoofdeinde van mijn bed omhoog te zetten, zodat het maagzuur niet terug kan lopen in de slokdarm. Ik slik al jaren Acetylsalisalzuur (een lichte bloedverdunner) zodoende heb ik Esomeprazol geslikt, maar kreeg erg veel last van obstipatie.
  Verder moest ik ’s avonds niets meer eten na het avondeten van zes uur en liefst geen rauwe groenten.
  Af en toe heb ik nog last van mijn slokdarm, maar probeer me dan weer aan het “regime” te houden; soms moeilijk, maar daarna gaat het wel weer!

 9. Jan den Uijl says:

  Ook ik heb een breukje in het middenrif en dat al vanaf 1996. In de eerste jaren heb ik Prezal geslikt 30mg, Daarna is mijn apotheek over gegaan op Lansoprazol 30mg, 1x per dag en dit middel werkt ook goed. Mijn huisarts vertelde toen het geconstateerd werd dat ik er erg veel last van brandend maagzuur krijg, dat ik dan een week 2 tabletten in mag nemen tot het brandend gevoel over was en dat gaat goed tot dit moment, heb enkele kerenper jaar last van een verhoogd maagzuur aanval. Ook moet als je maagzuur remmers slikt oppassen wat je eet en dat is altijd weer puzzelen met eten koken.

 10. Beautje says:

  Hallo,

  Regelmatig heb ik last van zuurbranden, ik heb ooit gelezen dat als je er niets aan doet, dat je weefsel in je slokdarm beschadigd word met als gevolg dat je er kanker van kunt krijgen, klopt dit?

  Ik heb PDS en heb vezelzakjes die ik zo nu en dan neem. Ik gebruik bovendien Simvastine en Clopidogrel, ik zou graag willen weten, wat ik dan wel in kan nemen als ik zuuroprispingen krijg ( dit heb ik meestal na een gekruid gerecht en volgens mij ook als het te vet is,

  Met vr groet

  1. DokterTed says:

   Als u zuurbranden heeft ten gevolge van reflux, dan kan dat op den duur schade geven aan de slokdarm. Uiteindelijk kan dat leiden tot een zogenaamde Barrett slokdarm en daarin ontstaat soms kanker.
   Kortom, als u altijd last heeft van reflux klachten, dan kun u dat beter eens laten onderzoeken. Bij Barrett moet je wel chronisch zuurremmers gebruiken.
   Incidenteel zuurbranden kan heel goed met een beker melk of een rennie bestreden worden. Leefmaatregelen als niet eten voor het slapen gaan, het hoofdeinde van het ledikant verhogen of afvallen helpen op den duur ook.

 11. mvdboer@planet.nl says:

  Mijn vader van 90 jaar gebruikt al zeker 3 jaar pantoprazol ivm clopidrogel. Kan ook hij proberen te stoppen met de maagzuurremmer? Of moet hij deze blijven slikken omdat hij clopidrogel gebruikt?

  1. Steve says:

   In 2005 heb ik een eerste keer een nissen fundoplicatie gehad. Uiteindelijk heb ik tot 2014 verder gekunnen zonder het innemen van maagzuurremmers. Toen zijn alle problemen opnieuw begonnen ( heeft waarschijnlijk veel te maken met heel veel stress ). Eind 2014 terug begonnen met Omeprazol. In oktober 2016 heb ik een nieuwe operatie ondergaan. De dokter heeft me dan ook aangeraden om te stoppen met Omeprazol na een dikke maand. ( ook al heb ik een Barret Sloddarm, de slokdarmmanometrie heeft aangewezen dat de zuurwaarden goed meevallen ). Ik ben hier nu een dag of vier mee verder. Momenteel dus nog last maar als ik dit hierboven lees dan zou dit nog wel enkele weken kunnen aanslepen?

 12. koekje12 says:

  Ook ik slik al 4 jaar omeprazol 40 mg s’morgens alleen heb ik de laatste tijd ontlasting die een beetje de kleur heeft van pindakaas en soms ook donkerder moet ik mij daar zorgen om gaan maken?

 13. 21601 says:

  Heeft lang duurig gebruik van omeprasol ,
  Een achteruit op de nierfunctie?

  Mvg