Yule Log (boomstamcake) van Christiaan de Vries
Publicatiedatum: 28 november 2025
Een yule log is een luchtige chocoladerol, gevuld met slagroom en afgewerkt met een rijke chocoladeganache. Qua uiterlijk lijkt het op een boomstam of boomschors. Het is een klassiek Brits kerstdessert, met een knipoog naar de oude midwintertradities. Christiaan de Vries maakt het in Tijd voor MAX.
Ingrediënten
Chocoladekoker:
- 4 grote eieren
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 65 gram zelfrijzend bakmeel
- 40 gram cacaopoeder
Chocoladeganache:
- 300 milliliter slagroom
- 300 gram pure chocolade (35–40% cacaogehalte), in kleine stukjes
Vulling:
- 300 milliliter slagroom, stijfgeklopt
Decoratie:
- Poedersuiker
Extra nodig:
- Swiss roll-vorm van 33 x 23 centimeter
- Bakpapier
- Grote mengkom
- Elektrische mixer
- Spatel
- Zeef
- Paletmes of spuitzak met gekarteld mondje
Bereiding yule log
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 180 hetelucht. Vet de Swiss roll-vorm licht in en bekleed met bakpapier, duw het goed in de hoeken.
Klop voor de sponge de eieren en suiker in een grote kom met een elektrische mixer tot het mengsel bleek, dik en luchtig is. Zeef het zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder erboven en spatel dit voorzichtig door het eimengsel zodat u de lucht niet eruit klopt.
Giet het beslag in de beklede vorm en strijk gelijkmatig uit. Bak 8 tot 10 minuten, tot de cake gerezen is, stevig aanvoelt en net van de randen loskomt.
Leg een groot vel bakpapier op het werkblad en bestuif royaal met poedersuiker. Stort de hete cake omgekeerd op het papier en verwijder het bakpapier aan de onderkant. Snijd een ondiepe inkeping op 2,5 centimeter van de lange zijde om het oprollen makkelijker te maken. Rol de cake vanaf die kant strak op, met het bakpapier ertussen. Laat volledig afkoelen.
Maak de ganache
Maak ondertussen de ganache. Verwarm de slagroom in een pan tot het goed heet is, maar niet kookt. Haal van het vuur, voeg de chocolade toe en roer tot een gladde ganache. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan koel weg tot de ganache dik genoeg is om te spuiten of te smeren.
Rol de cake voorzichtig uit en verwijder het papier. Verdeel de opgeklopte slagroom erover en rol opnieuw stevig op. U kunt een stukje schuin afsnijden en tegen de zijkant plaatsen om een takje te vormen.
Afwerking yule log
Bedek de rol volledig met de ganache. Gebruik een spuitzak of gewoon een paletmes en een vork om een boomschorstextuur te maken. Bestuif licht met poedersuiker.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Christiaan de Vries. Foto: Tijd voor MAX)



