Bak mee met MAX: roombroodjes

Bak mee met MAX: roombroodjes

Niets zo heerlijk dan een vers roombroodje. En helemaal als u hem zelf maakt. Want natuurlijk kunt u ze bij de (banket)bakker halen, maar de tijd en liefde die u erin stopt op ze zelf te maken, proeft u zeker terug. Robèrt heeft een recept voor 7 stuks. 

Ingrediënten voor 7 stuks:

Voor de broodjes:

  • 250 gram tarwebloem (T45)
  • 15 gram verse gist
  • 8 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 10 gram boter
  • 10 gram margarine
  • 5 gram zout
  • 40 gram melk, lauwwarm

Voor de banketbakkersroom:

  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 250 gram melk
  • 1 vanillestokje

Voor de Zwitserse room:

  • 3 gram gelatine
  • 125 gram slagroom
  • 10 gram suiker
  • 250 gram banketbakkersroom, afgekoeld

Extra nodig:

  • rijstemeel om te bestuiven
  • (zonnebloem)olie om te bestrijken
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • gesmolten boter om af te strijken
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze:

Van de broodjes:

Kluts het ei in een kom. Doe de bloem, gist, suiker, boter, margarine, zout, melk en een klein beetje van het ei in de kom van de keukenmachine. Laat de machine op lage snelheid draaien om alles alvast te mengen. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst circa 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Doe de deegtest: als u een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Verdeel het deeg in 15 stukjes van circa 65 gram. Bol op en laat 10 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje. Herhaal het opbollen van de bolletjes nogmaals na 10 minuten om de structuur van de broodjes mooier te maken.

Leg een deegbolletje op een licht met rijstemeel bestoven werkblad. Rol het deegbolletje vanuit het midden met lichte druk uit tot een cirkel van circa 10 cm; rol niet volledig uit, maar zorg dat aan de boven- en onderkant van de cirkel een opstaande rand van circa 1 cm zit.

Bestrijk het deeg met een dun laagje olie; laat de buitenzijde van de opstaande randen vrij. Vouw het deeg dubbel, druk in het midden zachtjes aan en leg op de bakplaat. Herhaal met de resterende deegbolletjes. Bestrijk de broodjes licht met het losgeklopte ei en laat 45 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 230 °C boven- en onderwarmte. Zet de broodjes in de oven, verlaag de temperatuur naar 210 °C en bak in 8 minuten gaar. Bestrijk direct na het bakken met een beetje gesmolten boter en laat afkoelen.

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van het custardpoeder en een scheut melk.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk en de suiker aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Schenk alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even doorkoken. Schenk de room uit op een plaatje, dek af met plastic om velvorming te voorkomen en laat afkoelen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.

Van de Zwitserse room:

Week de gelatine in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig met de suiker. Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en weeg 500 gram af. Los de gelatine met een beetje aanhangend water op in een pannetje en roer door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom er luchtig doorheen. Doe de Zwitserse room in een spuitzak en leg apart tot gebruik.

De afwerking:

Doordat het deeg is bestreken met olie, hoeven de broodjes niet open gesneden te worden; de boven- en onderkant kunnen voorzichtig van elkaar worden getrokken. Knip een puntje van de spuitzak en vul de opening van de broodjes royaal met Zwitserse room.

Bestuif de roombroodjes voor het serveren met poedersuiker.

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie