Bak mee met MAX: bananensoezen
Publicatiedatum: 3 oktober 2025
Wie van banaan houdt zit goed met deze soezen. Robèrt maakt ze in met echte banketbakkers- en Zwitserse room. Dat samen met slagroom, de sous en de bananen, is een ware traktatie!
Ingrediënten (voor ca. 12 stuks):
Voor de banketbakkersroom:
- 25 gram suiker
- 25 gram custardpoeder
- 250 gram melk
- 0,5 vanillestokje
Soezen:
- 100 gram water
- 100 gram melk
- 100 gram boter
- 100 gram tarwebloem (T55)
- snufje zout
- 4 eieren
Voor de Zwitserse room:
- 4 gram gelatine
- 200 gram slagroom
- 25 gram suiker
- 250 gram banketbakkersroom, op kamertemperatuur
- 3 bananen
Voor de slagroom:
- 500 gram slagroom
- 40 gram suiker
Voor de afwerking:
- 1 banaan
- poedersuiker
- 500 gram fondant
- 1 theelepel gele kleurstof
- pure chocolade voor de afwerking
Extra nodig: crème-brûléebrander
Bereidingswijze:
Van de banketbakkersroom:
Maak een papje van het custardpoeder en een scheutje melk.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje en de suiker. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Schenk alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even doorkoken. Schenk de room uit op een plaatje, dek af met plastic om velvorming te voorkomen en laat afkoelen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.
Van de soezen:
Verwarm de oven voor op 200 °C boven- en onderwarmte.
Breng het water en de melk aan de kook met de boter en het snufje zout. Neem de pan van het vuur, voeg onmiddellijk de bloem toe en roer goed. Zet de pan terug op matig vuur en gaar het beslag al roerende met een spatel tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
Neem de pan van het vuur en doe het beslag over in een mengkom. Klop eerst de ergste hitte van het beslag en voeg vervolgens in delen de eieren toe.
Doe het beslag over in een spuitzak en spuit de soezen op de bakplaat in een licht gekromde banaanvorm van circa 12 cm. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak de soezen in circa 24 minuten gaar.
Van de Zwitserse room:
Week de gelatine in wat koud water. Klop de slagroom en suiker lobbig. Roer de banketbakkersroom los. Los de gelatine met een beetje aanhangend water op in een pannetje en roer door de banketbakkersroom. Spatel de lobbige slagroom er luchtig doorheen en vul een spuitzak met glad spuitmondje van circa 15 mm.
Van de slagroom:
Klop de slagroom luchtig op met de suiker. Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje van circa 14 mm.
Van de afwerking:
Verwarm de fondant in een steelpan tot maximaal 40 °C. Voeg wat gele kleurstof toe en roer door.
Doop de bovenkant van de soezen in de fondant. Blijf tussendoor af en toe roeren in de fondant, anders komt er een vliesje op. Smelt de chocolade au bain-marie. Vul een cornetje met de gesmolten chocolade.
Snijd de bananen in plakjes. Bestrooi de plakjes van één banaan met poedersuiker. Brand kort af met een crème-brûléebrandertje, zodat de suiker karamelliseert.
Snijd de soezen in de lengte door. Vul met een laag Zwitserse room, beleg dakpansgewijs met ongebrande plakjes banaan en maak af met een laag slagroom. Dek af met de bovenkant van de soezen. Spuit de chocolade dun in een zigzagpatroon over de soezen. Maak af met een rozet slagroom en een plakje gekaramelliseerde banaan.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.15 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



