Nederland belangrijk voor verbod diepzeevissen

Nederland kan deze week als EU-voorzitter het beslissende zetje geven om het diepzeevissen met sleepnetten beneden een diepte van 800 meter te verbieden in Europese wateren.

Kwetsbaar ecosysteem

Volgens milieu- en natuurorganisaties, verenigd in een coalitie, is het verbod van groot belang om het kwetsbare ecosysteem en de bijzondere vissoorten in de diepzee te beschermen. “Er zijn diepzeekoralen en er leven speciale haaien en andere vis- en diersoorten zoals het pas ontdekte witte diepzee-octopusje,” vertelt haaienexpert en directeur Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en lid van de coalitie.

Destructief

De coalitie vergelijkt vissen met sleepnetten op grote diepte met het kaalkappen van een tropisch regenwoud om een paar boomkikkers te vangen. Het liefst zouden de organisaties zelfs een verbod vanaf 600 meter zien, omdat vanaf die diepte ecosystemen al erg kwetsbaar zijn. Diepzeevissen is één van de meest destructieve manieren van vissen. Daarom wordt sinds begin deze eeuw internationaal gediscussieerd over afschaffing.

EU-voorzitterschap

De ministers van de lidstaten werden het in 2015 al eens over een verbod vanaf 800 meter. Deze week moeten zij in Brussel nog overeenstemming bereiken met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Lukt dat niet voor eind juni, dan gaat het EU-voorzitterschap over naar Slowakije, dat geen zee en geen ministerie van visserij heeft. De coalitie vreest dat het verbod dan voor lange tijd van de agenda verdwijnt. Als huidige EU-voorzitter kan Nederland het verbod deze week dus nog helpen rond te krijgen.

Tegenstanders verbod

Niet iedereen vindt het verbod een goed idee. De EU beschikt over één van de grootste diepzee vissersvloten en er wordt door landen als Frankrijk, Spanje en Schotland nog veelvuldig met sleepnetten op grote diepte gevist. Spanje is zelfs verantwoordelijk voor 40 procent van de vangsten op grote diepten. Samen met de Baltische staten, Portugal en Polen zijn zij tegen inperking van de diepzee visserij, al heeft de Franse minister van milieu aangekondigd het verbod vanaf 800 meter diepte te steunen. Het is nu aan Nederland om het voorstel over de streep te trekken.

(Bron: ANP)

 

Geef een reactie