Het toilet schoonmaken met bleek, let dan hierop
Publicatiedatum: 7 oktober 2023
Bleek heeft een desinfecterende, en zoals de naam al zegt, blekende werking en is bij veel mensen favoriet om het toilet mee schoon te maken. In combinatie met urine is bleek echter niet het meest optimale reinigingsmiddel. En voor het milieu is het ook niet de beste optie. Let daarom hierop bij het schoonmaken van het toilet met bleek.
Reactie met andere stoffen
De chemische stof natriumhypochloriet in bleek zorgt voor de blekende werking. Om zijn werk goed te kunnen doen, moet bleek even de tijd krijgen om goed in te werken. Het is zaak om in die tijd geen andere middelen in het toilet te gebruiken. Want anders kunnen er ongewenste chemische reacties ontstaan. Dit geldt zoal voor zure schoonmaakmiddelen als schoonmaakazijn en ontkalkingsmiddelen, maar ook in combinatie met ammoniak kunnen gevaarlijke stoffen ontstaan, zoals chloorgas of chlooramines. Beide zijn giftig en hebben een irriterende werking op de ogen en luchtwegen.
WC doorspoelen voor gebruik
Vanwege de mogelijke reactie is het dus zaak om een eventueel toiletblokje tijdelijk uit de wc-pot te nemen, in de tijd dat de bleek intrekt. In veel toiletblokjes worden namelijk zure stoffen gebruikt. Spoel het toilet daarnaast altijd door, voor u hem weer in gebruik neemt. Urine bevat namelijk de stof ureum, dat omgezet kan worden naar ammoniak. In aanraking met bleek geeft dat, zoals hierboven beschreven, een ongewenste chemische reactie. Door de wc eerst door te spoelen, voorkomt u dit.
Ongunstige eigenschappen van bleek
Bleek, ook wel chloor genoemd (al is het in feite niet hetzelfde), is niet de meest milieuvriendelijke optie voor het reinigen van de wc. Het is niet goed afbreekbaar in de natuur en er zijn andere alternatieven die dat wel zijn. Zoals schoonmaakazijn. Daarnaast heeft bleek wel een blekende werking, maar ontvet het niet goed. Ook werkt het niet goed als ontkalker. Tenzij er een ontkalkingsmiddel aan toegevoegd is, wat soms wel het geval is. Voor ontkalken kunt u in plaats daarvan een middel gebruiken met zuren. En voor ontvetten bijvoorbeeld een allesreiniger. Milieu Centraal benadrukt verder dat de desinfecterende werking van bleek voor een wc-pot helemaal niet nodig is. Dit is alleen maar het geval wanneer iemand bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte heeft. In ziekenhuizen wordt het zelfs alleen bij uitzondering gebruikt.
Wie er gevoelig voor is, kan een reactie krijgen op de extra stoffen die soms aan bleek toegevoegd worden. Conserveermiddelen kunnen bijvoorbeeld tot overgevoeligheid leiden of eczeem veroorzaken. Toegevoegd parfum kan voor een allergische reactie zorgen.
(Bron: archief, waarzitwatin.nl, Kassa, Milieu Centraal, Margriet, RTL Nieuws, schoonmaakgoeroe.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Sorry, maar chloor (of bleek, hoe je het ook wilt noemen) werkt niet bij een besmettelijke ziekte als buikgriep, zoals het norovirus. Het enige wat echt bacteriën zal doden is 70% alcohol. Chloor dood bij lange na niet alle bacteriën, zeker niet als het om een buikgriep virus gaat.
Goed dat er eindelijk eens aandacht aan wordt besteed.
Zelf gebruik ik maar weinig bleek.
Het stinkt en ik doe een klein scheutje allesreiniger in de pot en dan de borstel erdoor.
Dat was in eerste instantie om het bij een grote boodschap de lucht geurvrij te krijgen.
Het ruikt anders in een groot deel van het huis naar boodschappen in de wc.
Het is ons drinkwater. Als ik lees wat mensen allemaal in het toilet gooien.
Ja riool als afvalput misbruiken. Riool is een afwatering.
Poep – pis en papier. Papier mag in Griekenland. Vanwege de verstopping.
In Nederland zijn de kosten voor de rioolreiniging lopen op.
Er is een schoonmaakmiddel met alle hier genoemde bestanddelen.
Even zelf kijken en zoeken in supermarkt.
Ik heb het nog niet gebruikt.
Dagelijks twee keer per dag een klein scheutje allesreiniger.
Geen wc=blok. Ik vind het vervelend om die eruit te halen.
Luchtverfrisser slaat op het toilet (wanden etc.). Dat vind ik ook vervelend.
In publieke ruimte weet je nooit of je onder zo;n deur vol gespoten wordt.
Je ademt het in en dat is misschien wel schadelijker dan de geur van uitwerpselen.
Eén enkel middel geeft minder belasting van het milieu.
In Griekenland mag geen papier. Ze hebben er een slang om te spoelen.
Fles en gastendoekjes? Milieuvriendelijk kan op verschillende manieren.
Gewoon eten geeft ook plakvrije en makkelijk weg te spoelen poep.
Zo weinig mogelijk afval om het riool dumpen.
helemaal met u eens
top, weg met die bleek, er zijn ook bio toilet reinigers, die vind ik heel fijn!!!!
Waarom zou je bleek gebruiken om het toilet schoon te maken? Wordt met een gewone milieuvriendelijke wc reiniger prima schoon. Kan hooguit zinvol zijn als er iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft.