naam

Hoe komen we aan onze naam en hoe vaak komt die voor?

Piet, Maria, Jan, Henriëtte: we hebben allemaal een voornaam gekregen bij onze geboorte. Maar waarom krijgen we deze naam? En hoe vaak komt onze naam (wereldwijd) voor? In 2021 waren de populairste babynamen Noah en Julia.

Kind vernoemen naar opa en oma

Door de jaren heen verandert de populariteit van voornamen. Maar vroeger was dit wel anders, vertelt naamkundige Gerrit Bloothooft aan Quest. Dat hangt volgens hem samen met geloof en traditie. Tot de jaren 50 was het traditie om een kind naar opa of oma te vernoemen. “Vanuit de familie stond daar grote druk op. Doordat traditie heel erg belangrijk was, had je als ouder bijna geen keus dan je kind te vernoemen.”

Modenamen

Vanaf de jaren 50 begint dat te veranderen en kiezen ouders steeds vaker namen die ze zelf leuk vinden. Mensen kwamen los van de kerk, zegt Bloothooft. Sindsdien komen er steeds vaker modenamen en trends voorbij. “Namen blijven ongeveer 25 tot 30 jaar in de mode. Daarna komen er weer andere. De laatste decennia zijn korte namen populair. Zoals Sem en Daan en Tess.”

Waar iemand vandaan komt

Voornamen verklapten vroeger ook waar iemand vandaan komt. Dat komt tegenwoordig minder voor, omdat namen minder gekoppeld worden aan een provincie en we steeds vaker verhuizen. Bij oudere mensen klopt het volgens Bloothooft vaak nog wel.

AOW
Lees ook: Johannes en Maria zijn de populairste AOW-namen

Enquête naar naamkeuze

Eind 1995 is er een NIPO-enquête gehouden onder ouders met kinderen tot 4 jaar. Hen is gevraagd waarom zij de naam voor hun kind gekozen hebben. Hierbij is door 32,51 procent van de ondervraagden aangegeven de naam gekozen te hebben omdat het een vernoeming naar een familielid is. Ietsje minder, maar nog net boven de 30 procent, geeft aan gekozen te hebben voor de naam omdat het een mooie klank heeft. Daarop volgt nog de redenering voor mooi, leuk of ongewoon/bijzonder.

Eisen voor een naam

Een naam kiezen is voor ouders soms een hele opgave. En dan moet het ook nog aan een aantal eisen voldoen. Zo mag de naam niet ongepast zijn. Denk aan bespottelijke namen, scheldwoorden, een naam die bestaat uit heel veel namen en een bestaande achternaam (tenzij dit ook een bestaande voornaam is, zoals Roos).

Eigen naam opzoeken

Wilt u graag weten hoeveel baby’s uw eigen naam in Nederland hebben gekregen in 2021? De Sociale Verzekeringsbank heeft dit op een rijtje gezet. Om onze eigen naam Max als voorbeeld te nemen: in 2021 zijn 450 baby’s Max genoemd. Om een beeld te krijgen van hoeveel mensen op deze aarde met dezelfde naam rond te lopen, is er ook een website. Hierop ontdekken we dat er ongeveer 599,876 mensen met de naam Max rondlopen op de wereld. De naam is het meest voorkomend in de Verenigde Staten. Hier kan ook bekeken worden hoe lang iemand met uw naam gemiddeld is, welk gemiddeld salaris uw naamgenoten hebben in bepaalde landen, wat de religieuze stroming is of de politieke richting. En wie weet veranderen deze weetjes uw kijk op uw eigen naam nog wel.

(Bron: Quest, Naamkunde.net, Sociale Verzekeringsbank, Rijksoverheid, Libelle, Forebears. Foto:Shutterstock)

Geef een reactie