Vandaag de dag

Historie van 20 augustus

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 20 augustus hebben plaatsgevonden.

1672: executie van Johan de Witt

Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis worden gelyncht en opgehangen door een meute in Den Haag. Het zijn orangisten of prinsgezinden die de moord uitvoeren. Johan de Witt, staatsgezind, heeft in de onderhandelingen over vrede met Engeland een geheime akte laten opnemen met daarin de afspraak dat een Oranje nooit raadspensionaris mag worden. De orangisten zetten alles op alles om de gebroeders De Witt te verdrijven, hetgeen uitmondt in de moordpartij. Lichaamsdelen van de broers zijn nog steeds te bewonderen in musea.

1858: publicatie van Darwins evolutietheorie

Charles Darwin publiceert voor het eerst zijn revolutionaire evolutietheorie. Kern van de theorie is het idee dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Darwins evolutietheorie vormt samen met de erfelijkheidsleer van Mendel de basis van alle biologische kennis.

1940: moord op Trotski

Leon Trotski wordt met een ijsbijl in Mexico neergestoken door een spion van de Sovjet-Unie. Hij is één van de belangrijkste figuren van de Russische Revolutie in 1918. Nadat hij Stalin de macht had veroverd na de dood van Lenin, vlucht Trotski met zijn familie. Trotski geldt als een tegenstander van Stalin. Uiteindelijk overlijdt Trotski aan zijn verwondingen op 21 augustus 1940.

1977: NASA lanceert Voyager II

NASA lanceert Voyager II vanaf Cape Canaveral in de staat Florida. Ruimtesondes Voyager  II doet onderzoek naar de 4 grote buitenste planeten in ons zonnestelsel, te weten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Voyager II passeert Jupiter in 1979, Saturnus in 1981, Uranus in 1986 en Neptunus in 1989 en stuurt ons beelden van de ver afgelegen planeten. De sonde reist met ongeveer 56.500 km/u door de ruimte en is inmiddels onderweg naar de uiterste rand van ons zonnestelsel.

In zowel Voyager I als II is een zogenaamde Gouden Plaat met afspeelapparatuur aanwezig die is vervaardigd door de beroemde astronoom Carl Sagan. Deze plaat is bestemd voor eventuele buitenaardse wezens die de sondes zouden kunnen onderscheppen. Op de plaat staan muziek en geluiden van de aarde. Zo kunnen buitenaardse wezens luisteren naar Chuck Berry, Bach, Beethoven en Blind Willie Johnson. Tevens krijgen ze berichten van toenmalig president van de VS Jimmy Carter en secretaris-generaal van de VN Kurt Waldheim. Ook krijgen ze de groeten van aardbewoners in 55 talen. De Nederlandse Joan de Boer doet “De hartelijke groeten aan iedereen” in het Nederlands.

Precies 40 jaar na de lancering op 20 augustus 2017 bevindt Voyager II zich op 17.158 miljard kilometer van de Aarde.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Geboren op 20 augustus:

1948: de geboortedag van Robert Plant

Robert Plant (West-Bromwich, Groot-Brittannië, 1948) is de voormalige zanger van de legendarische rockband Led Zeppelin. Deze band is in de jaren 60 en 70 één van de toonaangevende bands. Met Jimmy Page op de gitaar brengt de groep de één na de andere succesvolle plaat uit. Het meest bekend is natuurlijk Stairway To Heaven. Iedereen die rockgitarist wil worden, kent het nummer. Verkopers van instrumenten worden soms gek van het aantal malen dat het nummer wordt gespeeld bij het testen van een gitaar. Dit nummer staat meerdere malen op nummer 1 in de top 1000. Na het uiteenvallen van de band begint Plant een succesvolle solocarrière. In 2007 komt Led Zeppelin nog één maal samen voor een reünieconcert. Robert Plant brengt nog steeds platen uit met zijn groep Band of Joy.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

1956: de geboortedag van Joan Allen

Joan Allen wordt in 1956 geboren in Rochelle in de Verenigde Staten. Ze begint haar carrière op het toneel. Zij gaat toneelspelen om zo van haar verlegenheid af te komen. Het bevalt haar echter zo goed dat ze haar eigen theatergroep opricht, genaamd The Steppenwolf Theatre Company. In 1989 speelt ze haar debuutvoorstelling Burn This, waarvoor ze een Tony Award ontvangt. Ze speelt ook in het de Pulitzerprijs winnende toneelstuk The Heidi Chronicles.

De stap richting Hollywood lijkt een logische. Joan Allen speelt voorafgaand aan haar filmdebuut kleine rolletjes of in tv-series. Haar filmdebuut maakt ze in Compromising Positions (1985). Haar eerste Oscarnominatie ontvangt ze voor haar rol als Pat Nixon in Nixon (1995). Zij speelt in deze film naast Anthony Hopkins. Dit is haar eerste grote film. Ze wordt hiervoor genomineerd voor de beste vrouwelijke bijrol. Haar volgende Oscarnominatie krijgt ze voor haar rol in The Crucible. In deze film staan de heksenvervolgingen in Salem centraal. Zij speelt een vrouw die haar eigen man beschuldigt van hekserij.

Joan Allen wordt door haar collega’s gerespecteerd voor haar professionaliteit en haar intensieve voorbereiding voor elk van haar rollen. Ze wordt vaak gecast als de wat zwakke, conservatieve vrouw. In 2001 brengt ze echter een totaal andere rol ten tonele. Ze speelt in de miniserie The Mist Of Avalon. Deze serie heeft betrekking op het leven van het zusje van Koning Arthur. Zij speelt de tante van Morgaine en Arthur in deze film, die alles eraan doet om de macht in handen te krijgen. In 2008 speelt ze in de bekende film The Bourne Ultimatum en in 2012 in het vervolg getiteld The Bourne Legacy. Joan Allen is 3 maal genomineerd geweest voor een Oscar.