johan van hulst

Verzetsheld Johan van Hulst (107) overleden

Johan van Hulst, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog, samen met anderen, honderden Joodse kinderen heeft gered, is overleden. Van Hulst is 107 jaar oud geworden.

Uit het raam van de kweekschool

Tijdens de oorlogjaren is Van Hulst onderwijzer en directeur van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Deze school ligt tegenover de Hollandsche Schouwburg, de plek waar Nederlandse Joden worden verzameld na de razzia’s. De kinderen die bij deze razzia’s zijn opgepakt, worden van hun ouders gescheiden en ondergebracht bij de naastgelegen crèche. Van Hulst ziet vanuit zijn school wat er gebeurt met de kinderen en besluit dat hij iets moet doen.

600 kinderen redden

Zodoende verzint hij samen met de directrice van de crèche een list: telkens als de Duitsers kinderen binnenbrengen, neemt een handlanger van Van Hulst een aantal kinderen mee naar een speciaal hiervoor ingericht lokaal in de kweekschool. In totaal zijn er zo’n 600 kinderen gered, maar helaas kan Van Hulst niet ieder kind redden. “Iedereen begreep dat als er 30 kinderen werden gebracht, dat we geen 30 kinderen konden redden. We moesten hoe dan ook een keuze maken. Een van de meest afgrijselijke dingen was om een keuze te moeten doen”, zegt hij hierover in een documentaire die begin 2018 over zijn acties is gemaakt.

Onderduiken

Van Hulst en iedereen die hem helpt kunnen lange tijd op deze manier te werk gaan, maar op een gegeven moment ontdekt de bezetter wat er gebeurt in de kweekschool. Dat komt Johan van Hulst duur te staan, want hij wordt ter dood veroordeeld door de Duitsers. Gelukkig weet hij deze straf te ontlopen door onder te duiken in zijn ouderlijk huis.

Verzetsheld en senator

Na de oorlog wordt er naar Van Hulst gekeken als een verzetsheld en krijgt hij de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Zelf ziet hij Van Hulst zich niet als een held, omdat hij naar eigen zeggen vooral denkt aan de kinderen die hij niet heeft kunnen redden. Ook hamert hij er telkens op dat het nooit zou zijn gelukt zonder hulp van anderen.
Zijn werkzaamheden als schooldirecteur verruilt hij in 1956 als hij Eerste Kamer-lid wordt voor het CHU, later het CDA. Dit blijft hij tot 1981. Hij is ook enige tijd fractievoorzitter van deze partijen.

Naast politicus is Van Hulst ook hoogleraar pedagogiek en publiceert hij tot op hoge leeftijd veel.

(Bron: Het Parool, ANP, NRC, NOS)

Geef een reactie