Duur 02:24
Gepubliceerd op 1 januari 1930

Verloskundigen toen en nu

Verloskundigen zijn er altijd al geweest en discussies over het beroep ook. Sinds de 17e eeuw bestaan er opleidingen tot vroedvrouw en sinds de vorige eeuw is de verloskunde steeds meer geprofessionaliseerd. De afgelopen tijd is de geboortezorg in Nederland veel in het nieuws. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil het anders gaan organiseren en wordt hierin gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Complicaties

Tot de 16e eeuw waren de omstandigheden waaronder vrouwen kinderen kregen te vergelijken met die in de huidige ontwikkelingslanden. Baby’s werden thuis, in onhygiënische omstandigheden geboren. Wie een kind kreeg, liet zich ook toen al bijstaan door een vrouw met ervaring. Pijnstillers bestonden nog niet, het enige waar de aanstaande moeder naar kon grijpen was alcohol. Terwijl een gemiddelde bevalling tegenwoordig 12 uur duurt, waren vrouwen vóór de 20ste eeuw ongeveer 16 uur bezig. 1 op de 3 bevallingen duurde in die tijd meer dan 20 uur, wat de kans op complicaties vergrootte. Na tuberculose was kinderen krijgen dan ook de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen. Sinds de helft van de 20ste eeuw is de kans dat vrouwen tijdens de zwangerschap of bevalling overlijden meer dan 10 keer zo klein geworden. De afname vond vooral plaats in de periode 1950-1970. Vanaf 2007 sterven minder dan 10 vrouwen per jaar tijdens zwangerschap of bevalling.

Nieuwe koers

Verloskundigen en patiëntenorganisatie NPCF zijn net als oppositiepartijen SP en GroenLinks bezorgd over de huidige nieuwe koers die minister Edith Schippers wil invoeren. Zij vrezen dat zorgverzekeraars straks geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigen en er voor zwangere vrouwen uiteindelijk weinig te kiezen is. Schippers gaat met de zorgverzekeraars praten om duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is. Ook zij vindt dat de zwangeren zelf moeten kunnen kiezen door wie ze worden begeleid. De positie van de verloskundige vindt zij net zo belangrijk als die van de gynaecoloog en zeker niet ondergeschikt. Maar zij wijst erop dat de regio’s zelf aan zet zijn en zelf moeten uitmaken hoe ze de samenwerking organiseren.

Babysterfte

De plannen moeten ervoor zorgen dat verloskundigen, gynaecologen en ziekenhuizen beter gaan samenwerken om de babysterfte in Nederland nog verder omlaag te krijgen. (Tegenwoordig overlijden ongeveer 5 baby’s per 1000 geborenen rondom de geboorte.) Samenwerkingsverbanden worden daarvoor vanaf 2017 op een andere manier gefinancierd, want dan is er één pot geld voor alle betrokkenen. Verloskundigen en gynaecologen kunnen ook kiezen voor de bestaande aanpak waarbij ze afzonderlijk worden betaald. De vrees is dat de lange traditie van thuisbevallingen in Nederland verloren zal gaan, aangezien er bij het nieuwe systeem veel meer in ziekenhuizen bevallen zal worden.

Hoe ging het er in de vorige eeuw aan toe rondom de geboorte van baby’s? U ziet het in de filmpjes!

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

(Bron: ANP, KNOV, historischnieuwsblad.nl en CBS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer