Duur 03:48
Gepubliceerd op 24 oktober 2018

Replica schip Willem Barentsz na 26.000 uur werk eindelijk te water

Het heeft even geduurd, maar op 27 oktober 2018 is het dan eindelijk zover: de replica van het expeditieschip van zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Bartensz wordt te water gelaten. Aan het schip is ruim 26.000 uur gewerkt en lijkt precies op de boot waarmee Barentsz in de 16e eeuw de wateren boven Scandinavië bevaart. 

Het schip bewonderen

Het schip ligt nu nog in het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen, maar zal dit op 27 oktober verlaten. Voordat het schip daadwerkelijk het wateroppervlakte raakt, wordt het gedoopt door niemand minder dan prinses Margriet. Iedereen die dit wil, mag komen kijken naar de doop. Deze zal plaatsvinden aan de Willemskade van de Friese havenplaats. Wie het schip liever op een andere dag van dichtbij wil bekijken, moet snel zijn. Vanaf 1 november is het bezoekerscentrum dat bij de boot hoort gesloten. Voor die tijd is het dagelijks kosteloos te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur (maandag t/m vrijdag) of van 13.00 uur tot 17.00 uur (in het weekend).

De expeditie van Barentsz

De boot is een zo goed als exacte kopie van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 naar de gebieden boven Scandinavië vaart. Barentsz is dan al jaren op zoek naar een Noordoostelijke Doorvaart; een vaarroute om Rusland heen. Om daar te komen, moet hij eerst de wateren boven Noorwegen en Zweden trotseren. Tijdens eerdere tochten lukt dit, maar in 1596 loopt het schip van Barentsz stuk bij Nova Zembla, waar het niet door de dikke ijslaag komt. Hoewel de laatste tocht niet per se een succes is, ontdekt Barentsz wél de eilanden Bereneiland en Spitsbergen. Daarnaast doet hij de kust van Nova Zembla aan. Hij wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de belangrijkste zeevaarders uit de 16e eeuw en er is daarom ook een stuk zee naar hem vernoemd.

Barentsz-schip in Hallo Nederland

Het schip waarmee Willem Barentsz op expeditie gaat is nu volledig gereconstrueerd in Harlingen. In totaal hebben een vijftigtal vrijwilligers er 26.000 uur aan gewerkt en is er 65.000 kilo hout gebruikt. Hallo Nederland neemt op 24 oktober 2018 alvast een kijkje nemen in Harlingen. De reportage over het schip ziet u bovenaan het artikel.

(Bron: website Barentsz-schip, redactie Hallo Nederland, ANP)
(Beeld: wikipedia)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer