leven na de oorlog

Podcast Leven na de oorlog: kind van een dwangarbeider

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Jack Zijp, de zoon van een dwangarbeider.

In 1943 wordt in Nederland de arbeidsinzet ingevoerd door de Duitse bezetter. Het doel is om Nederlandse mannen naar Duitsland te brengen om zo de oorlogsindustrie draaiende te houden.

Velen weten de dans te ontspringen, maar niet iedereen heeft geluk. Zo ook Jacobus niet, de vader van Jack Zijp . Hij vertrekt als 19-jarige jongen naar Duitsland om te werken. Eerst in Hannover, daarna in het  verwoeste Hamburg. Vooral in die laatstgenoemde plaats maakt hij verschrikkelijke dingen mee. Helemaal kunnen verwerken heeft hij deze ervaring nooit, waardoor zijn trauma ook voelbaar is voor het gezin dat Jacobus sticht zodra hij aan het einde van de oorlog terugkomt. Zijn zoon Jack vertelt.

Beluister de podcast:

Geef een reactie

Reactie

 1. amerlijn says:

  Ik doe het kort: maar de tijd dat mijn vader (Lambertus Johannes Richardus Merlijn in de oorlog Bart) in de oorlog heeft gezeten heeft ons na verloop van de tijd dat wij door dat wij zijn opgevoed, altijd achtervolgt.
  Uitgezonden voor de arbeidsinzet in Duitsland, weer gevlucht. Uiteindelijke in het verzet terecht gekomen door zijn oudere broer (Pieter Lambertus Merlijn in de oorlog Ley) Overal in Nederland gezeten uiteindelijk in de Knokploegen van Maas en Waal terecht gekomen onder toeziend oog van Theodorus Dobbe.

  Het is allemaal te veel om op te noemen, waarom omdat ik geen schrijver ben.

  Een nicht je van mij heeft weer een artikel geschreven in overleg met mij en mijn broers over haar Opa.

  Andreas Merlijn