dolly parton

Plaatwaarde: Jolene van Dolly Parton

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Jolene van Dolly Parton.

Dolly Parton is een gevierd artiest met fans wereldwijd en zelf een eigen pretpark. De kern van dit succes ligt aan het begin van de jaren 70, als Dolly Parton een enorme hit scoort met het titelnummer van haar 13e soloalbum, Jolene.

Solocarrière

Het album en gelijknamige liedje komen uit in 1973. Parton is dan al enige jaren bezig om een solocarrière van de grond te krijgen. In 1968 komt haar eerste single uit, maar dat is niet zo’n enorm succes, net als de 2 pogingen die daarna volgde. Aan het begin van de jaren 70 begint het balletje wel echt te rollen als zij een hit scoort met het nummer Joshua. Ook haar duetten en albums met zanger Porter Wagoner, in wiens tv-programma zij sinds 1967 veelvuldig te zien is, doen het goed.

Hoewel de samenwerkingen met Porter populair zijn, wil de zangeres toch liever helemaal op eigen benen staan en besluit onder Wagoners vleugels vandaan te gaan, Hij vindt dit aanvankelijk best lastig, maar kan haar niet tegenhouden.Het eerste album dat zij maakt nadat zij dit besluit heeft genomen, is Jolene.

Naast het wereldberoemde titelnummer, staat ook het lied I Will Always Love You op deze plaat. Dit is een afscheidslied voor Wagoner en wordt ook door hem geproduceerd. het verhaal gaat dat hij moet huilen als Dolly het voor het eerst voor hem speelt, omdat het, het mooiste lied is dat hij ooit heeft gehoord.

Elvis

Hij is overigens lang niet de enige die het mooi vindt. Niemand minder dan Elvis Presley heeft er ook lucht van gekregen en wil dit door Dolly Parton geschreven nummer opnemen. Een grote eer, maar ook een grote adder onder het gras, zo blijkt. Van Elvis’ manager krijg Dolly Parton te horen dat zij wel 50 procent van alle royalties moet afstaan aan Elvis, als hij het lied opneemt. Dat is gewoon hoe het werkt. Dolly weigert dit, al gaat deze keuze haar wel aan het hart. Door dit te doen verdient zij uiteindelijk veel meer aan het lied.

Whitney Houston

Elvis heeft het lied dus nooit gezongen, maar veel andere muzikale grootheden wel. De bekendste versie is die van Whitney Houston. Zij heeft er in 1992 een grote hit mee en het nummer is ook te horen in de kaskraker The Bodyguard. Parton verdient door deze versie alleen al enorm veel geld aan het nummer. Naar verluidt gebruikt Parton de royalties van de versie van Houston om een buurt in Nashville op te knappen waar met name wat armere zwarte Amerikanen wonen.

Marjolein taxeert Jolene

“De waarde van de plaat Jolene van Dolly Parton varieert van 8 tot circa 150 euro. Het meest gewild is een vroege Amerikaanse persing, die 100 tot 150 euro waard is. Ook een Amerikaanse heruitgave in een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks gekleurd vinyl uit 2019 heeft een bovengemiddelde waarde van zo’n 100 euro. Een vroege Engelse persing is rond de 50 euro waard. Er is geen Nederlandse persing, maar een Europese. Deze stamt uit 1985 en heeft een waarde van rond de 25 euro. Naast de genoemde versies zijn gesigneerde exemplaren meer waard dan de gewone versies. De waarde kan hiervan oplopen tot 150 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 26 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: APL1-0473
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: zachtgele hoes met in het midden een foto (met daar omheen een kader) van Dolly Parton in kleermakerszit. Links bovenaan vermelding van de naam van de platenmaatschappij in rozebruine letters met daaronder het catalogusnummer en het woord ‘STEREO’ in groenblauw. In het midden boven de foto de titel in zwarte letters en Dolly’s naam in roze letters daaronder. Onder de foto de tekst ‘Featuring: I will always love you’. De achterkant van de hoes is wit, met zwart opschrift en afbeeldingen. Rechtsboven het catalogusnummer. Enkele centimeters van de kant een kader met sierlijke hoeken. Hierin staat de info. Bovenaan in het midden de titel en daaronder de naam van Dolly. De tracks daaronder en hieronder info over de productie en afbeeldingen van andere Dolly Parton-albums. Helemaal onder het kader nog wat info over de productie en dergelijke.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label met bovenaan de notering van de kant en het woord ‘STEREO’. Hieronder het catalogusnummer, de titel en naam, de tracks (boven en onder het middengat) en onderaan het woord Dynaflex, het jaartal en ‘Made in the U.S.A’. In witte letters links langs de tracks, het woord ‘RCA’ en rechts van het gat in het midden de woord ‘Victor’.
Waarde: 100-150 euro

Europese persing

Catalogusnummer: NL83898
Label: RCA International
Belangrijkste kenmerken hoes: zachtgele hoes met in het midden een foto (met daar omheen een kader) van Dolly Parton in kleermakerszit. Rechts bovenaan het woord ‘RCA’ in roze letters en daaronder ‘International’. In het midden boven de foto bovenaan de titel in zwarte letters en de naam Dolly in roze letters daaronder. Onder de foto de tekst ‘Featuring: I will always love you’. De achterkant van de hoes is wit, met zwart opschrift en afbeeldingen. Rechtsboven de notering ‘RCA International’. Enkele centimeters van de kant een kader met sierlijke hoeken. Hierin staat de info. Linksboven het catalogusnummer, rechtsboven de barcode. In het midden de titel en daaronder de naam. De tracks staan daaronder en hieronder info over de productie en afbeeldingen van andere Dolly Parton-albums. Helemaal onder het kader nog wat info over de productie e.d.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: grijs label met bovenaan een roze hart met hierin in witte letters Dolly. Links van het gat ‘STEREO’, de plaatkant en het toerental en het catalogusnummer. Rechts van het gat de notering ‘GEMA BIEM’, de muziekrechtenorganisaties. De naam en de tracks staan op het onderste gedeelte.
Waarde: circa 25 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: AFL1-0473
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: zachtgele hoes met in het midden een foto (met daar omheen een kader) van Dolly Parton in kleermakerszit. Links bovenaan de naam ‘RCA’ in rozebruine letters met daaronder het catalogusnummer groenblauw. In het midden boven de foto bovenaan de titel in zwarte letters en de naam in roze letters daaronder. Onder de foto de tekst ‘Featuring: I will always love you’. De achterkant van de hoes is wit, met zwart opschrift en dezelfde foto als de voorkant maar dan in zwartwit. Rechtsboven het logo van RCA en het catalogusnummer. Enkele centimeters van de kant een kader met sierlijke hoeken. Hierin staat de info. Bovenaan in het midden de titel en daaronder de naam. De tracks daaronder en hieronder info over de productie en de foto in zwartwit. Helemaal onder het kader nog wat info over de productie en dergelijke. Helemaal rechtsonder ‘Printed in England’
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranje label met bovenaan de plaatkant. Hieronder het catalogusnummer, de titel, de tracks (boven en onder het middengat) en daaronder de naam en vermelding van de producer. Helemaal onderaan in kleine witte letters informatie over de productie en de rechten. In witte letters links langs de tracks, de naam ‘RCA’ en rechts van het gat in het midden de naam ‘Victor’.
Waarde: 40-60 euro

Bijzondere uitgaves

Amerikaanse club uitgave

Catalogusnummer: APL1-0473 / 19075965481
Label: RCA Victor
Belangrijkste kenmerken hoes: als de vroege Amerikaanse persing, maar aan de achterkant linksonder de tekst vinyl me please exclusive pressing en een uniek nummer tussen 1-1000.
Belangrijkste kenmerken plaat: blauw vinyl met een oranje label
Waarde: 80-100 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 8 januari 2022 bespreekt hij Jolene in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie