hot august night

Plaatwaarde: Hot August Night van Neil Diamond

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: het live-album Hot August Night van Neil Diamond.

Legendarische liveplaten

De jaren 70 is een gouden decennium voor live-albums. In deze 10 jaar worden er ongelofelijk veel legendarische albums live opgenomen tijdens optredens. Vrijwel elke zelfrespecterende band of artiest brengt er in die jaren eentje uit. Wat dacht u bijvoorbeeld van Frampton Comes Alive! van Peter Frampton, Live at Leeds! van The Who en Made in Japan van Deep Purple. Hot August Night (1972) van Neil Diamond hoort ook zeker in dit rijtje thuis.

Deze plaat wordt op 24 augustus 1972 opgenomen tijdens een uitverkochte show in The Greek Theatre in Los Angeles. In augustus 1972 staat hij 10 avonden lang in dit theater, dat elke keer helemaal vol zit. Neil Diamond doet dus goede zaken in die tijd, maar de aanloop naar dit succes is lang.

Per toeval

Neil Diamond begint zijn muzikale carrière met het schrijven van liedjes voor anderen, iets waar hij eigenlijk per toeval inrolt. Hij heeft tijdens zijn jeugd eigenlijk geen muzikale ambities, maar schrijft vooral liedjes omdat hij zich verveelt op school. Na zonder vele succes voor anderen te hebben geschreven begint hij samen met zijn vriend Jack Packer de groep Neil & Jack. Zij worden gecontracteerd door platenmaatschappij Columbia, maar die samenwerking is niet van lange duur.

I’m A Believer

Hoewel zijn tijd bij Columbia geen gelukkig afloopt kent, laat Diamond de moed niet zakken. Hij blijft nummers schrijven, vooral voor anderen, maar ook voor zichzelf. Veel verkoopt hij in eerste instantie niet, maar midden jaren 60 lijkt er toch wat schot in de zaak te komen. In die periode schrijft hij onder andere het welbekende I’m A Believer, waarmee The Monkees een wereldhit scoren.

na het succes van I’m A Believer wordt hij beter opgemerkt, maar dat is eigen niet wat Diamond wil. Hij wil zelf zijn eigen nummers zingen, zoals hij ook deed tijdens die korte periode bij Columbia.

Eigen muziek

Deze kans krijgt hij opnieuw aan het einde van de jaren 60. In 1966, om precies te zijn. Hij tekent bij een kleine platenmaatschappij en brengt daar zijn eerste soloplaat uit, waar onder meer het bekende nummers Cherry Cherry en Solitary Man op staat. In 1970 volgt een plaat waar vermoedelijk zijn meest bekende nummer op staat: Sweet Caroline. Het zal zijn eerste nummer 1-hit worden.

2 jaar later, in 1969, lijkt hij op het toppunt van zijn succes. Hij staat 10 avonden lang in The Greek Theatre, dat destijds bekend staat als een plek waar alleen de beste live-artiesten optreden. Om alles zo perfect mogelijk te maken worden kosten noch moeite gespaard. Zo wordt Diamond op het podium vergezeld door 35 strijkers en 6 achtergrondzangers. Ook wordt er een nieuwe stereo-installatie geïnstalleerd, zodat het geluid extra goed te horen is. Hieronder kunt u het hele album luisteren.

4 jaar in de hitlijst

Al deze inspanningen zijn volgens critici terug te horen op Hot August Night, die geldt als een van de betere uit de geschiedenis van de live-albums. Vooral in Australië is men laaiend enthousiast. Hier staat de lp van 1972 tot aan 1976 in de hitlijsten, waarna de plaat in 1982 weer in de top 10 verschijnt. Nog geen 10 jaar jaar later, in 1991, is het opnieuw een hit in Australië.

Marjolein taxeert Hot August Night

“De waarde van de plaat Hot August Night van Neil Diamond varieert van zo’n 4 tot circa 350 euro. De laatstgenoemde betreft een Australische persing in goudkleurig vinyl, waar er naar zeggen maar 10 van zijn. Deze 10 fungeerden als een lot bij een gewone release. Als je de gelukkige was die een goudkleurige lp had, dan kon je deze inleveren tegen een concertkaart. Het is natuurlijk de vraag hoeveel winnaars dit ook daadwerkelijk gedaan hebben.

In het algemeen is de waarde van Hot August Night niet heel erg hoog. Er zijn enorme aantallen geperst, wat maakt dat de lp nog volop 2e hands verkrijgbaar is. Een vroege Amerikaanse persing is tussen de 5 en 10 euro waard. Voor een vroege Nederlandse persing geldt hetzelfde. Een vroege Engelse persing is rond de 10 euro waard.
Er zijn nog een paar bijzondere releases die het vermelden waard zijn. Zo is er een Argentijnse persing die de titel Noche calida de agosto draagt, de titel vertaald in het Spaans. Deze heeft een waarde van rond de 25 euro. En er is een audiofiele persing op het Mobile Fidelity Sound Lab label (MFSL), die qua waarde rond de 80 euro ligt. Geseald is deze al verkocht voor meer dan 250 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 110 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: MCA 2-8000
Label: MCA
Belangrijkste kenmerken hoes: klaphoes met aan de voorkant een foto van Neil Diamond in spijkerpak op het podium. Bovenaan in witte letter ‘Neil Diamond’ en daarnaast in rode letters de titel van de plaat. Daaronder in kleine gele letters ‘Recorded in concert at the Greek Theatre, Los Angeles’ .
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Bruin label met een foto van Neil Diamond op de achtergrond, de tekst in witte letters. Bovenaan het label naam en titel in blokletters, links van het midden MCA RECORDS, rechts van het midden het catalogusnummer. De tracks staan op het onderste gedeelte. Onderaan het label nog tekst: het label en adres. Er is ook een vroege persing met een wit-goud label. Die heeft dezelfde waarde. Bij de lp hoort een 4 pagina’s tellend boekwerkje.
Waarde: 5-10 euro

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 6641 066
Label: UNI records
Belangrijkste kenmerken hoes: de voorkant als de Amerikaanse. Op de achterkant van de hoes linksonder het logo van UNI. De tracks staan daar rechts boven.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: geel, met groene en oranje halve cirkels. Het logo van UNI staat rechts bovenaan. Links van het midden het catalogusnummer en de vermelding van STEMRA, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Rechts van het midden de plaatkant en het catalogusnummer, de track en naam staan op het onderste gedeelte van het label.
Waarde: 5-10 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: ULD 1-1/1-2 (MAPS 6385)
Label: UNI
Belangrijkste kenmerken hoes: Voorkant hetzelfde als de Amerikaanse, maar links onderin het logo van UNI. Voor de achterkant geldt dat deze bijna hetzelfde is als de Nederlandse, maar hier staat het logo rechts van het midden.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: effen geel label, met groene opdruk. Bovenaan de tekst ‘Made in England’, het logo van UNI rechts daaronder. Boven het midden ‘Stereo’, en aan de onderkant de titel en de tracks van de plaat. De naam staat vrijwel onderaan het label.
Waarde: rond de 10 euro

Bijzondere uitgaves

Argentijnse persing

Catalogusnummer:6606
Label:MCA Records
Belangrijkste kenmerken hoes: zelfde als de Amerikaanse, maar de letteropdruk is iets kleiner en in het Spaans: Noche calido de agosto.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Blauw met zwarte opdruk, in het Spaans.
Waarde: Rond de 25 euro

Mobile Fidelity Sound Lab

Catalogusnummer: MFSL 2-024
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Belangrijkste kenmerken hoes: Gele band aan de bovenkant van de hoes met daarin de tekst ‘Original master recording’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Wit label met zwarte opdruk, en bovenaan in goudgele letters de tekst Original master recording’ met daaronder “Mobile Fidelity Sound Lab’.
Waarde: 75 – 100 euro, geseald kan de waarde oplopen tot zo’n 275 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 7 november 2020 behandelt Jan Hot August NightWekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie