The Cats

Plaatwaarde: Cats As Cats Can van The Cats

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Cats As Cats Can van The Cats.

Uitvinders van de palingsound

Toonaangevende bands genoeg, maar welke Nederlandse band kan nu zeggen dat zij eigenhandig een nieuw muziekgenre hebben ontwikkeld? Dat zijn er niet veel, maar de leden van The Cats kunnen dit wel op hun cv’s zetten. De bandleden zijn de grondleggers van de typisch Volendamse palingsound, een genre dat nog steeds veel vertolkers én liefhebbers kent. Naast The Cats, wordt BZN gezien als een van de grotere palingsound-acts, maar ook artiesten als Nick & Simon en Jan Smit vallen hieronder.

Debuutplaat

Hoewel The Cats worden gezien als de geestelijk vaders van de palingsound, maakt de band niet meteen dit soort muziek. Op hun eerste plaat staat vooral beatmuziek. Deze eerste plaat is de plaatwaarde-titel van deze week: Cats As Cats Can.

De lp stamt uit 1967 en bevat vooral composities van het Britse schrijversduo Roger Cook en Roger Greenaway. Ook het meest bekende nummer van de plaat, Sure He’s A Cat, is door hen geschreven. De plaat bevat ook 2 door leadzanger Cees Veerman geschreven nummers: Without Your Love en But Tomorrow. Beide worden niet als single uitgebracht. Met Sure He’s A Cat gebeurt dit wel. Dit nummer behaalt de 12e plek in de Top 40, wat natuurlijk een prima prestatie is, maar het echte succes moet dan nog komen voor de band.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geboorte van de palingsound

Lang hoeven zij overigens niet op dit succes te wachten. In 1968 neemt neemt Piet Veerman de positie van leadzanger over van die andere Veerman en verandert ook hun muzikale stijl. Hoewel Cees Veerman heus nog wel nummers schrijft en zingt voor de band, zorgt de stem van Piet Veerman toch voor een ander, melancholischer gevoel. En daar past ook een ander type muziek bij. Zodoende wordt de palingsound geboren. Al op het in 1968 uitgebrachte nummer Lea is deze muzikale verschuiving goed te horen. Na Lea is de band niet meer te stoppen en scoren zij hit na hit. Nog geen 6 jaar later gaat de band voor het eerst uit elkaar. In 1985 stopt de band er officieel mee.

Marjolein taxeert Cats As Cats Can

“Dit is voor mij de makkelijkste plaatwaarde tot nu toe, want er is maar 1 versie van de lp Cats As Cats Can. Althans, ik kan er maar 1 vinden. Het betreft een Nederlandse persing op het Imperial label, met het catalogusnummer SALI 8002. Op de hoes staan aan de voorkant linksboven de naam van de band in blauwe letters. Op de achtergrond is in zwart wit een poes te zien, en rechtsonder een kleurenfoto van The Cats. Het label op de plaat is zwart, met in zilver bovenaan het logo van het label Imperial. Rechts van het midden staat het catalogusnummer. In de tekst rondom staat o.a. ‘ Made in Holland’. De waarde van deze lp ligt tussen de 10 en 15 euro bij een perfecte staat van de hoes en de plaat.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 14 maart 2020 wordt Cats As Cats Can behandeld.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: Top 40, Album Top 100, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reactie

    Sam 1960 says:

    Helaas klopt de informatie niet helemaal. Er zijn van deze LP zes verschillende persingen. Van de Hollandse zijn er vijf verschillende uitvoeringen. De LP is ook uitgebracht in Maleisië en Singapore. Dit labenummer is SLEAC 1022. Alle informatie is te vinden op de website thecats.nl